2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Mažosios Lietuvos periodinė spauda

Iš dr. Šarūno Toliušio kolekcijos
„Mažosios Lietuvos periodinė spauda“

Klaipėda. Apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje gegužės 5 dieną, pirmadienį, 17 val.,  III aukšto hole, vyks dr. Šarūno Toliušio asmeninės kolekcijos „Mažosios Lietuvos periodinė spauda“ parodos pristatymas. Joje eksponuojama 182 metus įvairiuose Mažosios Lietuvos miestuose ir miesteliuose ėjusi periodika: laikraščiai, žurnalai ir kalendoriai. Paroda surengta kolekcionierių Juozo Toliušio (1922–1987) ir Šarūno Toliušio rinkinių pagrindu.

J. Toliušis periodinius leidinius pradėjo rinkti dar besimokydamas Eržvilko gimnazijoje 1936 metais ir aistringas kolekcionierius buvo iki gyvenimo pabaigos. Kolekcionavimo aistrą ir įgūdžius perdavė sūnui. Š. Toliušis, 1972 metais atvykęs gyventi į Klaipėdą, pradėjo rinkti viską, kas susiję su savita Klaipėdos krašto istorija, kultūra (knygas, periodinę spaudą, pašto ženklus, atvirutes ir t.t).

Įvairių šaltinių teigimu, iki 1941 metų Mažojoje Lietuvoje įvairiais laikotarpiais lietuvių kalba buvo išleista 133 pavadinimų laikraščių ir žurnalų. Pirmasis laikraštis lietuvių kalba pradėjo eiti 1832 metų sausį Tilžėje. Tai buvo mėnesinis laikraštis „Nusidawimai apie Ewangelijos prasiplatinimą tarp Žydų ir Pagonų“. Antras laikraštis (ir pirmas Klaipėdoje) pradėjo eiti 1849 metais. Tai buvo savaitinis (ėjo ketvirtadieniais) laikraštis „Lietuwininku priedelis“ arba „Klaipėdos Ceitungos“. Tų pačių metų liepą Karaliaučiuje buvo pradėtas leisti savaitinis laikraštis „Keleiwis isz Karaliaucziaus broliams Lietuwninkams zines pernesząs“. Parodoje pateikiama lietuvių ir vokiečių kalbomis leistų 99 pavadinimų laikraščių ir žurnalų bei 17 pavadinimų kalendorių. Atkreiptinas dėmesys į labai ilgai Klaipėdoje lietuvių ir vokiečių kalbomis leistą (1881–1939) laikraštį „Pakajaus paslas“, Martyno Jankaus Bitėnuose 1891–1893 metais leistą jumoro laikraštį „Tetutė“ bei Adomo Brako redaguotą ir apipavidalintą Klaipėdoje 1932 metais išleistą pirmąjį žurnalo „Mažoji Lietuva“ numerį (galbūt tai – gražiausias Mažosios Lietuvos periodinis leidinys). Bibliotekoje paroda bus eksponuojama iki gegužės 15 dienos.

Kornelija Jankauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija