2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimo 25-metis

Balandžio 25-ąją, penktadienį, prasidėjo Vytauto Didžiojo universiteto 25-mečio iškilmės. Didžiojoje auloje vykusiame iškilmingame VDU senato posėdyje profesoriams Rimui Kalvaičiui ir Kęstučiui Skrupskeliui buvo įteiktos garbės daktaro vardo regalijos. Dar kelių dešimčių akademinės bendruomenės narių pastangos ir darbas įvertinti padėkomis ir aukso medaliais.

„Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse buvo atkurtas ir Vytauto Didžiojo universitetas, kurio bendruomenė ir tuomet, ir šiandien prisideda prie šalies klestėjimo, ieškojimų ir valstybingumo pamatų įtvirtinimo. Šiandien norime pagerbti ir padėkoti tiems žmonėms, kurie per visus šiuos metus svariai prisidėjo prie universiteto gyvenimo“, – iškilmingos ceremonijos metu kalbėjo VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

Padėkos įteiktos VDU Senato pirmininkams prof. Jurgiui Vilimui, prof. Simui Ramučiui Petrikiui, prof. Romualdui Jukniui, prof. Zigmantui Kiaupai, universiteto aukso medaliais įvertinti prof. Egidijus Aleksandravičius bei prof. Margarita Tarasevičienė. VDU rektorius Z. Lydeka taip pat įteikė padėkas buvusiems universiteto rektoriams prof. Algirdui Avižieniui, prof. Broniui Vaškeliui, prof. Vytautui Kaminskui.

Prie universiteto atkūrimo prisidėjusiems ir šiuo metu universiteto gyvenime dalyvaujantiems iškiliems žmonėms taip pat įteiktos padėkos ir aukso medaliai, tarp jų – prof. Vytautui Landsbergiui, VDU absolventui Kauno miesto merui Andriui Kupčinskui, prof. Giedriui Kuprevičiui, prelatui prof. dr. Vytautui Steponui Vaičiūnui, prof. Audronei Skrupskelienei. Padėkos įteiktos ir Nacionalinių premijų laureatams, VDU studentų atstovybės prezidentams, jauniesiems universiteto mokslininkams.

„Lietuvos valstybės atkūrimas glaudžiai susijęs su Vytauto Didžiojo universitetu. Šiandien džiugina universiteto pasiekimai ir suklestėjimas mūsų valstybės ir tarptautinėje mokslo erdvėje. Prie viso to esu šiek tiek prisidėjęs, ir jaučiuosi šiek tiek jūsų bendruomenės nariu“, – universiteto bendruomenę sveikino VDU Garbės daktaras, Lietuvos Nepriklausomybės valstybės atkūrimo akto signataras prof. Vytautas Landsbergis.

Iškilmių kulminacija tapo VDU garbės daktarų regalijų įteikimas profesoriams R. Kalvaičiui ir K. Skrupskeliui.

Prof. Rimas Kalvaitis – aktyvus išeivijos renginių dalyvis ir organizatorius, kuris grįžęs į Lietuvą prisidėjo atkuriant VDU ir atstatant Lietuvos Nepriklausomybę, dėstė VDU Ekonomikos ir vadybos fakultete. Lygiagrečiai dirbo Naujojo Hampšyro universitete ir Naujosios Anglijos koledže (JAV). Į pastarąjį jo kvietimu intensyviems marketingo kursams vyko ir keletas VDU studentų.

Prof. Kęstutis Skrupskelis nuo 1991-ųjų kasmet lankėsi VDU, dėstė filosofiją, prisidėjo prie universiteto padalinių plėtotės, dalinosi savo patirtimi, pristatė pažangias idėjas apie filosofijos tradicijas ir jos sąsajas su modernia švietimo praktika JAV, bendradarbiavo su VDU Išeivijos studijų centru. Mokslininkas taip pat dėstė filosofiją Pietų Karolinos universitete (JAV), šiuo metu yra jo profesorius emeritas. VDU atkurtas 1989 metų balandžio mėnesį bendromis Lietuvos ir išeivijos mokslininkų, intelektualų pastangomis. Nuo pat atkūrimo VDU vadovaujasi atvirumo, dialogo ir tolerancijos vertybėmis, remiasi Vakarų universitetų patirtimi, suteikia laisvę studijuoti savaip, tobulėti kaip asmenybėms. Universitete skatinama pažinti kitas kultūras, ugdomas pilietiškumas, skiriamas dėmesys tam, kas vis labiau vertinama nuolat kintančiame pasaulyje – idėjų brandai, asmenybės raiškai, bendravimui, partnerystei.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija