2014 m. gegužės 9 d.    
Nr. 19
(2090)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kryžių kalną tvarko savanoriai

Paskutinę balandžio savaitę savanoriai pradėjo tvarkyti Kryžių kalną. Turima vilties, kad iki Kryžių kalno atlaidų, vyksiančių liepos pabaigoje, unikalus objektas tikrai pagražės, pašviesės. Į pirmąją talką susirinko dešimt žmonių – penki iš Meškuičių seniūnijos, trys merginos iš Šiaulių universiteto, du šiauliečiai. Visų nuotaika buvo puiki, visi buvo nusiteikę pasidarbuoti iš širdies ir iš peties. Šešiasdešimtmetį perkopęs Alfonsas atvažiavo su savo darbo įrankiais. Skelbimą tapti savanoriu jis pamatė internete. Šmaikštus vyras juokavo, kad keturias valandas praleisti dirbant gryname ore ir dar su jaunom panelėm yra daug prasmingiau ir linksmiau nei „užmušinėti“ laiką bare su bendraamžiais. Buvusiam statybininkui puikiai sekėsi tvirčiau į žemę įsmeigti kryžius, atlikti sunkesnius darbus.

Šiaulių universiteto antrakursėms Gretai, Viktorijai ir Indrei savanoriavimas – ne naujiena. Niekas jų neragino ir čia atvykti. Pamačiusios supuvusius, išvirtusius, grėsmę keliančius kryžius studentės dar labiau apsidžiaugė, jog galės darbuotis. Merginos prisipažino, kad nėra taip paprasta išmesti net ir visai supuvusį kryželį – juk kažkas jį statydamas turėjo vilčių, minčių, prašymų... Skelbimą, kviečiantį savanoriauti, studentės pamatė internete. Tvarkyti Kryžių kalną jos ketina atvykti dar ne kartą.

Į Kryžių kalną dar kelis kartus planuoja atvykti ir darbo biržoje skelbimą pastebėjusi Simona. Darbo čia daug.  Jos žodžiais, žmonės gal nesusimąsto, ką laikas ir gamta padaro su kryžiais. Ir jei niekas nieko netvarkytų, Kryžių kalnas pavirstų medinių lūženų kalnu. Visi talkininkai dirbo labai atsakingai. Kiekvienas kryžius buvo apžiūrimas, apčiupinėjamas, įvertinamas. Savanoriai nuoširdžiai stebėjosi, kiek daug kalne pasvirusių, supuvusių kryžių. Dėl didelės moralinės naštos, jaučiamos atsakomybės darbas judėjo lėtai. Supuvę kryžiai buvo dedami į krūvą, rūšiuojami. Vieni pastatomi į buvusią savo vietą, kiti išvežti į pašventintą, specialią vietą, kurioje bus sudeginti. Kai kurie suvenyrai, įdomesni daiktai surinkti ir atsidurs būsimame muziejuje. Sutvarkyta kalno dalis iš karto atsigavo, pašviesėjo, išryškėjo kryžių kontūrai.

Į savanorišką veiklą žmones pakvietė Šiaulių rajono savivaldybės administracija, Šiaulių rajono turizmo ir informacijos centras, Meškuičių seniūnija ir Šiaulių turizmo informacijos centras.  Pasak Kristinos Steponavičienės, savivaldybės administracijos vyr. specialistės, mintis apie savanorystę Kryžių kalne gimė Šiaulių rajono Turizmo ir informacijos centro vadybininkei Linai Šukienei. Idėjai pritarė savivaldybės vadovai, atsirado rėmėjų. Juk akivaizdu, kad žmonės kalną užverčia serijiniais kryžiais, atveža laikinus kryžius nuo kapinių su pavardėmis ir mirties datomis, prineša šventų paveikslėlių, suvenyrų... Visa tai labai greitai sutrūnija, įskyla, sutrupa paveikslų stiklai... Ir visa tai tampa ne šventenybėmis, o šiukšlėmis.

Kryžių kalną tvarko Meškuičių seniūnija. 2014 metais jo priežiūrai skirta 15 tūkst. litų. Tad su savanorių pagalba nepakartojamas, vienintelis savo dydžiu ir istorija, pirmiausia – piliakalnis, paskui – unikali, sakrali ir gerbtina vietovė  – Kryžių kalnas – taps dar jaukesnis, mielesnis. Norintys tapti savanoriais, turi užpildyti anketą ir užsiregistruoti. Informacija skelbiama plakatuose, internete www.siauliurajonas.lt bėgančioje eilutėje. Talkos vyks dar beveik tris mėnesius. Tad jei jūs norite prisidėti prie unikalaus Pasaulyje objekto – Kryžių kalno – tvarkymo, registruokitės.

Gitana Kudulienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija