2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Jaunųjų skaitovų konkursas

Skaitovų konkurso nugalėtojas
Aistis Gvazdauskas

„Vaivorykštės“ lopšelio-darželio
auklėtinių pasirodymas

Panevėžys. Gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Smėlynės bibliotekoje (Smėlynės g. 49) dvyliktąjį kartą surengtas tradicinis mikrorajono meninio skaitymo konkursas „Esu dalelė didelio pasaulio“. Lydimi savo mokytojų bei auklėtojų atvyko 34 dalyviai iš 8 miesto ugdymo įstaigų: penkių mokyklų („Rožyno“ progimnazijos, „Aušros“, „Vilties“ pagrindinių mokyklų, Senvagės pagrindinės bei pradinės mokyklos) bei trijų lopšelių-darželių („Vaivorykštės“, „Rūtos“ ir „Sigutės“). Konkurse dalyvavo 26 mergaitės ir 9 berniukai. Jauniausiam skaitovui Jonukui vos 4 metai. Džiugu, kad šiemet net 12 vaikų atstovavo darželiams.

Visus pasveikino bibliotekos vedėja Loreta Breskienė. „Kai tik už lango įsisiautėja pavasaris, pas mus vyksta skaitovų konkursas, dar kartą parodantis, kokia graži, skambi, mūsų kalba“, – linkėdama mažiesiems skaitovams jaustis drąsiai ir nesijaudinti, kalbėjo ji.

Pristatyta vertinimo komisija: „Strazdanėlių“ mokyklėlės teatro ir muzikos mokytoja D. Jankūnienė, miesto pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio pirmininkė R. Dovydienė, Savivaldybės viešosios bibliotekos metodikos skyriaus vedėja A. Vyčienė bei Smėlynės bibliotekos vedėja L. Breskienė.

Jauniesiems skaitovams buvo sudarytos neribotos išraiškos galimybės. Jie galėjo rinktis bet kokį autorių, kūrinį, pasirodyti, deklamuoti taip, kaip nori. Nemaža dalis mokinių šiame konkurse dalyvavo pirmąkart, galbūt todėl kai kurie jautėsi nelabai drąsiai, jaudinosi. Tačiau buvo ir tokių, kurie kaip reikiant įsijautė, keitė balsus, jausmingai deklamavo, bendravo su publika. Vaikai savo sugebėjimus demonstravo įvairiuose žanruose – skaitė tiek poeziją, tiek ir prozą. Skambėjo trumpučiai ir ilgi, sudėtingi, Lietuvos ir užsienio autorių kūriniai ar jų ištraukos. Šiemet gausu buvo pasirinkusių tekstus iš populiarių vaikiškų knygų, tautosakos. Vaikai deklamavo pamokančias istorijas apie išmintį, tinginiavimą, melagystes, mokymąsi iš klaidų. Išgirdome tekstų apie šuns ir katės nesantaiką, Mikės ir Juozapėlio įsimylėjimą, Bembio nuotykius, skaitančius jonvabalius, milžiną, prarijusį pelę, žmogų, su žole vietoj plaukų... Populiariausi autoriai buvo Juozas Erlickas, Janina Degutytė, Vytautas V. Landsbergis, Vytautas Račickas, Alma Karosaitė, Antanas Vaitkus, Martynas Vainilaitis. Skambėjo ir Salomėjos Kaknevičiūtės, Ksavero Sakalausko-Vanagėlio, Aurelijos Umbrasienės, Jono Minelgos, Kristinos Gudonytės, Eduardo Selelionio, Felikso Salteno, Andreaso Šulterio ir kitų kūriniai.

Kol buvo sprendžiama, kas gi buvo patys geriausi, renginio dalyvius ir svečius džiugino „Vaivorykštės“ lopšelio-darželio „Boružėlės“ grupės auklėtinių spektakliukas „Pusė kilogramo cukraus“. O vėliau, kad neprailgtų laikas, vaikų laukė ir mįslių minimas, smagus pajudėjimas, judrūs žaidimai.

Vertinimo komisijai teko gana sunki užduotis iš gausaus būrelio išrinkti tik kelis „pačius pačiausius“ deklamuotojus. Atsižvelgdamos į kūrinio meninę vertę, aktualumą, gebėjimą suprantamai perteikti mintį, įtaigiai žodžiu veikti klausytojus, į ne mažiau svarbią kalbos kultūrą bei sceninę laikyseną, komisijos narės tarėsi ir svarstė, kol priėmė galutinį sprendimą. Paaiškėjo, jog tris ketvirtąsias vietas pelnė: Ieva Binkytė, Ignas Mekėlis, Arvydas Vėdaras. Simpatijų apdovanojimai atiteko Jonui Urbonui ir Titui Valiūnui. Trečioji vieta skirta Elžbietai Patapaitei, antroji – Miglei Sekmokaitei. Konkurso nugalėtoju paskelbtas Aistis Gvazdauskas, papasakojęs nuotaikingą istoriją apie skaitančius jonvabalius.

Komisijos pirmininkė D. Jankūnienė džiaugėsi, kad „vaikai mokėjo įveikti sunkumus, peržengti ar perkalbėti juos“. Tuomet laureatai ir dalyviai buvo apdovanoti prizais.

Indrė Lašinytė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija