2014 m. gegužės 23 d.    
Nr. 21
(2092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Paminėjo buvusį kleboną

ŠLAVANTAI. Gegužės 10 dieną Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos bažnyčioje buvo paminėtos kun. Juozo Zdebskio 85-osios gimimo metinės. Iš įvairių Lietuvos vietų prisirinko pilnutėlė šventovė maldininkų. Atvyko ir kartu su kunigu ėję išbandymų, kančios ir aukos bendrystės kelią kan. Vytautas Vaičiūnas ir ses. Birutė Žemaitytė. Į iškilmes atvykę žmonės galėjo apžiūrėti autentiškai suremontuotą kleboniją. Tai, gerbdami kunigo atminimą, savanoriškai atliko kun. J. Zdebskį pažinoję, su juo bendravę Dalius ir Daiva Blaževičiai bei Antanas Gervelis. Ses. B. Žemaitytė papasakojo apie paskirtį kambarėlių, kuriuose stovėjo kuklūs kunigo baldai. Prisiminė, kaip krosnies orkaitėje kepė žąsį, o ant namelio aukšto laikinai apgyvendindavo iš Pavolgio atsivežtus vokietukus. Atnaujintoje klebonijoje parapijiečiai sumanė kun. J. Zdebskio garbei įkurti muziejų. Suteikti pagalbą dar pernai pažadėjo rajono savivaldybės meras Artūras Margelis. Jau renkami eksponatai. Konkretesnę informaciją apie tai tikintieji galėjo gauti bažnyčioje. Tą dieną muziejui buvo padovanota daugiau daiktų. Kun. J. Zdebskio dukterėčia Lina Sutulienė atvežė kopiją dokumento dėl Lazdijų rajono Garbės piliečio vardo po mirties suteikimo kunigui, kovotojui už Lietuvos nepriklausomybę bei tikinčiųjų teises kun. Juozui Zdebskiui. Prie klebonijos pritvirtinta memorialinė lenta. Ją iš ąžuolo išdrožė parapijietis meistras Jonas Savukynas. Beje, jo pernai padaryti du kryžiai ir koplytstulpis jau puošia bažnyčios šventorių.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio–Krekenavos dekanate

Pašventino atstatytus bažnyčios bokštus

NAUJAMIESTIS. Gegužės 4-ąją, Motinos dienos sekmadienį, pašventinti atstatytieji Šv. Mato bažnyčios bokštai. Iškilmei vadovavo Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ ir vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Gaisras, suniokojęs Naujamiesčio Šv. Mato bažnyčią, įvyko 2008-ųjų rugpjūtį, tuoj po Žolinės. Du pasaulinius karus atlaikiusi, net varpus per visas istorines pervartas išsaugojusi šventovė, ugniai pasidavė: sudegė ir sugriuvo ką tik uždengtas stogas, vargonai, šoninis altorius, virto pelenais du didieji ir mažasis bokštai, išsilydė galingi Valdajaus vienuolių padovanoti varpai – Naujamiesčio pasididžiavimas. Per tuos atstatymo metus naujamiestiečiai beveik susitaikė su mintimi, kad jų šventovės bokštai liks tik šviesūs prisiminimai, dar nuotraukos, atsidūsėjimai ir nevalingai kylantis žvilgsnis aukštyn, grįžtant iš kur nors namo – bokštai iš toli pasitikdavo. Svarbiausia buvo atstatyti bažnyčią. Tik tuometinis klebonas kun. Algirdas Dauknys, blaškydamasis tarp gausybės darbų, rūpesčių, regėjo bokštus... Svajonė virto projektais, prašymais, ieškojimais. Paversti tai realybe teko labai santūriam, kukliam, dirbančiam tyliai, atkakliai, tvirtai jau naujam klebonui kun. Raimundui Kazlauskui. Kai vėlų 2013 metų rudenį Naujamiestis nušvito bokštais, net baugu būdavo džiaugtis: po stipresnio vėjo, auštant visų akys prilipdavo prie langų – ar bokštai dar stovi?


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Už motinas melstasi bažnyčioje ir kapinių koplyčioje

Kun. Paulius Jaraminas aukoja
šv. Mišias, dešinėje – Telšių
vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų
seminarijos klierikas Feliksas Špokas

MEDINGĖNAI. Gegužės 4-ąją Motinos dienos proga į miestelio kapines atvykusieji pagerbti gyvąsias ir mirusias motinas, močiutes galėjo pasidžiaugti, kad kapinės gražiai sutvarkytos ir rūpestingai prižiūrimos. Buvo galima pasimelsti prieš keletą metų Medingėnų parapiją aptarnavusio kun. Arvydo Mačiulio iniciatyva pastatytoje koplyčioje, kurioje vyksta pamaldos už šiose kapinėse palaidotus mirusiuosius. Tad ir šiemet Motinos dieną į Medingėnų parapijos kapines atvykusieji galėjo čia pasimelsti už mirusias motinas. Į atnaujintą Medingėnų Švč. Trejybės bažnyčią ir koplyčią atvyko Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios kunigai Paulius Jaraminas ir Gediminas Jazbutis, aptarnaujantys Medingėnų parapiją. Pirmasis aukojo šv. Mišias už gyvas ir mirusias Medingėnų parapijos motinas, kitas klausė išpažinčių. Liturgijoje patarnavo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai Edvinas Bružas ir Feliksas Špokas. Visoms bažnyčioje buvusioms motinoms ir močiutėms buvo suteiktas palaiminimas. Kun. P. Jaramino homilija buvo skirta Motinos dienai, darniai giedojo Medingėnų parapijos choras, vadovaujamas rietaviškio vargonininko maestro Juozo Barsteigos, priminė visiems tą dieną gausiai dalyvavusiems šv. Mišiose, kad reikia gerbti ir branginti brangiausią pasaulyje žmogų – Motiną.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija