2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Koplytstulpis Lietuvos partizanams

Kariuomenės kapelionas kun. Tomas
Karklys ir partizanai prie paminklo

Gegužės 21 dieną Kaune, Panemunėje, prie paminklo, pastatyto Tauro apygardos Birutės rinktinės partizanų atminimui, buvo atidengtas ir pašventintas skulptoriaus Eugenijaus Banio sukurtas koplytstulpis „Pieta“ (Motinos skausmas). Jį atidengė Lietuvos laisvės kovotojų sąjūdžio štabo viršininkas Vytautas Balsys, kariuomenės kapelionas kun. Tomas Karklys ir skulptorius Eugenijus Banys. Pašventino kun. T. Karklys.

Renginyje dalyvavo Seimo nariai Vida Marija Čigriejienė, Arimantas Dumčius, Rytas Kupčinskas, Kazimieras Kuzminskas, Kauno miesto mero pavaduotojas Vytautas Vasilenko, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos, Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio, Lietuvos Sąjūdžio, savivaldybės tarybos nariai, administracijos atstovai, Panemunės bendruomenės atstovai, „Vyturio“, A. Smetonos gimnazijų mokiniai, mokytojai, daug kauniečių, kurie neabejingi Lietuvos laisvės kovų istorijai. Už Lietuvos laisvės kovotojus Aukštosios Panemunės Šv. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje šv. Mišias aukojo klebonas kan. Deimantas Brogys ir kariuomenės kapelionas kun. T. Karklys.

Paminklo pastatymo iniciatoriai – kariuomenės kapelionas kun. T. Karklys, Kauno miesto tarybos Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas Gediminas Budnikas ir miesto mero patarėjas Zenonas Abramavičius.

Į iškilmių dalyvius kreipėsi Lietuvos laisvės kovotojų sąjūdžio štabo viršininkas Vytautas Balsys. Jis dėkojo paminklo pastatymo iniciatoriams ir įteikė padėkos raštus skulptoriui E. Baniui bei Šaulių sąjungos vadui atsargos pulkininkui Antanui Plieskiui, o kariuomenės kapelionui kun. T. Karkliui – 1-ojo laipsnio partizanų žvaigždę.

Paminklo atidengimo iškilmėse kalbėjo Seimo nariai V. M. Čigriejienė, R. Kupčinskas, A. Dumčius ir K. Kuzminskas, Kauno miesto mero pavaduotojas V. Vasilenko, paminklo autorius E. Banys ir kiti.

Garbaus amžiaus žmonės pasakojo apie to meto kovą už laisvę, partizanų drąsą ir ryžtą, NKVD siautėjimą, trėmimus ir nužudytų partizanų kūnų išniekinimą turgų aikštėse.

„Nužudytus partizanus suguldydavo turgaus aikštėje, kad visi kiti žinotų, kas jų laukia, jeigu įsijungs į kovotojų gretas. Be to, buvo sekama, kas prieis prie lavonų, kas norės juos išsivežti ir palaidoti, tuomet bus aišku, kuriuos asmenis reikia likviduoti, išvežti. Net motinos turėjo kentėti skausmą ir neišsiduoti, jog čia guli jų sūnūs“, – prisiminimais dalijosi kalbėtojai.

K. Kuzminskas sakė, kad jo kaimynas, kelerių metų vaikas, išvežamas į tremtį, atsisveikindamas jam paliko keletą žaislų. V. Vasilenko eidamas su motina klausė, kodėl nužudyti dėdės paguldyti aikštėje.

Jauniems renginio dalyviams ir mokiniams šie pasakojimai buvo pati geriausia istorijos pamoka apie partizanų kovą dėl Lietuvos laisvės.

Renginyje eiles deklamavo ir dainas atliko „Vyturio“ ir A. Smetonos gimnazijų mokiniai. „Kupolės“ ansamblio vyrai dainavo partizanų sukurtas dainas.

Koplytstulpio atidengimo organizatoriai – Panemunės seniūnija ir Panemunės bendruomenės centro pirmininkas Gediminas Žukauskas.

Danutė MARCINKEVIČIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija