2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Eiliuotus posmus keitė dainos

Bronius VERTELKA

Ukmergės literatų draugijos
pirmininkė Leonora Jankeliūnienė
(dešinėje) su kėdainiškiais
poetais Nijole Dranseikiene
ir Vaclovu Volkumi priešais
centrinius dvaro rūmus

Rimos Žudienės (dešinėje)
ir Radvilės Kraujalytės duetas

Žvakes uždega poetas
Alfas Pakėnas iš Kauno

Jaunasis Rašytojų sąjungos
narys Vainius Bakas

Dainuoja bendrijos „Bočiai“ Ukmergės
skyriaus folkloro kvartetas „Sedula“

UŽUGIRIS. Priešpaskutinę pavasario dieną į restauruotus centrinius Prezidento A. Smetonos dvaro rūmus rinkosi poezijos ir muzikos gerbėjai. Nuostabiai šiltą šventę organizavo Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka ir rajono literatų draugija. Čia pleveno liepsnelės žvakių, kurias uždegė kraštietis, Kaune gyvenantis poetas Alfas Pakėnas.

Šventę pradėjusi viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Virginija Tylienė sakė, jog šie metai ypatingi – minime lietuvių literatūros pradininko Kristijono Donelaičio gimimo 300 metų sukaktį. Poeto gimtinėje Lazdynėliuose jo atminimui sodinamame ąžuolyne neseniai buvo pasodintas 300-asis ąžuoliukas. Rugpjūtį bus minima pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos 140 metų gimimo sukaktis. Jam nebuvo svetima grožinė literatūra, poezija, kalba. V. Tylienė sakė, kad ši šventė – vienas iš prasidėjusios Ukmergės miesto šventės renginių, ir pristatė jos svečius: poetus Vainių Baką, Alfą Pakėną, kaunietę rašytoją ir poetę Oną Miliukaitę-Delonienę, Jonavos ir Kėdainių rajonų literatų draugijų atstovus.

Ukmergės rajono literatų draugijos pirmininkė Leonora Jankeliūnienė priminė, kad tarptautinė literatūros kritikų asociacija Paryžiuje sudarė Europos literatūros šedevrų, parašytų iki 1940 metų, sąrašą. Šalia Gėtės, Voltero, kitų didžiųjų pasaulio kūrėjų paminėtas ir mažos lietuvių tautos atstovas K. Donelaitis. O apie patį poetą pasaulis išgirdo tik praėjus 38 metams po jo mirties. 1979 metais į atstatytą Tolminkiemio bažnyčią grįžo K. Donelaičio palaikai. Rajono literatų vadovei nusišypsojo laimė pabuvoti Tolminkiemyje, pastovėti prie poeto kapo, aplankyti Karaliaučiaus universitetą, kuriame mokėsi mūsų literatūros pradininkas. L. Jankeliūnienė susirinkusiems perskaitė K. Donelaičio „Metų“ ištraukėlę apie lakštingalą.

Iš svečių pirmoji žodį gavo O. Miliukaitė-Delonienė. Kaunietė kūrėja pasidžiaugė, kad neseniai pasirodė jos ketvirtoji prozos knyga – romanas „Mano mielas Benjaminas“. Yra išsileidusi ir tris poezijos knygeles. Be to, turi pačios įkurtą kvartetą „Vien tik tau“. Tokiu pavadinimu jos kūrybos daina tapo savotišku ansambliuko himnu. Viešnia skaitė savo eiliuotos kūrybos.

Jonaviškis poetas Stasys Pavasaris pristatė savo „komandą“. Kėdainių rajono literatams atstovavo tiktai du poetai – Vaclovas Volkus ir Nijolė Dranseikienė. Jonavos ir Kėdainių rajonų poetai skaitė savo eiles.

Visiems malonų įspūdį paliko poetas Vainius Bakas, jau Rašytojų sąjungos narys, jauniausias iš kūrėjų, dalyvavusių šventėje. Kaip talentingą, einantį geros poezijos keliu, jį vertino kolega Alfas Pakėnas. Svečias iš Kauno skaitė keletą savo eilėraščių iš knygos, kurią redagavo V. Bakas. A. Pakėnas priminė, kad šiemet sukanka 145 metai, kai gimė lietuviškos prozos kūrėjas Juozas Tumas-Vaižgantas, buvęs geras prezidento A. Smetonos bičiulis, su juo porą kartų lankęsis jo dvare Užugiryje. O sausį sukako 100 metų nuo poeto Juozo Krumino gimimo.

K. Donelaičio eiles apie pavasarį jausmingai deklamavo truputį į renginį pavėlavęs rajono vicemeras Rolandas Janickas. Tokį jo pasirodymą salėje sutiko plojimais.

Šventėje pristatytas Ukmergės literatų draugijos kūrybos almanachas „Prie Vilkmergėlės“, kuris sutalpino 18 autorių kūrinėlius. Ne visi į šventę galėjo atvykti. Neseniai nutrūko Apolonijos Grigonytės gyvenimo siūlas. O dalyvavusieji šventėje supažindino su savo kūryba.

Plojimais buvo palydėtas svarbiausios gražaus renginio organizatorės – rajono viešosios bibliotekos direktorės Rasos Griškevičienės pasisakymas. Vicemeras R. Janickas prašė neužmiršti kelio į Prezidento A. Smetonos dvarą, kalbėjo, kaip jis turėtų atrodyti netolimoje ateityje. Buvo padėkota grojusiai gitara ir dainavusiai Gražinai Švėgždei iš Jonavos, bendrijos „Bočiai“ Ukmergės skyriaus folkloro kvartetui „Sedula“, Ukmergės kultūros centro Užugirių filialo renginių organizatorei Rimai Žudienei, grojusiai gitara ir dainavusiai kartu su savo auklėtine Radvile Kraujalyje – jaunąja Užulėnio kaimo gyventoja, Taujėnų vidurinės mokyklos moksleive. Nuoširdžiai padėkota rajono viešosios bibliotekos Lėno padalinio vyr. bibliotekininkei Daivai Misiukienei, su išmone sutvarkiusiai salę, svetingai sutikusiai šventės dalyvius.

Susirinkusieji į Užugirį turėjo puikią progą iš arti susipažinti su atgimstančiu Prezidento A. Smetonos dvaru.

Ukmergės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija