2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Poezijos šventė baigėsi

Gegužės 29-ąją Vilniaus rotušėje, mero menėje, pagerbti  jubiliejinio, 50-ojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai ir  svečiai – Lenkijos, Italijos, Kenijos, Airijos, Suomijos, Ukrainos, Islandijos Vokietijos, išeivijos iš JAV, Australijos ir Lietuvos poetai, vertėjai, rašytojai, literatūros kritikai, literatūrologai.

„Net įsivaizduoti negalime, kad šis,  įaugęs į mūsų miesto kultūrą ir mūsų gyvenimus festivalis vieną pavasarį neįvyktų, ir tarp Vilniaus bokštų neskambėtų jūsų eilės.  Ačiū, kad kuriate, kad žadinate nuo rūpesčių ir kasdienių darbų sustingusias mūsų sielas, kad nuo poetiško žodžio mūsų gyvenimas tampa spalvingesnis, gyvesnis ir jautresnis. Ypatingai dėkoju tiems, kas rašo eiles apie mūsų miestą Vilnių. Tikiu, kad šis miestas įkvėps svečius naujoms eilėms, gilioms mintims“, – sveikinimo kalboje sakė Vilniaus mero pavaduotojas Romas Adomavičius.

Šiais metais kasmetinė Vilniaus mero premija už poeziją apie Vilnių paskirta jaunai poetei vilnietei Ramunei Brundzaitei už knygą „Drugy, mano drauge“. Mero premijos laureatė pažymėjo, kad jai, kaip  vilnietei ir kaip poetei, labai svarbus šis įvertinimas, skaitė savo eiles, pasirašė garbingų Rotušės svečių knygoje.  

Poeto Justino Marcinkevičiaus eiles skaitė aktorius Vytautas Rumšas, padėkos žodį tarė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas, poetas Antanas A. Jonynas, išeivijos poetų vardu kalbėjo poetas Sigitas Birgelis iš Lenkijos,  grojo Vilniaus mokytojų namų ansamblis „Kankleliai“ (vadovė – D. Čičinskienė).

Baigiamasis penkiasdešimtojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ vakaras vyko  birželio 1 dieną, sekmadienį, Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme.

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje vykusiame baigiamajame vakare dalyvavo šiųmečių premijų laureatai, festivalio užsienio svečiai, jaunieji poetai. Šiemet iš viso festivalyje įvyko daugiau kaip šimtas renginių – poezijos skaitymų, vakarų, susitikimų, knygų pristatymų, dainuojamosios poezijos koncertų.

Šiemet Salomėjos Nėries premija pagerbta Sonata Paliulytė. Vaikų poezijos premija paskirta Almai Karosaitei. Už poezijos vertimus į lietuvių kalbą apdovanota vertėja Alma Lapinskienė,  už vertimus į kitas kalbas – Kristijono Donelaičio „Metus“ į ispanų kalbą išvertusi Karmen Carmen Caro Dugo. Prizas už geriausią esė almanache „Poezijos pavasaris“ paskirtas Elenai Karnauskaitei.

Festivalyje pristatytas šventės išvakarėse išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2014“ bei kompaktinė plokštelė „50 „Poezijos pavasario“ balsų“. „Poezijos pavasario“ renginiai vyko ir Punske, Baltarusijoje, Karaliaučiuje, Šveicarijoje, Airijoje ir Prancūzijoje.

Festivalis rengiamas kasmet nuo 1965 metų, pradėtas rengti minint poetės Salomėjos Nėries 20-ąsias mirties metines.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija