2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Siekiama atnaujinti Karmelitų bažnyčios ansamblį

Gegužės 29-ąją Kauno miesto taryba pritarė sprendimui kartu su Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) parapija įsteigti viešąją įstaigą „Karmelitų projektai“. Įsteigus šią įstaigą bus rengiami investiciniai projektai siekiant visapusiškai atverti XVII amžiaus pabaigos – XVIII amžiaus pradžios brandžiojo baroko stiliaus meno paminklą – Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios ir buvusio karmelitų vienuolyno ansamblį viešam interesui, jį kompleksiškai pritaikant turizmo, kultūrinėms ir dvasinėms reikmėms.

Taryba jau anksčiau yra pritarusi viešųjų įstaigų „Soboro projektai“, „Domus Laudis“ ir kitų steigimui. Jau pradėti rengti projektai ir paraiškos Europos Sąjungos lėšoms gauti. Viešųjų įstaigų steigimas yra naudingas miestui ir bažnyčioms: mieste atnaujinami svarbūs paveldosaugos objektai.Vienas sėkmingiausių analogiškų pavyzdžių buvo VšĮ „Prisikėlimo projektai“, šiuo metu besirūpinanti Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios aplinkos tvarkymu.

„Neabejoju viešosios įstaigos „Karmelitų projektai“ ir panašių projektų nauda. Tokiu būdu galėsime pritraukti ES lėšas, teikti įvairius kitus projektus. Džiaugiuosi, kad miestui svarbus paveldosauginis objektas – Karmelitų bažnyčia ir buvusio karmelitų vienuolyno ansamblis – taps labiau prieinamas visuomenei kaip dar vienas Kauno turistinio, kultūrinio ir dvasinio gyvenimo centras“, – teigė Kauno miesto tarybos narys Algimantas Kurlavičius.

Išskirtinis XVIII amžiaus Lietuvos Respublikos saugomas architektūrinis paminklas – Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios ir buvusio karmelitų vienuolyno ansamblis – išsidėstęs dešiniajame Nemuno krante, Kauno Naujamiestyje, Gedimino gatvės pradžioje. Jo kompleksą sudaro Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčia, buvęs karmelitų vienuolyno namas, šventoriaus vartai. Tai – sakralinės paskirties kultūros paveldo objektų grupė, kuri saugoma visa apimtimi.

Basųjų karmelitų ordino vienuoliai Kaune įsikūrė XVIII amžiaus pradžioje. 1685 metais pastatyta Šv. Kryžiaus bažnyčia priklausė basųjų karmelitų ordino vienuoliams nuo 1772 metų, šalia bažnyčios 1777 metais jie pasistatė erdvų, mūrinį dviejų aukštų vienuolyną. Yra žinoma, kad 1812 m. birželio 23–26 d. vienuolyne buvo stabtelėjęs Napoleonas su savo štabu. Vėliau, nuo 1831 metų, vienuolynas buvo paverstas ligonine. Architektūrinio ansamblio pastatus sudaro trys korpusai, sujungti į netaisyklingos H raidės pavidalo plano statinį. Visos vienuolyno patalpos skliautuotos. Buvęs karmelitų vienuolynas turi neįkainojamą architektūrinę ir istorinę vertę. Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčia yra brandžiojo (vėlyvojo) baroko stiliaus, turi renesanso bruožų, yra kryžminio plano, dvibokštė, vienanavė, tradiciškai orientuota rytų ir vakarų kryptimi. Manoma, kad ją, kaip ir Kauno dominikonų vienuolyno ansamblio Dievo kūno bažnyčią, suprojektavo Pažaislio kamaldulių vienuolyno statytojas architektas Pietro Puttini.

2005-aisiais Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios ir buvusio karmelitų vienuolyno kompleksas pripažintas saugoma nekilnojamąja kultūros vertybe ir nustatytas apsaugos tikslas – saugoti viešajam pažinimui ir naudojimui bei saugoti viešajai pagarbai. Norint pritaikyti šį architektūrinį kompleksą viešajam pažinimui ir išsaugoti išskirtinę architektūrą, reikalinga didelių investicijų reikalaujanti viso ansamblio (vidaus ir išorės) renovacija bei restauracija, prieš tai atlikus išsamius tyrimus bei parengus reikalingus projektus.

„Bendra įstaiga galės dalyvauti rengiant ir įgyvendinant su vienuolyno komplekso pritaikymu visuomenės poreikiams ir viešosios turizmo ir kitoms reikmėms susijusius projektus siekiant sutvarkyti istorinę, architektūrinę ir sakralinę vertę turintį kultūros paveldo objektą, teikti projektus Lietuvos verslo paramos agentūrai, Kultūros ministerijai bei telkiant privačius rėmėjus“, – teigė Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) parapijos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis.

Kauno miesto savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija