2014 m. birželio 13 d.    
Nr. 24
(2095)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Atmintis 

Žymus matematikas, gimtojo krašto mylėtojas

Gegužės 23 dieną mirė žymus Lietuvos matematikas, Lietuvos mokslų akademijos narys, Lietuvių katalikų mokslų akademijos akademikas, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto profesorius habilituotas daktaras, Pasvalio rajono Garbės pilietis Bronius Grigelionis.

B. Grigelionis gimė 1935 m. lapkričio 1 d. Pasvalio r., Iciūnų k., valstiečių Igno ir Onos Grigelionių 9 vaikų šeimoje. 1949 metais baigė Vaškų progimnaziją, toliau mokėsi Žeimelio vidurinėje mokykloje. Studijavo Vilniaus universiteto Fizikos-matematikos fakultete. 1959 metais baigė Universitetą su pagyrimu, po trejų aspirantūros metų Maskvos ir Kijevo universitetuose apsigynė disertaciją, po šešerių – habilituoto daktaro disertaciją. 1972 metais išrinktas Lietuvos mokslų akademijos nariu korespondentu, po penkiolikos metų – akademiku. B. Grigelionis dirbo Matematikos ir informatikos instituto Tikimybių teorijos skyriuje, vėliau įkūrė Matematinės statistikos skyrių ir jam vadovavo 35 metus, buvo Lietuvos Mokslų akademijos Tarptautinio statistikos instituto vadovas, Bernulio draugijos, LKMA narys, Vilniaus pasvaliečių bendrijos prezidentas. Jis buvo statistikos mokslinių tyrimų pradininkas Lietuvoje. B. Grigelionis už mokslinius pasiekimus apdovanotas Lietuvos mokslo premija. Jam vadovaujant, daktaro disertacijas apgynė 25 matematikai. Profesoriaus moksliniai darbai skelbti Lietuvos ir užsienio moksliniuose leidiniuose. Konferencijos, simpoziumai, mokslininkų susibūrimai visame pasaulyje – tik viena – akademinė – B. Grigelionio gyvenimo dalis. Kita – pasvalietiškoji – nuolatiniai ryšiai su gimtuoju Pasvalio kraštu.

Nuo Atgimimo metų – nuolatinis darbas Vilniaus pasvaliečių bendrijoje: pradžioje – bendrijos kūrimo, kolegų pasvaliečių telkimo bendram darbui rūpesčiai, konkrečių darbų numatymas ir kasmetinis įgyvendinimas, nuo 1994 metų – bendrijos prezidento pareigos, dar labiau įpareigojančios savajam kraštui ir jo žmonėms. 1989 metais prasidėjęs darbas Pasvalio krašto labui tampa nuolatiniais konkrečiais darbais, kasmetinėmis išvykomis į Pasvalio kraštą. Daugelis išvykų – kompleksinės, teikiančios naudą ir kūnui, ir dvasiai.

Nuo 1998 metų akad. B. Grigelionio ir doc. A. Apynio iniciatyva atkurta Lietuvos jaunųjų matematikų mokykla, į jos veiklą įtraukiami Pasvalio krašto mokiniai ir mokytojai. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje vyksta Broniaus Grigelionio taurės olimpiados.

2005 metais profesoriui B. Grigelioniui suteiktas Pasvalio krašto Garbės piliečio vardas už Pasvalio krašto garsinimą, kultūros puoselėjimą, istorinės atminties saugojimą, švietimo humanizavimą.

Tai – tik dalis trumpai paminėtos jo veiklos ir pasiekimų, tačiau per netrumpą savo mokslinės veiklos laikotarpį Jo ir mokinių pasiekimai įrašyti į matematikos mokslo istoriją.

Gegužės 26-ąją akad. B. Grigelionis palaidotas Vilniuje, Kairėnų kapinėse.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija