2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

„Ratelinio“ dainos ir šokiai

Benjaminas ŽULYS

KAUNAS. Sukako 25 metai, kai Vilijampolėje, tuometiniame „Šilko“ kombinate buvo įkurtas tautinio meno ansamblis „Šilkas“. Pradžioje buvo nedidelis ansamblis ir koncertavo savojoje įmonėje, aplinkinėse organizacijose, mokyklose. Vėliau entuziastų radosi vis daugiau, kolektyvas augo, stiprėjo, ėmė koncertuoti ir mieste, Lietuvoje, užsienio šalyse: Vokietijoje, Suomijoje, Rusijoje, Olandijoje. Per 25 metus pasikeitė ansamblio pavadinimas, vadovai. Bankrutavus „Šilko“ įmonei, ansamblis pavadintas „Ratelinio“ vardu, nuo 2006 metų iki dabar globojamas bendrovės „Kauno vandenys“.

Jubiliejinė sukaktis neseniai vyko Kauno įgulos Karininkų ramovės didžiojoje salėje, kuri vos pajėgė priimti visus panorusius pasiklausyti skambių lietuviškų dainų, pasigėrėti smagiu šokiu. Tylos minute buvo pagerbti buvę ansamblio nariai, išėjusieji amžinybėn. Buvo prisiminta ansamblio istorija, pagerbti kolektyvo veteranai ir jaunesni jo nariai. Ypač gero žodžio nusipelnė net 23 metus ansambliui vadovaujanti, visada jaunatviška, energingoji jo vadovė Margarita Tomkevičiūtė, subūrusi žvalų, kūrybingą kolektyvą, kuriame šiandien – kone pusė šimto dainininkų, šokėjų, muzikantų. Neįsivaizduojama ši meno bendruomenė ir be vokalo grupės vadovės Rinaldos Burinskienės, kapelos grupės vadovo Justino Buto, koncertmeisterio Tado Kviklio. O kur dar atlikėjai Gediminas Micka, Virginija Petrutienė, Gražina Kepežinskienė, daug kitų entuziastų, kurie negailėjo nei savo laisvalaikio, nei jėgų, puoselėdami lietuvišką tautinį meną. Ne vienas jų „Ratelinyje“ – po keliolika metų. Kai kurie į šį ansamblį atėjo iš kitų meno kolektyvų, čia jaučiasi puikiai ir niekur neketina išeiti. Koncertą stebėjusi buvusi meno vadovė G. Kepežinskienė, prisimindama pirmuosius ansamblio žingsnius, gėrėjosi „Ratelinio“ dainininkų, šokėjų ir muzikantų energija, džiaugėsi ansamblio narių profesionalumu ir meniniu lygiu. Chorvedys, pedagogas, kompozitorius Pranas Jurkonis pasidžiaugė, kad „Ratelinis“ yra tarsi tiltas, jungiantis tautinį meną mylinčias ir jį puoselėjančias kartas.

Minėjime prisiminta ne viena smagi išvyka į kaimus ir miestus. O kai dar sovietmečiu gavo pasiūlymą vykti koncertuoti į Italiją, ansamblio vadovai net savaitę buvo tuometiniame Leningrade, viską derino, aiškinosi, kol pagaliau tas leidimas buvo gautas. Koncertuota Lenkijoje, Pasaulinėje lietuvių dainų šventėje Londone, kitur. Visur juos lydėjo sėkmė, kūrybinga nuotaika.

Šis jubiliejinis koncertas buvo įspūdingas. Kaip pastebėjo ne vienas svečias, meno žinovas, nepasakysi, kad čia šoka, dainuoja, groja ne profesionalūs atlikėjai, o mėgėjai. Tik gal nedaug kas įsivaizduoja, kiek reikėjo įdėti kruopštaus, atkaklaus triūso, nes jį lydi gėris ir meilė... Savo gerbėjams „Ratelinis“ dovanojo šypsenas, gražiausių šokių pynę ir skambiausių dainų puokštę. Publika negailėjo aplodismentų, šypsenų ir gėlių. „Ratelinis“ parodė puikią koncertinę programą, tarsi apsukdamas ratą nuo pradžios iki dabarties.

Daug plojimų, net ovacijų susilaukė „Jievaro tiltas“, „Karvelio polka“, „Kon saka“, „Buvo gardus alutis“, kitos smagios dainos ir šokiai.

Aktyviausieji „Ratelinio“ ansamblio dalyviai buvo apdovanoti Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko pasirašytu sveikinimu, medalius ir padėkas vadovams įteikė miesto tarybos narys Gediminas Žukauskas. Kauno miesto burmistro Jono Vileišio pasidabruotas medalis buvo įteiktas meno vadovei Margaritai Tomkevičiūtei, o žalvarinis – ansamblio pirmininkei Virginijai Petrutienei. Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas „Rateliniui“ įteikė Kultūros centro sveikinimą, vadovams – Margaritai Tomkevičiūtei, Rinaldai Burinskienei, Justinui Butai, koncertmeisteriui Tadui Kvikliui – padėkas, o meno vadovei ir šokių grupės vadovei, choreografei Margaritai Tomkevičiūtei – Kultūros ministerijos padėką. „Ratelinį“ ir jo vadovus pasveikino ansamblio globėja UAB „Kauno vandenys“, tautinio meno kolektyvai „Rasa“, „Nemunas“, „Suktinis“, „Kupolio rožė“, „Ave Vita“, „Svirbė“, „Vilnis“ iš Vilniaus, „Reketys“ iš Pakruojo, Aleksoto ir Išlaužo bendruomenės, miesto choreografai, daugelis gerbėjų.

„Man buvo smagu žiūrėti į jūsų laimingus ir besišypsančius veidus, kai kam ir ašara nuriedėjo, džiugu, kad savo programa palietėme jūsų širdis, pavyko padovanoti šventę jums ir sau“, – po koncerto kalbėjo meno vadovė M. Tomkevičiūtė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija