2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Trijų kartų folkloras

KREKENAVA. Dešimtus savarankiško gyvavimo metus skaičiuojantis Krekenavos kultūros centras šią sukaktį nutarė paminėti sukviesdamas visus savo kolektyvus į tradicinę folkloro šventę „Mes į kryžkelę išėjom“, kurioje susitinka visos kartos. Tąkart ypatinga pagarba ir dėmesys teko vyriausiems – Krekenavos kultūros centro folkloro ansambliui „Lokauša“ (vadovė – L. Vilienė), skaičiuojančiam 30-uosius veiklos metus. Į šventę save parodyti ir į kitus pažiūrėti susibėgo jaunosios šiuolaikinių šokių šokėjos krekenavietės iš „Boružėlės“, „Padaužų“ ir „Gremik“ grupių (vadovė – R. Šantarienė), linijinių šokių „Elegancija“ šokėjos, Krekenavos kultūros centro mėgėjų teatras „Avilys“ (vadovė – M. Vaitkevičienė), moterų vokalinis ansamblis „Gija“ (vadovė – S. Pažemeckaitė). Iš Naujarodžių atvyko folklorinis ansamblis „Želupė“ (vadovė – S. Glemžienė) ir orkestras „Naujarodžių varis“ (vadovas – S. Buitvydas), iš Žibartonių – Kapela „Liaudė“ (vadovė – G. Vorienė), mėgėjų teatras „Fantazija“ (vadovė – A. Paškevičienė).

Šventė prasidėjo fotoparodos „Atspindžiai“ pristatymu. Nuotraukose – Krekenavos kultūros centro kolektyvų 10 metų istorija, akimirkos, sustabdytos repeticijose, renginiuose, kelionėse.

Po nuotaikingo visų kolektyvų prisistatymo, sveikinimų ir direktorės Mirandos Vaitkevičienės padėkos žodžių ir dovanų kolektyvams, šventė persikėlė į didžiąją salę, kur garbingą vietą scenoje užėmė 30-metį švenčiantis Krekenavos kultūros centro folklorinis ansamblis „Lokauša“. Vyriausiai dainininkei P. Pranaitienei – 98-eri. Jos dainai, įtrauktai į ansamblio repertuarą, – 200 metų. Sveikinimų netrūko ir kitoms garbaus amžiaus ansamblietėms. Kolektyvo vadovė Lina Vilienė savo močiutėms atvežė dovaną iš Panevėžio – kito savo kolektyvo, ansamblio „Raskila“, koncertą. „Mes mokėmės iš jūsų, – sakė Lina – esame jūsų mokiniai“. Panevėžio miesto folklorinis ansamblis „Raskila“ 2013 metais etnokultūros specialistų buvo įvardytas kaip geriausias šį žanrą puoselėjantis Lietuvos miestų kolektyvas ir apdovanotas „Aukso paukšte“, o kolektyvui vadovaujanti etnomuzikologė, etnologijos magistrė Lina Vilienė pripažinta geriausia vadove.

„Raskilos“ koncertas – buvimas kartu, senosios aukštaitiškos tradicijos, pasakojimai, dainos, šokiai, muzika ir rateliai. „Raskilos“ nariai – netgi šeimos su vaikais ir kūdikiais. Savo tikslu pasirinkę lietuvybės puoselėjimą, šeimos vertybes, bendruomeniškumą, raskiliečiai tomis nuotaikomis užkrėtė visus. Atsidėkodama už įspūdingą koncertą kultūros centro direktorė M. Vaitkevičienė įteikė kolektyvo vadovei dar vieną paukštę – „ sidabrinę paukštę iš Krekenavos“.

Trijų kartų folkloro festivalį užbaigė Panevėžio miesto „Aukštaičių kultūros draugijos“ paruoštas aukštaitiškos kultūros kulinarinio paveldo ragavimas.

Irma Pažemeckienė

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija