2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Kupiškio dekanate

Bažnyčios šimtmetis

Šv. Mišias aukoja vyskupas
Lionginas Virbalas SJ (centre),
koncelebruoja Panevėžio vyskupijos
generalvikaras kun. Eugenijus Styra
(kairėje) ir Kupiškio dekanas
kun. Rimantas Gudelis (dešinėje)

KUPIŠKIS. Miestas šventė Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios šimtmetį. Šiai šventei daug dėmesio skyrė ir Kupiškio rajono savivaldybė, prie šios datos priderindama Kupiškio miesto 485-tųjų metinių šventę. Į šią didelę bendrą šventę įsijungė savivaldybės Kultūros ir švietimo skyrius, Kupiškio etnografijos muziejus, Kupiškio Kultūros centras, Viešoji biblioteka. Jau nuo gegužės vidurio bažnyčioje veikė rajono moksleivių piešinių ir kitų darbelių paroda „Bažnyčia mokinių akimis“, dalyvavo ir suaugę parapijiečiai su tapybos, siuvinėjimo, batikos ir fotografijų darbais. Viešojoje bibliotekoje organizuota spaudinių ir nuotraukų paroda „Kupiškio bažnyčia istorijos vingiuose“.

Gegužės 30 dieną, penktadienį, iš pat ryto miesto aikštėje rajono vaikų ir moksleivių meno švente „Čir vir vir vasara“, kurioje dalyvavo ir svečiai iš Latvijos, prasidėjo šventinis renginys Kupiškio miesto 485-osioms metinėms ir Kupiškio bažnyčios šimtmečiui paminėti. Šventės dalyvius pasveikino Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras kun. Rimantas Rimkus. Renginyje dalyvavo ir Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ.

Gegužės 30 dieną Kupiškio etnografijos muziejuje organizuotos Kupiškio tautodailininkų darbų parodos „Kupiškio dekanato bažnyčios“ pristatyme dalyvavo ir Panevėžio vyskupas L. Virbalas SJ. Programėlę parodė Pandėlio meninio lavinimo centro ansambliukas „Pandėlio balsiukai“. Tą pačią dieną Parapijos namuose buvo organizuotas Vyskupo susitikimas su Parapijos pastoracinės tarybos ir maldos grupelių nariais. Vyskupą domino Pastoracinės tarybos ir atskirų grupelių, organizacijų veikla – kiekvienas Tarybos narys ar grupelės vadovas turėjo galimybę papasakoti apie savo ar grupelės veiklą, atsakyti į vyskupo klausimus. Penktadienį per vakarines šv. Mišias vyskupas teikė Sutvirtinimo sakramentą.

Gegužės 31-ąją, šeštadienį, vyko turizmo sezono atidarymo šventė Aukštupėnų poilsiavietėje prie Kupiškio marių.

Birželio 1 dieną, sekmadienį, 12 valandą, parapijiečiai iškilmingai sutiko Panevėžio vyskupą L. Virbalą SJ. Iškilmingas šventines šv. Mišias aukojo vyskupas, koncelebravo Panevėžio vyskupijos generalvikaras kun. teol. lic. Eugenijus Styra ir Kupiškio dekanas kun. dr. Rimantas Gudelis. Šv. Mišių metu giedojo jungtinis vaikų choras iš dešimties kolektyvų: iš Utenos Dievo Apvaizdos, Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapijų, Pasvalio Muzikos, Salamiesčio, Antašavos pagrindinių mokyklų, Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos, Kupiškio P. Matulionio progimnazijos, Kupiškio meno mokyklos bei Kupiškio bažnyčios vaikų ir jaunių chorai. Šis jungtinis daugiau kaip 200 vaikų choras pagiedojo gražiai. Giedorėliams ačiū! Dar reikia padėkoti ir vadovei vargonininkei Ingai Baniulienei ir dirigentui bei akomponiatoriui Marijanui Remeikiui.

Po šv. Mišių vyskupas pašventino šventoriuje šios šventės proga pastatytą akmeninį kryžių „Kupiškio bažnyčiai 100“ (autorius – kupiškėnas tautodailininkas Vytautas Jasinskas). Šioje ceremonijoje dalyvavusioms mažosioms gėlių barstytojoms vyskupas palinkėjo prie šio kryželio ateiti ir tada, kai bažnyčiai sukaks 200 metų!

Dabartinė Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia buvo baigta statyti 1914 metais. Prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas sutrukdė baigiamuosius bažnyčios statymo darbus, karo veiksmai išniekino ir net apgriovė pastatytą šventovę. Tik 1919 metais buvo atnaujinti sužalotos bažnyčios remonto, dekoravimo darbai ir 1921 metais bažnyčia buvo konsekruota. 1944 metais buvo įrengta nauja, pagal bendrą bažnyčios altorių stilių labiau pritinkanti neogotikinė sakykla. Per didelius vargus tik šeštajame dešimtmetyje buvo pastatyti ketvirtasis ir penktasis altoriai. 1970 metais įrengti vargonai. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę lengviau galima gauti medžiagų, padeda Kupiškio savivaldybė, kai kurie verslininkai, „Renovabis“, todėl perdengtas bažnyčios stogas, suremontuoti laiptai, rekonstruotas senosios klebonijos pastatas, įrengti Parapijos namai, trinkelėmis išklotas procesijoms takas apie bažnyčią.

Bronislavas Karazija

Aldonos Ramanauskienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija