2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šiaulių vyskupijoje

Joniškio dekanate

Barboros Žagarietės minėjimo diena

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis lanko Juozo Kazlausko
eksponatų parodą

ŽAGARĖ. Gegužės 25 dieną čia švęsta Dievo tarnaitės Barboros Žagarietės minėjimo diena. Iki šiol švęsta gruodį, Barboros Žagarietės minėjimo diena Šiaulių vyskupo dekretu nuo šių metų perkelta į gegužės 25 dieną.

Paminėti Barboros Žagarietės atvyko Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir aukojo šv. Mišias, kancleris kun. Evaldas Alūza, maldininkų grupė iš Šiaulių, žagariečiai. Žagarės parapijos klebonas kun. Marius Dyglys kartu su parapijiečiais bei svečiais Šiaulių ganytoją pasitiko prie senosios Žagarės bažnyčios vartų.

10 val. buvo aukojamos šv. Mišios. Jų metu giedojo Joniškio meno mokyklos Žagarės filialo folklorinis ansamblis ir Žagarės parapijos Sumos choras. Pamokslui Šiaulių ganytojas pasirinko sakyklą, ant kurios tebesipuikuoja užrašas: „Viešpatie, paskelbk savo Žodį“. Aiškindamas Evangelijos skaitinį, vyskupas išryškino pasilikimo Dievo meilėje svarbą bei susiejo ją su artėjančia Tėvo diena. „Tėvas šeimoje turi būti ąžuolas, po kurio šakomis galėtų saugiai jaustis visa šeima“, – sakė vyskupas. Meilę, ištikimybę ganytojas pabrėžė ir kalbėdamas apie Barborą Žagarietę: „Ji iš tiesų mylėjo Viešpatį taip, kaip nori Kristus“. Vyskupas trumpai aptarė Barboros Žagarietės garbinimo tradiciją, istorines kūno dingimo aplinkybes, perskaitė kelis liudijimus apie Barboros užtarimu patirtus stebuklus. Liudijimus rinko, surašė ir popiežiui siuntė jau Žemaičių vyskupas Antanas Tiškevičius XVIII amžiuje. Šiaulių vyskupas sakydamas pamokslą kaip viena gražiausių pristatė 1909 metų įvykį. Pateikiame jo santrauką: 1909 metais pavogė pusės metukų sūnelį Antaną. Visur ieškota pavienių ir su policija, bet jokios žinios. Tada vaikučio motina pati viena pėsčia visą šimtą kilometrų nusidavė į Žagarę prašyti Barboros užtarimo. Ir bene po savaitės sugrįžo, besinešdama savo vaiką... Nuėjo gal ir tiesiai, bet grįždama nuo Žeimelio kažkodėl pasuko į Linkuvą, pridėdama sau kelio dar po 20 km, ir kaip tik Linkuvoje išgirdo kalbant apie moteriškę, pagimdžiusią paūgėjusį vaikiuką... Metėsi į tą trobą ir, pamačiusi savo vaiką, atpažino, bet atsiimti pavyko tik su policijos pagalba. Kaip tik čia ji matė Barboros Žagarietės užtarimą bei nukreipimą tuo keliu, kur galėjo surasti savo vaiką. Baigdamas pasakoti apie Dievo tarnaitę Barborą ir jos užtarimu patirtus stebuklus, vyskupas kreipėsi į susirinkusiuosius, teigdamas, jog visų mūsų užduotis yra melstis ir paskleisti Barboros Žagarietės šventumo garsą kuo plačiau po visą Lietuvą.

Žagarės klebonas kun. Marius Dyglys, dėkodamas vyskupui už šv. Mišių auką, pasidalino dideliais ateities planais. Norima iki kitos gegužės 25-osios įrengti parkelį su bronzine Barboros Žagarietės skulptūra prie naujosios Žagarės bažnyčios ir iš čia padaryti piligriminį Barboros Žagarietės taką iki senosios bažnyčios. O patį minėjimą pradėti parą trunkančia Švč. Sakramento adoracija.

Po šv. Mišių aplankyta Barboros Žagarietės garbinimo kripta bei Žagarės seniūnijoje įkurta Juozo Kazlausko eksponatų paroda.

Pagal Šiaulių vyskupijos
interneto svetainę

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija