2014 m. liepos 4 d.    
Nr. 27
(2098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika 

Dainų šventė – iš Kauno į Vilnių

Dainų šventės Kauno Dainų
slėnyje akimirkos

Ričardo ŠAKNIO ir Zenono
ŠIAUČIULIO nuotraukos

Praėjusį šeštadienį Kaune skambiai paminėtas Dainų šventės 90-metis, kurio metu daugiatūkstantinė minia vieningai dainavo tautinės juostos motyvais papuoštame Dainų slėnyje. Dainų dienoje dalyvavo beveik 3 tūkst. dalyvių, kurie sudarė 80 chorų, atvykusių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių. Šventėje pasirodė 14 šokėjų kolektyvų. Buvo atliktos 35 dainos, kurioms dirigavo 34 dirigentai iš visos Lietuvos, iš kurių pusė – kauniečiai. Jiems akomponavo Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“. Šventėje pasirodė ir choras „Kamer...“ iš Latvijos. Šventėje taip pat skambėjo septyni kūriniai iš pirmosios, 1924 metais surengtos Dainų dienos, o juos atliko geriausi Lietuvos chorai ir kolektyvai. Kauną šeštadienį pasiekė geriausių chorų desantas iš Suvalkijos, Radviliškio, Plungės ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių.

Liepos 2-ąją, trečiadienį, Dainų šventė užliejo Vilnių tūkstančių dalyvių dainomis ir kvietė pajusti dainuojančios tautos vienybę. Šventės išvakarėse prie Lietuvos liaudies kultūros centro Bernardinų sode Dainų šventės vėliavą pakėlė kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Vilnius svečius pasitiko išskirtinai pasipuošęs. Tautiniai raštai papuošė pagrindinius sostinės simbolius – Mindaugo tiltą, Katedros varpinę, Rotušės koloną, o grojantis Bernardinų sodo fontanas džiugins pamėgtomis lietuviškomis dainomis. Net 37 tūkstančiai dalyvių suvažiavo į Vilnių iš visos Lietuvos ir dar 14 pasaulio šalių. Šventės programoje – 12 renginių, išaugo ir žanrų įvairovė. Šventė prasidėjo trečiadienį 21 valandą vykusiu atidarymo koncertu „Dainos namai“ Katedros aikštėje, kur varpinė pasipuošė trimate projekcija – Dainų šventę simbolizuojančiu Dainos medžiu. Koncerto simboliu tapo virtualus paukštis, kuris, sklęsdamas dideliame ekrane, lydėjo per visą koncertą ir kvietė pažinti Lietuvos regionų simbolius, dainos savitumą ir grožį. Atidaryme dalyvavo chorai „Polifonija“, „Jauna muzika“, LRT vaikų choras, kapelija „Sutaras“, folkroko grupė „Žalvarinis“, vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“, taip pat Veronika Povilionienė kartu su grupe „Blezdinga“, Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė, Saulius Petreikis ir Domantas Razauskas.

Šiemet daug dėmesio skiriama tautiniam kostiumui ir jo autentiškiems raštams, todėl ketvirtadienį Mindaugo tiltas ryte vilniečius ir miesto svečius pasitiko apgaubtas tradiciškai išmargintu rankšluosčiu. Gražiausiais lietuvių raštais papuošta ir Rotušės kolona, o vakarais, pasitelkus šiuolaikinės šviesos instaliacijos galimybes, tautiniai raštai sužibo ant Katedros varpinės.

Kasdien iki 23 valandos šventinę nuotaiką kuria ir Bernardinų sodo centrinis fontanas, kas valandą grojantis dainas iš Dainų šventės repertuaro: J. Gudavičiaus „Kur giria žaliuoja“, N. Sinkevičiūtės „Jau saulelę“, V. Stanaičio „Linksmuosius  dūdorius“, J. Baltramiejūnaitės „Žemaičių galiopą“ ir  kanklių muzikos improvizaciją, pereinančią į smagią styginių instrumentų kapelos atliekamą polką. Vakare, nuo 22 valandos, iš fontano sklindančias melodijas papildo šviesos efektai.

Prie šventės rengėjų prisijungusi per 100 savanorių komanda pasirengusi pagelbėti renginiuose: budi repeticijų metu, prižiūri tvarką, reguliuoja žiūrovų srautus, koordinuoja dalyvių grupes eitynių ir koncertų metu. Medicinos studentai irgi tapo savanoriais. Jie vilki raudonais marškinėliais ir kepuraitėmis, tad prireikus medikų pagalbos galima į juos kreiptis ir jie palydės į greitosios pagalbos punktą.

Lietuvos dainų šventė – svarbiausias šalies kultūros įvykis, jungiantis visas kartas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulyje. Šalies tautines dainas, šokius, ansamblių, pučiamųjų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatus pristatantys atlikėjai iki liepos 6 dienos Vilniuje ištars „Čia – mano namai“. Šventė taip pat kviečia dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija