2014 m. liepos 4 d.    
Nr. 27
(2098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Atnaujinti bendruomenės namai

Rūta Averkienė

Pirmasis Subartonių bendruomenės
pirmininkas Zigmas Kindaris
ir dabartinė pirmininkė Ona Slaminienė

Atnaujintus bendruomenės namus
pašventino Merkinės klebonas
ir dekanas kun. dr. Robertas Rumšas

Šventės dalyviai užtraukė bendrą dainą

Simbolinę Subartonių bendruomenės
namų juostelę kerpa (iš kairės):
Varėnos krašto Vietos veiklos
grupės (VVG) pirmininkas Alvydas
Valeiša, UAB „Varbitas“ statybos
darbų vadovas Jonas Vaisieta,
Varėnos rajono savivaldybės
meras Vidas Mikalauskas
ir Subartonių bendruomenės
pirmininkė Ona Slaminienė

Subartonių bendruomenės pirmininkei
Onai Slaminienei dovaną įteikia
Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra

Subartonių bendruomenės namai

SUBARTONYS. Dešimtmetį švenčianti Subartonių kaimo bendruomenė gali džiaugtis sukakties proga gavusi puikią dovaną – atnaujintą bendruomenės pastatą. Pakvietę į džiugią atnaujintų bendruomenės namų atidarymo ir dešimtmečio šventę, subartoniškiai džiaugėsi, kad pagaliau turi jaukias patalpas, į kurias galės susirinkti įvairiomis progomis.

Šventinio renginio pradžioje simbolinę juostelę perkirpo Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, Subartonių bendruomenės pirmininkė Ona Slaminienė, Varėnos krašto Vietos veiklos grupės (VVG) pirmininkas Alvydas Valeiša ir UAB „Varbitas“ statybos darbų vadovas Jonas Vaisieta. Atnaujintus bendruomenės namus pašventino Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas Merkinės dekanato dekanas kun. dr. Robertas Rumšas. Drauge su Subartonių kaimo žmonėmis dailiai atnaujintomis bendruomenės patalpomis džiaugėsi ir sveikino Savivaldybės mero pavaduotojas, Varėnos VVG pirmininkas Alvydas Valeiša, Savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis, Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra, kiti svečiai. Subartonių kaimo bendruomenės pirmininkė O. Slaminienė padėkojo visiems prisidėjusiems, kad ši buvusi parduotuvė taptų jaukiu bendruomenės židiniu. Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas linkėjo, kad į Subartonis sugrįžtų ta bendruomeniškumo dvasia ir entuziazmas, kurie sklandė pirmaisiais gyvavimo metais. Merkinės seniūnas G. Tebėra pasidžiaugė, kad veikli bendruomenės pirmininkė O. Slaminienė šį projektą sugebėjo įgyvendinti ir mažoje bendruomenėje. Jis pažymėjo, kad kiekvienas bendruomenei vadovavęs pirmininkas nuoširdžiai rūpinosi Subartonių kaimo reikalais. Per dešimtmetį bendruomenei vadovavo keturi pirmininkai: Zigmas Kindaris, Danutė Gaidukevičienė, Aušrelė Kibildienė ir dabartinė pirmininkė.

Į šventę susirinkusiuosius dainomis ir šokiais linksmino Raitininkų kaimo, Marcinkonių etnografinis ansambliai, muzikantai iš Kibyšių.

Subartonių kaime šiuo metu gyvena maždaug 50 gyventojų. Bendruomenės pirmininkė O. Slaminienė sakė, kad bendruomenės namai atviri kiekvienam subartoniškiui. Ji pasakojo, kad prieš dešimtį metų įkurtos bendruomenės prašymu Varėnos rajono savivaldybės administracija nupirko Subartonių kaime esantį senos parduotuvės pastatą ir pagal panaudos sutartį leido naudoti jį kaimo bendruomenės reikmėms.

Šias patalpas bendruomenė įsirengė įgyvendindama Varėnos krašto VVG lėšomis finansuotą projektą „Šilti ir jaukūs Subartonių bendruomenės namai“ pagal Varėnos krašto VVG vietos plėtros strategijos „Varėnos krašto kaimo vietovių plėtros strategija 2010–2013 metams“ I prioriteto „Kokybiškos ir tinkamai išvystytos, motyvuojančios gyventi ir dirbti kaime gyvenamosios aplinkos kūrimas“ 1.1.1. priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“. Projekto vertė – 157 278 Lt, darbus atliko UAB „Varbitas“. Projekto partneris – Varėnos rajono savivaldybės administracija. Įgyvendinant projektą, suremontuota 134,85 kv. m patalpų, apšiltintas pastato stogas, pakeisti langai, įrengta vidaus apdaila, elektros instaliacija ir vandentiekio ir kanalizacijos sistema. Pagrindinę salę puošia židinys.

O. Slaminienė tikisi, kad dabar bendruomenės veikla tikrai bus aktyvesnė. Ji sako, kad sutvarkius pastatą, jame bus galima organizuoti Advento vakarones, Kalėdų šventes, Gegužines pamaldas. Kadangi kaimas garsus savo „Lino kelio“ ekspozicija, ją eksponuoti taip pat galima bus bendruomenės namuose. „Kaime turime darbščių, rankdarbius mėgstančių moterų, tad rengsime jų darbų parodas, kviesimės įdomius svečius, kurie pabendrautų su kaimo gyventojais. Bendruomenės namuose laukiami ir jaunieji subartoniškiai. Juos mokysime tautodailės menų ir tradicinių amatų, įvairių liaudies žaidimų, dainų ir šokių. Subartonyse bendruomeniškumo židinys neturi užgesti“, – sako O. Slaminienė.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija