2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Laisvės gynėjas ir publicistas

A†A Eugenijus Rimvydas Stancikas (1934–2014)

Eugenijus Rimvydas Stancikas

Mes apsakysim baisią Odisėją,
Prie židinio susėdę šilimoj,
Kokius mes kruvinus kelius tesėjom
Vorkutoj, Karagandoj, Kolymoj.

A. Miškinis. Iš „Psalmių“

Liepos 3 dieną į amžinybę išėjo Laisvės gynėjas, buvęs politinis kalinys Eugenijus Rimvydas Stancikas.

Eugenijus Rimvydas gimė laisvoje šalyje, palaimingoje šeimoje, tačiau gerų metų šeimai buvo likę nedaug. Vėliau liko tik paguodžianti buvusių metų vizija, dėl kurios vertėjo grumtis nelygioje kovoje. Pirmoji bolševikinė okupacija parodė brangią laisvės vertybių kainą. Nors Eugenijus Rimvydas buvo dar tik vaikas, bet ir dvasiškai ir fiziškai pajuto vertybių pasikeitimą ne tik į blogesnę, bet ir į blogiausią pusę. Okupacija brandino paauglio ir jaunuolio patriotinį sąmoningumą, troškimą atsikovoti valstybingumą, tapti laisvais laisvos valstybės piliečiais.

Patriotiškai nusiteikę Šilutės gimnazijos gimnazistai, nepakęsdami okupacinio režimo, šeštojo dešimtmečio pradžioje sukuria pogrindinę organizaciją „Laisvojo Lietuvos jaunimo tautinis susivienijimas“. Joje Eugenijui Rimvydui buvo skirtas vienas iš pagrindinių vaidmenų. Okupantų žvalgyba pogrindinę gimnazistų organizaciją susekė, jos narius suėmė, nuteisė pagal okupantų kodeksus, o Eugenijus Rimvydas buvo nublokštas į Karagandą katorgai visam dešimtmečiui.

Krito Raudonosios imperijos despotas, sukilę GULAG-o katorgininkai privertė okupantus nuteistuosius išleisti. Įpusėjus šeštajam dešimtmečiui, Eugenijus Rimvydas Stancikas grįžta į Tėvynę. Tolesnis okupacinis periodas – mokymosi ir darbo rutina, tik Sąjūdis atskleidžia Eugenijaus Rimvydo asmenybę: jis – darbovietės Sąjūdžio grupės vadovas – vėliau tvarko išlikusį KGB archyvą. Dvidešimtojo amžiaus pabaigoje Lietuvos Vyriausybė Eugenijų Rimvydą Stanciką paskiria Pasipriešinimo dalyvių teisių komisijos pirmininku. Jis šias atsakingas ir sunkias pareigas garbingai ėjo beveik dešimtmetį.

Jam pripažintas Laisvės kovų dalyvio statusas. Buvo Lietuvos politinių kalinių sąjungos tarybos ir tarybos prezidiumo narys, revizijos komisijos pirmininkas, LPKS Vilniaus skyriaus valdybos narys, Tėvynės Sąjungos narys, Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos narys. Parašė nemažai publicistinių straipsnių, atsiminimų knygą „Operacija Išsigimėliai“.

Tebūnie lengva Vilniaus kalnelių žemė bendražygiui, nenuilstamai kovojusiam už Lietuvos laisvę.

Šviesus Eugenijaus Rimvydo atminimas išliks bendražygių širdyse.

Petras Girdzijauskas,
Laisvės kovų dalyvis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija