2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Žemaitės literatūrinė premija – Romui Sadauskui

43-iosios Žemaitės literatūrinės
premijos laureatas Romas
Sadauskas (dešinėje) ir Kelmės
rajono meras Vaclovas Andrulis

Groja bardas Albertas
Antanavičius (Šekspyras)

UŠNĖNAI. Birželio 5 dieną čia vyko 43-iosios Žemaitės literatūrinės premijos įteikimo šventė. Kelmės rajono savivaldybės administracijos komisija literatūrinėms premijoms skirti, leidžiamiems literatūros kūriniams vertinti ir jų leidimo eilės tvarkai nustatyti, vadovaujama mero Vaclovo Andrulio, dar gegužės 5 dieną posėdyje nutarė šią premiją skirti rašytojui Romui Sadauskui už eseistinį romaną „Gyvenimas prie vieškeluko“.

Laureatą sveikino ir proginę juostą užrišo meras Vaclovas Andrulis ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Krutkevičius. Renginyje dalyvavo rašytoja, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė, literatūros kritikas, rašytojas Stasys Lipskis, aktorius Algimantas Butvilas, bardas Albertas Antanavičius (Šekspyras).

Rašytojas ir garbingi svečiai sukūrė nepakartojamą nuotaiką. Muziejaus kieme skambėjo žodžiai ir dainos iš sielos. Tai – neįprasta vieta, tokios nerasi niekur kitur Lietuvoje. Tai – mūsų garsių klasikų Žemaitės ir Povilo Višinskio, kurių dvasia čia tebesklando, – gyvenimo ir atminimo vieta.

Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė pristatė atnaujintą Povilo Višinskio memorialinį muziejų, supažindino su projektu „P. Višinskio memorialinio muziejaus stogo sutvarkymas“. Direktorė papasakojo apie veikiančias ekspozicijas: „Literatas ir švietėjas Povilas Višinskis (1875–1906)“ ir „Lietuvių literatūros klasikė Žemaitė (1845–1921)“, kuriose galima susipažinti ne tik su P. Višinskio gyvenimu, jo dalyvavimu nacionaliniame judėjime, švietėjiška, kultūrine veikla, bet ir su netoliese Ušnėnų dvare gyvenusios lietuvių literatūros klasikės Julijos Beniuševičiūtės-Žemaitės (1845–1921) svarbiausiais gyvenimo kelio ir kūrybos momentais. Įdomu tai, kad muziejų prižiūri rašytojos Žemaitės proanūkė Aldona Janavičienė.

Laureatą sveikino bičiuliai, renginį vedė Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vedėja Rita Grišienė. Prie paminklinio akmens padėta gėlių.

Vaida Sutkienė

Kelmės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija