2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Bibliotekoje atrasta Ispanija

Stovyklautojai su Ispanijos
ambasadoriumi Lietuvoje Miguel
Arias Estevez ir Panevėžio meru
Vitalijumi Satkevičiumi prie
Cristina Garcia Zarza nuotraukų
iš Alhambros rūmų komplekso

PANEVĖŽYS. Liepą „Panevėžys – Lietuvos kultūros sostinė“ programoje pristatomos Lotynų Amerikos šalys. Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo erdves puošė ir lankytojų akis džiugino Ispanijai bei Portugalijai skirtomis parodomis.

Liepos 1 dieną Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) atidaryta Alhambros („Alhambra“, išvertus iš arabų kalbos – „raudona pilis“) rūmų kompleksui skirta fotografijų paroda „Alhambra, laiko šviesa“. Kadangi dėl didelio nuotraukų formato visa paroda šioje bibliotekoje netilpo, kita jos dalis eksponuojama „Židinio“ bibliotekoje (Nemuno g. 76). Parodos autorė – fotografė Cristina Garcia Zarza – nuotraukose pateikia asmeninį lankomiausio Ispanijos architektūrinio paminklo – Alhambros rūmų komplekso – portretą.

Ispanijos mieste Granadoje 3500 metrų aukščio kalno papėdėje iškilęs Alhambros rūmų kompleksas – vienas garsiausių arabiškos architektūros paminklų, maurų architektūros ir meno šedevras, įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Šie XIII amžiuje pastatyti didingi rūmai, buvęs Andalūzijos kultūros, menų ir mokslo centras, grožiu prilyginami Indijos Tadž Mahalui. Fotomenininkės C. G. Zarza darbuose puikiai atsiskleidžia šio žemiškojo rojaus grožis ir didybė. Gana didelio formato nuotraukos nukelia į rytietišką Ispanijos gyvenimą, parodo šviesios praeities kultūros prabangą ir ekstravaganciją bei leidžia pajusti maurų dvasią, turtingą jų palikimą, XIV amžiuje klestėjusį Andalūzijoje. Kaip matyti iš fotografijų, ispaniškos maurų kultūros pasididžiavimą sudaro mečetės, rūmų bei pilies ansamblis ir juos supantys nuostabūs karališki sodai. Iš išorės tai neįspūdinga, tvirta, iš raudonų plytų pastatyta gynybinė tvirtovė. Tačiau šis apgaulingas Alhambros išorei būdingas paprastumas bei nuosaikumas kontrastuoja su stulbinančiu vidaus interjeru, pritrenkiančia prabanga. Tvirtovės viduje lankytojus pasitinka iš pažiūros besvorės grakščios kolonos iš gryno marmuro, lubos dekoruotos sudėtingais medžio bei akamens raižiniais, arkos, dailios mozaikos. Neišdildomą įspūdį palieka ne tik rūmai, bet ir juos supantis užburiantis kraštovaizdis: arabiški sodai, su skrupulingai prižiūrėtais kiparisais, jazminais, atsiverianti panorama į snieguotas Siera Nevados kalnų viršūnes, nepakartojami Andalūzijos slėniai, žalios ganyklos, Granados miesto kontūrai... Fotografijos tokios gyvos, jog, rodos, tuoj imsi ir pajusi marmuro vėsą, raibuliuojančius tvenkinius, čiurlenančius fontanus...

Parodos atidaryme dalyvavo garbingi svečiai: nepaprastasis ir įgaliotasis Ispanijos Karalystės ambasadorius Miguel Arias Estevez su vertėja, Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius. Susirinko būrys panevėžečių ir Vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ stovyklautojų, nešinų Ispanijos vėliavėlėmis ir balionais.

„Išgirdus žodį Ispanija, pirmiausia pagalvoji apie saulę, apelsinus, audringus šokius, gitarų muziką, koridą... Tačiau kiekvienam ši valstybė asocijuojasi su skirtingais dalykais, tad kokia iš tikrųjų yra Ispanija?“ – ambasadoriaus teiravosi renginio vedėja Artemida Vyčienė. Ambasadorius M. Arias Estevez atsakė, jog tai – „Europos šalis, pasižyminti ne vien kultūrine, bet ir gamtine, etnine įvairove. Vienuose regionuose groja gitara, kituose – dūdmaišiu. Vienur labai saulėta, o Ispanijos šiaurėje lyja taip pat kaip Lietuvoje. Mano miestelyje žiemą būna net iki 15 laipsnių šalčio“, – kalbėjo svečias. Pristatydamas fotoparodą, ambasadorius atskleidė keletą faktų apie Alhambros rūmus: jie laikomi vienu iš pasaulio stebuklų, jų statybos truko net kelis amžius, todėl rūmai tokie skirtingi, čia vyksta svarbiausias Ispanijos šokio ir muzikos festivalis.

Parodos atidarymo šventę lydėjo melodingi gitaros garsai, kuriuos susirinkusiems dovanojo „Rožyno“ progimnazijos 8 klasės mokinys, bibliotekos savanoris Arvydas Guokas. Skambėjo liaudies šokio „Malagueńa“ ir kitų kūrinių melodijos. „Velžio“ gimnazijos ketvirtokė Ugnė Žičkutė pagerbė svečius gyvu poetiniu žodžiu, padeklamuodama S. Nėries eilėraštį „Vėjas ir vaikai“.

Trumpą sveikinimo žodį tarė meras V. Satkevičius, pasidžiaugdamas, kad Ispanijos ambasada šia puikia paroda pagerbė miestą bei Viešąją biblioteką ir paminėjo ambasadorių istorikų hipotezę, jog gotai yra kilę iš Prūsijos ir dalies Lietuvos. Ambasadorius replikavo: „Dabar aišku, kodėl myliu Lietuvą“.

Mažieji stovyklautojai įteikė ambasadoriui savo gamintų paprastų, tačiau mielų ir šiltų darbelių – mariquita (liet. boružę) ir mosca (liet. musę). Jo ekscelencija panoro drauge su vaikais įsiamžinti. Ambasadorius juokavo, kad galbūt vaikai ir jį užkrės savo jaunyste. Fotografuodamiesi, vietoj lietuviško „sūris“, ar tradicinio angliškojo „cheese“, šįkart ispaniškai tarė „patata“ (liet. bulvės).

Paroda veiks iki liepos 29 dienos. Panevėžiečius ir svečius maloniai kviečiame užsukti ir pasigrožėti nuostabiomis fotografijomis.

Indrė Lašinytė

Dangučio Šukio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija