2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Magdeburgo teisių suteikimo miestui sukaktis

ŠEDUVA. Birželio 22-osios sekmadienį mieste šeduviai, kraštiečiai ir svečiai, atvykę švęsti Magdeburgo miesto teisių suteikimo Šeduvai 360-ųjų metinių, dalyvavo šventinėje eisenoje, sveikinimo ceremonijoje, stebėjo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karių pasirodymą, linksminosi Šeduvos, Baisogalos, Alksniupių, Šiaulių meno mėgėjų kolektyvų ir Lietuvos žvaigždžių koncertuose. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje. Jas už Šeduvą, už jos gyventojus, kraštiečius aukojo naujasis parapijos klebonas kun. Virgilijus Kazaitis.

Šventinėje eisenoje istoriniais didikų kostiumais pasipuošę jaunieji šeduviai nešė iš ąžuolo lapų išpintą miesto jubiliejaus skaičių – 360, šventės šeimininkai kvietė dalytis šiandiena, branginti akimirką, prisiminti istoriją, o šią dieną priimti kaip dovaną ir dalytis ja su draugais, atverti savo širdis pasauliui.

Šventėje dalyvavęs iš Paežerių kaimo šalia Šeduvos kilęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona Janina pasveikino kraštiečius. Jam įteiktas Šeduvos miesto Garbės piliečio vardas. Premjeras A. Butkevičius – puikus pavyzdys jaunimui, kad dirbant galima tapti įžymiu žmogumi ir savo darbais garsinti gimtąjį kraštą. Jis – Šeduvos krašto patriotas, besidomintis kraštiečių gyvenimu, buitimi, gyvenimo kokybės gerinimu ir miesto perspektyvomis.

Šeduvos miesto Garbės piliečio vardas šventėje suteiktas ir ilgus metus Šeduvos miesto seniūnijai vadovavusiam Kostui Dočkui. Taip įvertinta jo 23 metų veikla Šeduvos miesto seniūnijoje. Jo idėjos, įtaka vystant kultūros, muzikos, sporto kolektyvų pasiekimus, žmonių tarpusavio santykius, kuriant ir puoselėjant Šeduvos, kaip gėlių miesto, įvaizdį, indėlis į pastoracinę veiklą parapijoje buvo ir yra svarūs, naudingi.

Šventės dalyvius pasveikino Seimo narys Algimantas Salamakinas, Radviliškio rajono savivaldybės meras Darius Brazys, jo pavaduotojas Kazimieras Augulis, kraštietis Jonas Linkevičius, Šeduvos miesto seniūnas Justinas Pranys, kiti garbūs svečiai. Jie palinkėjo miestui žydėti ir nuolat keistis, būti patrauklia vieta dirbti, mokytis, gyventi ir pasidžiaugė Šeduva, išlaikiusia ilgus metus gyvuojančias tradicijas, žydinčia, pilna jaunimo, talentingų, gabių ir dirbti norinčių žmonių, vienintele Lietuvoje tokia – su velnių malūnu, su avelėmis šalia didžiojo kelio, su puikia balta bažnyčia, su Šeduvos Baba, su unikalia šeduvių šneka.

Tris salves – už 360 metų, kai Šeduva gavo Magdeburgo miesto teises, už 636 metus, kai Šeduva pirmą kartą paminėta Krokuvos kronikoje, ir už laisvą Šeduvą ir jos gyventojus – šventės proga iššovė Ukmergės karo istorijos klubas „I Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Didžiojo Etmono Pėstininkų Regimentas“.

Anykščių kultūros centro istorinio šokio studija „Baltoji Pavana“ (vadovė – Jūratė Uselienė) dovanojo Šeduvai istorinių šokių pynę, etnografinis ansamblis „Šeduva“ su Šeduvos Baba – liaudies dainų. Koncertavo Šeduvos gimnazijos pučiamųjų instrumentų orkestras (vadovas – Kęstutis Meškauskas), įvairaus žanro Šeduvos miesto ir svečių meno kolektyvai, atlikėjai bei solistai.

Šventės svečiai apsilankė Šeduvos užvažiuojamuose namuose atidarytoje Šeduvos kraštotyrininko Vidmanto Vingelio ir Radviliškio dailės mokyklos mokytojų darbų parodoje, kur eksponuotos V. Vingelio nuotraukos iš Šeduvos miesto istorijos, keramikos, medžio dirbiniai iš jo asmeninės kolekcijos ir archyvo, Radviliškio dailės mokyklos mokytojų Neringos Kestenienės, Ramūno Dagio tapybos ir keramikos dirbiniai.

Daugelis šventės dalyvių pasinaudojo proga papramogauti. Visus sužavėjo vėlų vakarą šventę užbaigęs ugnies ir fejerverkų šou.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija