2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Atlaiduose – apie šeimos džiaugsmus ir rūpesčius

Šv. Mišias aukoja kun. teol.
lic. Vaidotas Labašauskas

Padėkos žodžius parapijai
ir klebonui išsakė
Lazdijų rajono meras
Artūras Margelis

Klebonas kun. Tadeus Vallian
dovanoja mons. Alfonso Svarinsko
atsiminimų knygą „Nepataisomasis“
jaunai šeimai Astai ir Gedui Dimšoms
Autorės nuotraukos

ŠLAVANTAI. Liepos 6 dieną Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos bažnyčioje vyko graži katalikiška šventė – Marijos, Krikščioniškų šeimų Karalienės, atlaidai, kurių metu ypatingai akcentuoti Šeimos metai. Tai buvo gyvas liudijimas, atsiliepiant į Kristaus linkėjimą: „kad jūsų džiaugsmui nieko netrūktų...“ (Jn15, 11) Šeimos metams skirtame plakate.

Šventė buvo dar iškilmingesnė, nes sutapo su Lietuvos Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena. Dievas padovanojo nuostabų, lauko ir darželio gėlių žiedais padabintą, saulutės spinduliais nuauksintą sekmadienį.

Šv. Mišias aukojo Kybartų klebonas kun. teol. lic. Vaidotas Labašauskas. Atlaiduose išpažinčių klausė Kučiūnų Šv. Kazimiero parapijos klebonas kun. Jonas Povilaitis. Mišių celebrantas sakė pamokslą, skirtą Šeimos metams, dėkojo klebonui už pakvietimą, džiaugėsi gražia parapijos bendruomene, kurioje pajuto bendrystės šilumą ir artumą. Paminėjo, kad kalbantis apie šeimą, santuoką, kartais iš žmonių gaunantis priekaištų: „Ką gi tie kunigai gali pasakyti apie šeimas, jeigu patys jų neturi“. Ir vis dėlto jie tikrai gali kalbėti, patarti apie dvasinius dalykus. Kybartų parapijoje veikiančios šeimų maldos grupės patirtis, sampratos apie katalikišką šeimą žinojimas leidžia kunigui tai daryti. Prisimindamas savo jaunystės patirtį, pokalbius su jaunuoliais, besiruošiančiais Santuokos sakramentui, žinodamas Bažnyčios skelbiamas tiesas, jis galintis tikrai pasidalinti su mumis savo mintimis. Dvasininkas pateikė keletą gyvenimiškų, net anekdotinių situacijų apie santuokos sampratą. Kartais ištekama ne už asmens, bet už savo svajonės. O realybė būna visai kitokia. Niekada nepakeisi žmogaus pagal savo norą. Santuokos tikslas – išmokti nesavanaudiškai mylėti kitokį žmogų. O jį keičia tiktai meilė. Tikinčiajam padeda tik Dievas. Su pykčiu nieko nepakeisi. Dievas mus įvertins tik pagal tai, „kaip mes sugebame nesavanaudiškai mylėti“, – akcentavo pamokslininkas. Jis ir palinkėjo mylėti vieniems kitus, prašyti Marijos pagalbos ir užtarimo.

Visuotinę maldą kartu su kunigu skaitė skaitovai: rajono, seniūnijos, bendruomenės vadovai, parapijos jaunų šeimų atstovai. Dauguma maldavimų buvo skirta Dievui, prašant Jo malonės besirengiantiems Santuokos sakramentui; sutuoktiniams, stiprinant tikėjimą, paguodos išbandymuose, išsaugojant naują gyvybę, auklėjant vaikus meilės ir tikėjimo dvasia, gydančios malonės išsiskyrusiems. Kunigas užbaigė prašymą Šventojo Rašto žodžiais: „Dviem yra geriau negu vienam... Jei vienas iš jų suklumpa, tai kitas padeda bičiuliui atsikelti“ (Koh 3, 9–10). „Viešpatie, stiprink visus tuos, kurie padeda sutuoktiniui atsikelti, ir suteik jėgų suklupusiems“.

Po to nusidriekė iškilminga, graži vaško žvakėmis kvepianti, jų švieselėmis mirguliuojanti 14 parapijos šeimų atstovų procesija. Tai buvo atlaidų šv. Mišioms skirta auka Dievui už jų ir visos parapijos šeimas. Eucharistijos pabaigoje kun. V. Labašauskas, pakaitomis su choru, pritariant maldininkams, giedojo Švč. Mergelės Marijos litaniją.

Parapijos metinį paaukojimo Marijai aktą kartu su kitais kunigais ir patarnautojais, suklaupusiais prieš pagrindinį altorių, skaitė klebonas kun. Tadeus Vallian. Pilnutėlėje bažnyčioje ir šventoriuje žmonės įdėmiai kartojo klebono skaitomus žodžius. Tai atrodė taip jaudinančiai, tarsi Dievo Motina yra kartu ir toje palaimingoje tyloje mūsų skambančius prašymus nuolankiai priima... Po iškilmingos procesijos ir Švč. Sakramento garbinimo apeigų, parapijos jaunai šeimai Vidui ir Danguolei Zavadskams buvo įteiktas Šv. Šeimynos paveikslas ir sugiedota „Marija, Marija“. Šv. Šeimyna pas juos svečiuosis savaitę. Po to keliaus į kitas šeimas. Šv. Mišiose giedojimui vadovavo Šventežerio vargonininkė Edita Česnulienė. Bažnyčios puošybai gėlių padovanojo verslininkai Rūta ir Vladas Žukauskai. Pasibaigus pamaldoms renginys tęsėsi šventoriuje. Šventinius sveikinimo ir padėkos žodžius parapijai, klebonui išsakė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis. Jis kun. T. Vallianui, nuoširdžiai besirūpinančiam savo parapija, padovanojo lietuvišką Rūpintojėlį. Vienai iš aktyviausių parapijos ir bendruomenės jaunų šeimų Editai ir Aivarui Pankevičiams įteikė asmeninę dovaną, jiems ir kunigui – padėkas. Rajono savivaldybės meras irgi apdovanojo aktyvią bendruomenės narę, medicinos darbuotoją Ireną Savukynienę. Daug savo širdimi sušildytų žodžių kartu su mons. Alfonso Svarinsko atsiminimų knygomis „Nepataisomasis“ ir maldaknygėmis choristams išdalijo klebonas kun. T. Vallian. Jo neliko pamirštas nei senas, nei mažas. Visi – Bažnyčios rėmėjai, verslininkai, geradariai ir jos tarnai – buvo pagerbti. Įrašytas į knygas padėkas gavo rajono meras Artūras Margelis, seniūnė Julija Maziukienė, Rūta ir Vladas Žukauskai, Daiva ir Alius Blaževičiai, Birutė ir Petras Jurkevičiai, Edita ir Aivaras Pankevičiai, Asta ir Gedas Dimšos, Danguolė ir Vidas Zavadskai, Danutė ir Pranas Pankevičiai, Irutė ir Jonas Savukynai, Ilona ir Edvardas Bartnykai, Antanas Gervelis, Julė Vizmanaitė, Elė Ivoškienė, Ramūnas Vabuolas, Stasė Karaliūnienė, Stasė Plytnykienė, Genovaitė Eidukynienė, Alvyra ir Jonas Grėbliūnai. Buvo pagerbtas ir vyriausias amžiumi ilgametis vargonininkas Juozas Mikalauskas bei jauniausi patarnautojai vienuolikmečiai Renatas Zavadskas ir Laurynas Vaškelis. Mero ir klebono padėkas palydėjo Lazdijų rajono neįgaliųjų ansamblio „Atjauta“ muzikiniai intarpai. Vėliau ansambliečiai visiems susirinkusiems dar dovanojo gražią skambių dainų puokštę.

Po to vyko suneštinė agapė. Parapijos pastoracinės tarybos moterys pasirūpino tik saldumynais ir gira. Šakočius padovanojo verslininkai Birutė ir Petras Jurkevičiai bei „Dzūkų dangiris“ kepyklos savininkas Valius Čepanonis iš Laibagalių kaimo. Žmonės neskubėjo skirstytis, turėjo vienas kitam ką pasakyti, pagodoti... Manau, jog daugeliui įsirašė į širdį Marijos, Krikščioniškų šeimų Karalienės, atlaidų šventėje pasakyti pamokslininko žodžiai: „Marija, užtark ir išmokyk mus mylėti...“

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija