2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaiduose – piligrimai iš Lenkijos

Lenkų maldininkai prie Marijampolės
Bazilikos su Varmijos arkivyskupu
Vojciechu Ziemba ir Vilkaviškio
vyskupu Rimantu Norvila

Liepos 11-osios, penktadienio, ryte Marijampolės gatvėmis traukė daugiau nei pusantro šimto žmonių giedodami giesmes. Tai – iš Lenkijos į Vilniaus Aušros Vartų koplyčią keliaujantys piligrimai. Trumpam stabtelėję Marijampolėje, jie dalyvavo 10 valandos šv. Mišiose, vykusiose Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje. Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Varmijos (Olštyno) arkivyskupas Vojciechas Ziemba (Wojciech Ziemba) bei būrys kunigų iš Lenkijos.

Po šv. Mišių piligrimai apsistojo Pal. Jurgio Matulaičio svečių namų „Domus Beati“ kiemelyje. Ten pavalgė, atsikvėpė, fotografavosi ir bendravo su lietuvaičiais. Džiugu išgirsti lietuviškai tariamą „Ačiū“ ir padėti jaunimui sužinoti daugiau lietuviškų žodžių. Ypač aktyviai lietuvių kalbos mokytis panoro Darekas ir Mateušas. Jie dar domėjosi ir Lietuvos geografija.

Kaip pasakojo Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio parapijos vikaras kun. Slavomiras Brevčynskis (Sławomir Brewczyński), tai jau 24-oji kelionė į Vilniaus Aušros Vartus kuomet einama per Marijampolę. Šios piligriminės kelionės iniciatorius – vyskupas Julianas Vojtkovskis (Julian Wojtkowski). Jis, kol galėjo, visuomet keliaudavo kartu.

Piligrimai liepos 6 dieną pajudėjo iš Kentšyno (Kętrzyn) miestelio ir per dešimt dienų pasiruošę nueiti apie 350 kilometrų atstumą. Kasdien nukeliaudavo vidutiniškai 35 kilometrus. Keliaudami giedojo įvairias giesmes, meldėsi rožinį, Dievo gailestingumo vainikėlį, giedojo litanijas ir Marijos valandas bei meldėsi noveną į Aušros Vartų Dievo Gailestingumo Motiną. Stabtelėję poilsiui piligrimai turėjo konferencijas įvairiomis temomis, pavyzdžiui, apie Lietuvos istoriją, kalbą, lenkų ir lietuvių tarpusavio santykius, geografiją.

Piligrimų tikslas – liepos 16 dieną Aušros Vartuose vykstantys Mažieji Gailestingumo Motinos atlaidai. Keliaudami į Vilnių jie specialiai užsuka į Marijampolę, kad pakeliui dalyvautų ir Palaimintojo Jurgio Matulaičio MIC atlaiduose.

Kunigas Slavomiras džiaugėsi, kad lietuviai svetingai priima lenkų maldininkus: pamaitina ir apgyvendina mokyklose ar „Caritas“ patalpose, bendrauja ir netgi kviečia nakvoti savo namuose. Dalyvavę atlaiduose maldininkai neskuba grįžti namo – net apie pusė keliaujančių pasilieka pasisvečiuoti Lietuvoje.

Vilkaviškio vyskupijos kurijos informacija
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija