2014 m. rugpjūčio 15 d.    
Nr. 30
(2101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

35 metus tarnavęs Joniškio žmonėms

A†A mons. Juozas DOBILAITIS (1928 09 18–1958 03 23–2014 07 23)

Mons. Juozas Dobilaitis

Laidotuvių apeigos Joniškio
Švč. Mergelės Marijos Ėmimo
į dangų bažnyčios šventoriuje

skaitinius ir literatūrinius
tekstus skaitė žurnalistas,
diktorius, Vilniaus rotušės
ceremonmeisteris Juozas Šalkauskas

Liepos 23 dieną po ligos mirė Joniškio altaristas mons. jubil. Juozas Dobilaitis.

Jis gimė 1928 m. rugsėjo 18 d. Jurbarko rajone, Vadžgiryje, trijų vaikų šeimoje. Būsimasis kunigas mokėsi Vadžgirio pradinėje mokykloje, vėliau Eržvilko gimnazijoje, kurią baigė 1949-aisiais. Pokariu Lietuvoje, ypač kaimo vietovėse, labai stigo mokytojų, todėl 1949–1950 metais jis dirbo pradinių klasių ir matematikos mokytoju Šiluvoje. Vėliau, 1950–1953 metais, atliko karinę prievolę sovietinėje kariuomenėje, darbo batalione prie Suomių įlankos. Ten per jo rankas eidavo paštas: laiškai, siuntiniai, piniginės perlaidos. Teko tvarkyti biblioteką, o kadangi mokėjo piešti, gražiai rašė, todėl buvo plakatų ir garbės lentų apipavidalintojas. Grįžęs iš kariuomenės įstojo į Kauno kunigų seminariją. Kunigo šventimus gavo 1958 m. kovo 23 d. Nepaisydamas sovietinio persekiojimo ir įvairių trukdymų, per visą kunigystės laikotarpį jubiliatas daug jėgų atidavė sielovados darbui, pastoracinei veiklai, jaunų žmonių rengimui sakramentams. Tuo pačiu metu, kiek leido jėgos bei galimybės, rūpinosi ir gražino Joniškio bažnyčią bei jos aplinką. Apie savo kunigystę visada sakydavo: Niekada nebuvo sunku. Tai man buvo malonus patarnavimas žmonėms. Jaunystėje yra nutapęs sakralinių paveikslų. Atgavus nepriklausomybę, 1996 metais renovuoti ir įkurti Joniškyje krikščioniški senelių globos namai „Santara“.

Kun. J. Dobilaičiui 1998 metais rugsėjo 1 d. popiežius Jonas Paulius II suteikė garbingą monsinjoro vardą. Už nuopelnus Joniškio parapijai 1998 m. birželio 17 d. Joniškio savivaldybės tarybos sprendimu jam suteiktas Joniškio miesto Garbės piliečio vardas. Paskutinėse testamento eilutėse jis įrašė: Dėkoju geradariams ir atsiprašau įžeistųjų bei nuskriaustųjų. Linkiu visiems Dievo palaimos ir gailestingumo.

Mons. jubil. J. Dobilaičio tarnystė: 1953–1958 metais mokėsi Kauno kunigų seminarijoje; 1958 03 23 vysk. J. Steponavičiaus įšventintas į kunigus; 1958 06 05 paskirtas Kauno Šv. Juozapo parapijos altaristu-vikaru, leidžiant toliau gilinti teologijos studijas; 1960 01 01 atleistas iš Kauno Šv. Juozapo parapijos altaristo-vikaro pareigų ir paskirtas laikinai eiti Kauno Prisikėlimo parapijos klebono pareigas; 1960 07 02 atleistas iš Kauno Prisikėlimo parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Joniškio parapijos vikaru; 1960 11 10 atleistas iš Joniškio parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Kėdainių Šv. Juozapo parapijos vikaru; 1961 04 17 atleistas iš Kėdainių Šv. Juozapo parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Kulvos bažnyčios klebonu; 1966 07 15 atleistas iš Kulvos bažnyčios klebono pareigų ir paskirtas Skaistgirio parapijos klebonu; 1979 07 10 atleistas iš Skaistgirio parapijos klebono pareigų, paskirtas Joniškio ir Gasčiūnų parapijų klebonu ir Joniškio dekanu; 1979 09 03 atleistas iš Joniškio ir Gasčiūnų parapijų klebono ir Joniškio dekano pareigų, paskirtas Gruzdžių parapijos klebonu; 1980 08 05 atleistas iš Gruzdžių parapijos klebono pareigų ir paskirtas Joniškio parapijos klebonu; 1986 05 20 paliekant Joniškio parapijos klebonu, paskirtas Gasčiūnų parapijos klebonu; 1988 09 17 paskirtas Joniškio dekanu; 1991 06 10 paliekant Joniškio parapijos klebonu, atleistas iš Gasčiūnų parapijos klebono pareigų ir paskirtas Kriukų parapijos klebonu; 1991 10 16 paliekant Joniškio parapijos klebonu, atleistas iš Kriukų parapijos klebono pareigų; 1992 09 14 paliekant Joniškio parapijos klebonu, paskirtas Kriukų parapijos klebonu; 1994 05 18 paliekant Joniškio parapijos klebonu, atleistas iš Kriukų parapijos klebono pareigų ir paskirtas Gasčiūnų parapijos klebonu; 2002 07 22 atleistas iš Joniškio ir Gasčiūnų parapijų klebono ir Joniškio dekano pareigų ir paskirtas Joniškio parapijos altaristu.

Su velioniu Joniškio miesto Garbės piliečiu, ilgamečiu Joniškio parapijos klebonu, altaristu mons. Juozu Dobilaičiu buvo galima atsisveikinti Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos bažnyčioje. Monsinjoro laidotuvių išvakarėse, liepos 24 dieną, gausiai susirinkus tikintiesiems, šv. Mišias aukojo Kuršėnų parapijos klebonas, Šiaulių vicedekanas kun. teol. lic. Saulius Paliūnas, koncelebravo 10 kunigų.

Laidotuvių dieną, liepos 25-ąją, nuo 13 val. pagerbdami monsinjorą ir miesto garbės pilietį prie jo karsto budėjo Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintaras Gadliauskas, savivaldybės administracijos direktorius Eligijus Dargis, rajono savivaldybės tarybos nariai. Laidotuvių šv. Mišias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis homilijoje apžvelgė mons. J. Dobilaičio gyvenimo ir tarnystės Viešpačiui kelią. Koncelebravo 29 kunigai iš Šiaulių vyskupijos ir Kauno arkivyskupijos. Po šv. Mišių procesija, lydinti karstą su monsinjoro palaikais, pajudėjo aplink bažnyčią link kapo duobės šventoriuje, priglausiančios kūną amžinajam poilsiui.

Pagerbdami monsinjoro atminimą laidotuvių ceremonijoje dalyvavo Joniškio Garbės piliečiai: skaitinius ir literatūrinius tekstus skaitė žurnalistas, diktorius, Vilniaus rotušės ceremonmeisteris Juozas Šalkauskas ir šv. Mišiose giedojo Lietuvos operos solistė Sofija Jonaitytė. Prie kapo atsisveikinimo žodžius tarė buvęs Joniškio parapijos vikaras, dabar Romoje studijuojantis kun. teol. lic. Egidijus Venckus. Visuomenės vardu kalbėjo Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys, Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius Liudas Jonaitis. Jis prisiminė ne tik monsinjoro sielovadinę veiklą, bet ir novatoriškumą bei kultūrinį indėlį. Atsisveikinimo ir padėkos žodį monsinjorui tarė Joniškio dekanas ir parapijos klebonas kun. Eduardas Semaška. Jis monsinjoro sielovadinę tarnystę susiejo su Kristaus priešpaskutinę gyvenimo akimirką ištarta fraze „Atlikta“.

Mylimą ilgametį parapijos kleboną, monsinjorą Juozą Dobilaitį į Amžinojo Tėvo namus palydėjo per tūkstantis tikinčiųjų, buvusių bendrystėje su juo. Mons. J. Dobilaitis atgulė į amžino poilsio vietą Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios šventoriuje.

Pagal Šiaulių vyskupijos kurijos ir Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos informaciją

Redakcijos prierašas. 2013 m. spalio 11 d. „XXI amžiuje“ (nr. 37) spausdinome ilgą interviu su mons. Juozu Dobilaičiu „Kunigystė jam visada buvo malonus patarnavimas žmonėms“, kuriame jis papasakojo apie ilgą savo gyvenimo kelią. „XXI amžius“ pažinojo monsinjorą kaip labai vertinusį katalikišką spaudą, kurią jis nuolat platino. Dar vaikystėje Vadžgirio klebonas kun. Kazimieras Rickus jam užsakydavo „Mūsų laikraštį“. Kelis metus kiekvieną savaitę jį gaudavo. Tas laikraštis jam labai patiko, todėl pagarba katalikiškai spaudai išliko iki senatvės. Į klausimą, kodėl dabar žmonės labiau vertina spaudą, kurioje skandalai, kriminalai, o būdami katalikai neskaito katalikiškos spaudos, mons. J. Dobilaitis minėtame interviu „XXI amžiui“ atsakė: „Todėl, kad šiais dalykais gyvena, nieko dvasingo neieško ir nepageidauja“. Turime pasakyti, kad monsinjoras keliskart „XXI amžių“ yra solidžiai parėmęs, bet visada nuolankiai prašydavęs apie tai viešai neskelbti. Amžinąjį atilsį duok mirusiam, Viešpatie!

Vilmos Bartašienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija