2014 m. rugpjūčio 15 d.    
Nr. 30
(2101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Vakarojo prie Kristijono Donelaičio paminklo

Jolanta Račaitė

Pavakarojimas prie paminklo sutraukė
nemažą būrelį dalyvių ir žiūrovų

Susirinkusius linksmino Aleksoto
bendruomenės centro liaudiškos
muzikos ansamblis „Svirbė“
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos

MARIJAMPOLĖ. Birželio 27-osios vakarą Marijampolės Kristijono Donelaičio draugija marijampoliečius pakvietė pavakaroti prie paminklo šiam klasikui (monumentas prie evangelikų liuteronų bažnyčios esančiame skverelyje atidengtas praėjusių metų lapkritį).

Draugija, kuriai vadovauja (beje, ir pastarąjį renginį vedė) Vida Mickuvienė, vienija apie 60 narių. Susiburti juos paskatino klasiko atminimo bei lietuviškos savasties puoselėjimo tikslai, meilė literatūrai, kelionės į Donelaičio žemę – Prūsiją. Pirmą kartą į skaitymus atviroje erdvėje pakvietusi K. Donelaičio draugija puoselėja viltį tokį renginį padaryti tradiciniu.

„Donelaičio žodžio galia mus užburia iki šiol, – patikino V. Mickuvienė susirinkusius. – Prūsijoje, kurioje gyveno, nebuvo jam lygių – rašytojas puoselėjo ir savo kalbą, ir sodą, ir žmonių sielas, mylėjo paprastus baudžiauninkus. Jo nuopelnai mūsų kalbai – neišmatuojami. Pelkynuose esančiame kaime Donelaičio dėka suvešėjo ir pasklido tolyn lietuviškas žodis“.

K. Donelaičio trauka tebėra gyva – į skverelį prie paminklo paklausyti (o kiti – ir paskaityti) poeto tekstus viešai susirinko būrelis marijampoliečių. Į svečius pakoncertuoti buvo atvykę svečiai iš Kauno – Aleksoto bendruomenės centro liaudiškos muzikos ansamblis „Svirbė“, vadovaujamas Aurelijos Bareišienės, taip pat susirinkusius linksmino Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto etnografinis ansamblis „Senapilė“ (vadovė – Dalia Venckienė).

Miestelėnai, daugiausia K. Donelaičio draugijos nariai, noriai išbandė skaitovų duoną. Tekstus iš „Metų“ skaitė Jūratė Kadusauskaitė-Preikšienė, Valdimantas Kvietkauskas, Daiva Anžaitė, Aušra Paškevičienė ir kiti. Paulius Uleckas pasirinko pasakėčią „Vilks provininks“, o svečiai iš Vilkaviškio – Nijolė ir Antanas Žilinskai – skaitė Slunkiaus ir Pričkaus monologus.

Padėkas ir prizus įteikė Marijampolės savivaldybės administracijos, Dailės mokyklos, Nemuno euroregiono Marijampolės biuro, Marijampolės kolegijos atstovai.

Ričardo PASILIAUSKO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija