2014 m. rugpjūčio 15 d.    
Nr. 30
(2101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Cinizmo apraiškos

Romas BACEVIČIUS

Liepos 21-ąją palaidojome legendinį Lietuvos kunigą, daugiau kaip 20 metų už kovą dėl tikinčiųjų teisių ir laisvos Tėvynės kalėjusį „demokratiškiausios“ pasaulio šalies – Tarybų Sąjungos – lageriuose monsinjorą Alfonsą Svarinską. Jam mirus ir išgirdus, kad monsinjoras bus palaidotas Ukmergės Dukstynos kapinėse, šalia partizanų, kai kuriems žmonėms pasirodė, kad tai būtų šio garbaus dvasininko įžeidimas, – esą jis yra tiek daug nusipelnęs, kad turėtų būti palaidotas arba Vilniaus Antakalnio kapinėse, arba Kauno Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje, šalia prel. Mykolo Krupavičiaus. Iš tiesų turbūt joks kitas Lietuvos dvasininkas to nenusipelnė kaip mons. A. Svarinskas, bet turime gerbti jo paties valią – norą būti palaidotam ten, kur pasirinko ir tam rengėsi ne paskutinę dieną. Mirus mons. A. Svarinskui, pajutome tautos susivienijimą. Apie garbųjį dvasininką rašė ir jo kovą dėl tikinčiųjų teisių už Tėvynės laisvę priminė įvairiausia Lietuvos spauda ir interneto tinklapiai. Net dauguma piktųjų internautų pripažino, kad tai buvo kunigas, už kovą dėl savo idealų nepabūgęs daug metų kalėjime pasėdėti. Galima tik džiaugtis, kad aplankyti Šv. Ignoto bažnyčioje pašarvoto monsinjoro atėjo ne tik kardinolas, Premjeras ir Seimo pirmininkė, bet ir gausus būrys jaunimo, vilniečių, buvusių kolegų Seimo narių, parapijiečių ir kovos draugų. Laidotuvių dieną mons. A. Svarinsko karstą kariai atnešė į Arkikatedrą Baziliką, kur kardinolas, du arkivyskupai, aštuoni vyskupai ir beveik šimtas kunigų aukojo šv. Mišias prie to altoriaus, prie kurio pats velionis, gyvas būdamas, taip ir liko nepageidaujamas kai kurių tą dieną už jį besimeldusių konfratrų. Gražu, kad ir jie savo dalyvavimu pripažino klydę, o laidotuvėse gausiai susirinkę žmonės, taip pat ir tiesioginės LRT televizijos transliacijos pagalba namuose prie televizorių susėdę liudijo, kad jie vertino mons. A. Svarinsko indėlį į Lietuvos laisvę. Daug gerų žodžių tomis dienomis buvo pasakyta apie mons. A. Svarinską, puikios buvo ir kalbos prie kapo, tačiau ir aš, ir kiti kapinėse šalia stovėję žmonės nesupratome, kodėl gražiai gedulingas melodijas ir giesmes grojęs kariuomenės pučiamųjų orkestras nuėjo nuo kapo, pamiršęs sugroti Lietuvos himną. Atrodo, kad net pats laidotuvių komisijos pirmininkas, Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas to nepastebėjo. Gerai, kad žmonės nutraukė jo pradėtą kalbą ir patys užgiedojo: „Lietuva, Tėvyne mūsų...“ Bet himnas be melodingos muzikos vis tiek ne toks himnas. Juk Vincas Kudirka „Tautišką giesmę“ sukūrė su melodija. Nežinia, tyčia ar netyčia taip įvyko, bet pats mons. A. Svarinskas, mėgęs dalyvauti įvairiuose patriotiniuose renginiuose, visada juos baigiant norėdavo išgirsti Lietuvos himną, todėl jei ne laidotuvių dalyvių spontaniškai užtraukta „Tautiška giesmė“, visa ta jam parodyta pagarba būtų užbraukta vieninteliu šiuo cinišku poelgiu.


R. Karbauskis ir A. Kubilius susitiks teismo posėdžiuose, į kuriuos ekspremjeras privalės atvykti

Liepos 23 dieną, Vilniaus miesto apylinkės teisme vyko antrasis  parengiamasis posėdis civilinėje byloje pagal ieškovų Ramūno Karbauskio ir UAB „Agrokoncernas“ ieškinį atsakovui Andriui Kubiliui dėl asmens garbės ir orumo bei juridinio reputacijos pažeidimo. Civilinę bylą buvusiam Vyriausybės vadovui A. Kubiliui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis iškėlė po to, kai A. Kubilius viešai paskleidė tikrovės neatitinkančią, užgaulią informaciją, esą R. Karbauskis ir jo verslas atstovauja Rusijos interesams ir atitinkamai veikia prieš Lietuvos Respubliką. Verslininkas, politikas ir kultūros mecenatas R. Karbauskis, be kitų reikalavimų, prašantis teismo iš A. Kubiliaus priteisti 300000 Lt neturtinę žalą, yra nurodęs, jog priteistus pinigus skirtų švietimo, kultūros ir labdaros projektams. Teismo posėdžio metu teismas tenkino ieškovų prašymą pripažinti atsakovo A. Kubiliaus dalyvavimą teismo posėdžiuose būtinu, todėl iki šiol vengęs atvykti į teismo posėdžius, spalio 10 dienos teismo posėdyje, kuriame byla bus nagrinėjama iš esmės, A. Kubilius privalės dalyvauti. Be to, bylą nagrinėjantis teisėjas Gintaras Seikalis informavo, jog teismui buvo pateikta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma. Išreikalauti šią pažymą ieškovų iniciatyva buvo nutarta praėjusiame teismo posėdyje. Anot A. Kubiliaus, būtent iš šios pažymos jis esą sužinojo, kad specialiosios tarnybos yra fiksavusios, jog kai kurie verslininkai mainais į geresnes Rusijos atstovų pasiūlytas verslo sąlygas aktyviai priešindavosi Lietuvos energetiniams projektams. Teisėjas G. Seikalis, susipažinęs su pažymos turiniu, kuris yra įslaptintas, šios dienos posėdžio metu informavo, jog pažymoje nurodyta informacija neturi nieko bendro su nagrinėjama byla.


Klausimai Aukščiausiajam Teismui Eglės Kusaitės byloje

Generalinė prokuratūra Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) apskundė Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą išteisinti klaipėdietę Eglę Kusaitę dėl ketinimų įvykdyti teroro aktą Rusijos kariniame objekte Čečėnijoje. Generalinė prokuratūra prašo, kad neva dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir padarytų esminių baudžiamojo proceso pažeidimų būtų panaikintas išteisinamasis Apeliacinio teismo nuosprendis ir byla perduota nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka.

E. Kusaitė buvo išteisinta š. m. balandžio 4 d., taigi prokuratūra galėjo kasacine tvarka skųsti šį nuosprendį iki liepos 4 dienos. LAT skelbia, kad skundą gavo liepos 10 dieną. Labai tikėtina, kad, siekdama išsaugoti mundurą, Generalinė prokuratūra sprendimą dar skundė, tačiau dėl procedūrinio pažeidimo tikėjosi, kad skundas bus atmestas, nebereikės aiškintis dėl jos pačios procedūrinių pažeidimų.


Aukščiausio laipsnio fariziejiškumas ir veidmainystė!

Liepos 18-osios vakare, po „Panoramos“, pasižiūrėjęs E. Jakilaičio vedamą pokalbių laidą per LRT, nebesusivaldžiau, matydamas mūsų valdžios vyrų dviveidiškumą ir, sakyčiau, ciniškumą. Nutariau savo širdies skausmą ir širdgėlą viešai išlieti. Maža vilties, kad būsiu išgirstas ir suprastas, juk esu žmogus iš gatvės...

Labai, net perdėtai besirūpinantys savo garbe ir orumu, tautos išrinktieji, pažvelkite į savo rankas ir pamatysite, kad jos kruvinos. Visų jūsų, visų Lietuvos valdžių institucijų (prezidentūros, vyriausybės ir seimo) valdininkų rankos yra suteptos Ukrainoje žūstančių ir Rusijos teroristų numušto Malaizijos lėktuvo aukų krauju. Koks šlykštus ir šėtoniškas yra jūsų dviveidiškumas!

Visais galimais informacijos sklaidos kanalais, neva, užjaučiate ir išgyvenate dėl to, kas vyksta Ukrainoje, o iš tikrųjų realia ir konkrečia savo veikla remiate Rusijos teroristus.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija