2014 m. rugpjūčio 22 d.    
Nr. 31
(2102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Parapiją papildė būrys sutvirtintųjų

Vyskupas ordinaras Jonas Boruta SJ
su sutvirtintaisiais po pamaldų

GARGŽGAI. Judru ir jaunatviška buvo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje liepos 22–24 dienomis (antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį). Į bažnyčią rinkosi pasiruošę priimti Sutvirtinimo Sakramentą moksleiviai, jų globėjai bei juos lydintys tėvai, šeimų nariai, artimieji. Antradienio ir trečiadienio šv. Mišiose Sutvirtinimo sakramentą teikė Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM. Pamoksle vyskupas vaizdžiai ir įtaigiai kalbėjo apie sakramentų prasmę, svarbą, apie būtinybę nepamiršti sakramentų teikiamų malonių, nuolat gyventi katalikų tikėjimo šviesoje, nepasiduoti ydingai nuomonei, kad jau dabar „sutvarkytas“ gali viską pamiršti ir iki santuokos gyventi taip, tarsi Dievo nebūtų. Priėmę Sutvirtinimo sakramentą ir tapę pilnaverčiais, pilnateisiais katalikais buvo skatinami nuolatos bendrauti su sakramentų įsteigėju Jėzumi kasdieninėje maldoje, sekmadienio šventime, dažnai ir sąmoningai naudotis Sakramentų malonėmis, o ne horoskopų gražbylystėmis ar kitų netikrų laimingo gyvenimo vertybių pasiūlymais.


Telšių vyskupijoje

Akmenės dekanate

Vargonai atgijo

Vargonų meistrams Girėnui Povilioniui
ir Bernardui Termenui dėkoja klebonas
kan. Egidijus Zulcas ir Akmenės
bendruomenės pirmininkas Algirdas Bučys

AKMENĖ. Į Šv. Onos, bažnyčios dangiškosios globėjos, atlaidus susirinkusius akmeniškius ir jų svečius liepos 27-ąją pasitiko ir maldai nuteikė mąsliai gaudžiantys vargonai, vargonininkės Žydrūnės Kazlauskaitės ir jos dukters Natali giedama Pergolezio „Stabat Mater“. Šv. Mišias aukojo klebonas kan. Egidijus Zulcas, koncelebravo buvęs akmeniškis kun. Saulius Noretas. Išpažinčių klausė ir pamokslą pasakė Naujosios Akmenės klebonas dekanas kun. Olijandas Jurevičius. O Evangelija pagal Matą tą dieną kalbėjo apie paslėptą lobį ir brangų perlą. „Su Dangaus Karalyste yra kaip su dirvoje paslėptu lobiu. Atradęs jį žmogus niekam nesako; iš to džiaugsmo eina, parduoda visa, ką turi, ir perkasa dirvą. Vėl su Dangaus Karalyste yra kaip su pirkliu, ieškančiu gražių perlų. Atradęs vieną brangų perlą, jis eina, parduoda visa, ką turi, ir nusiperka jį“ (Mt 13, 44). „Ar ieškome lobio dirvoje, kuri yra apie mus?“ – klausė pamokslininkas. Taigi, brangus lobis ar žėrintis perlas suspindi tada, kai į tinkamas rankas patenka, kai jos sugeba tam lobiui suteikti gyvybę, prakalbinti, atskleisti visiems jo švytėjimą. Taip buvo ir su Akmenės bažnyčios vargonais. Koks tai paslaptingas ir sudėtingas instrumentas, paprastam žmogui net sunku įsivaizduoti. Šią paslaptį per šventę tardamas žodį šiek tiek pravėrė vargonų meistras dr. Girėnas Povilionis. „Tai, ką matome žvelgdami į vargonus, yra tik pats paviršius, fasadas. Akmenės vargonuose yra septyni šimtai vamzdžių vamzdelių. Visa švininių vamzdelių sistema, per kurią suspaustas oras teikiamas vargonams, ją ištiesus, nusitęstų apie du kilometrus. Didžiosioms dumplėms ir mažosioms dumplytėms sunaudota keliolikos galvijų oda. Akmenės vargonuose yra išlikusi originali kojinė vargonų dūmimo sistema. Todėl jais galima groti ir nesant elektros“, – stebino klausytojus vargonų specialistas.


Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate 

Atlaiduose – operos žvaigždės

LMA choro tarybos pirmininkas
Vilius Maslauskas sveikina
kun. Sigitą Sudentą.
Dešinėje – kunigo mamytė Irena

ALANTA. Liepos 26 dieną Alantos bažnyčioje vyko Šv. Jokūbo (tituliniai) atlaidai, Šeimos metų proga pagerbtos parapijos šeimos (net 17!) ir paminėtas šios parapijos klebono kun. Sigito Sudento kunigystės 25 metų jubiliejus. Visa bažnyčia kvepėjo ąžuolais – ąžuolų lapų girliandos puošė visą bažnyčią.

Viskas prasidėjo 17 val. nuostabiu koncertu bažnyčios apačioje prie altoriaus. Šv. Jokūbo atlaidų papuošti atvažiavo pati garsiausia mūsų operos primadona Irena Milkevičiūtė, Vilniaus ir Eseno (Vokietija) operos teatruose dainuojanti Ieva Prudnikovaitė-Pitrėnė, Deividas Staponkus, Audronė Juozauskaitė, fortepijono pedagogo prof. Peterio Feuchtwangerio žodžiais, – „nepaprasto jautrumo, atidumo ir meistriškumo pianistė“. Ir mes, Lietuvos Mokslų Akademijos choras (choro meno vadovas ir vyr. dirigentas, Dainų švenčių dirigentas – Vytautas Verseckas, chormeisterė ir koncertmeisterė – Judita Taučaitė, choro tarybos pirmininkas – Vilius Maslauskas).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija