2014 m. rugpjūčio 29 d.    
Nr. 32
(2103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Istorija ir dabartis

Baltijos kelias vėl sušaukė Lietuvą

Ramutė Šukienė

Katedros aikštėje tarp
vilniečių ir svečių –
prezidentė Dalia Grybauskaitė

„Baltijos kelio sąšauka“ prie
kėdainiečių pastatyto Baltijos
kelio kryžiaus. Priekyje – Tremtinių
ir politinių kalinių sąjungos
Kėdainių skyriaus pirmininkas
Jonas Šleževičius

Baltijos kelyje ties Šilais vėl
rankomis susikabino kauniečiai

Prisiminimų dėžė

Prie Baltijos kelią žyminčio
paminklo Saločiuose

Kauno sąjūdininkai prie
sunaikinto A. Smetonos tėvų kapo
Šilų bažnyčios šventoriuje

Baltijos kelio minėjimo
Katedros aikštėje akimirkos
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

Tarp Baltijos kelio minėjimo dalyvių
– Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė
Ilonos ŠILENKOVOS (LRS) nuotraukos

Baltijos kelio 25-mečio minėtojams
koncertuoja Liudas Mikalauskas

Kauno sąjūdžio nariai Baltijos kelyje

Baltijos kelio 25-mečio dalyviai
ties Šilais, Ąžuolų giraite
Livijos Šiugždienės nuotraukos

Rugpjūčio 23 dieną į Baltijos kelią
važiavo gausus būrys kėdainiečių

Irena Stanislauskienė Lietuvai
skirtuose renginiuose
visada vilki tautinį kostiumą

„Baltijos kelio sąšauka“
prie kėdainiečių pastatyto
Baltijos kelio kryžiaus

Kalba viena aktyviausių kėdainiečių
sąjūdininkų gydytoja Irena Leškienė

Palaiminta duona

Jurbarko kultūros centro
tradicinė kapela „Santaka“
(vadovas – Petras Pojavis)

Kėdainių jaunimo programa

Jungtinis koncertas Ukmergės
piliakalnio papėdėje
Ramutės Šukienės nuotraukos

Ankstų rugpjūčio 23-iosios šeštadienio rytą Katedros aikštėje vilniečius žadino būrys jaunų žmonių. Bendru šokiu ir gera nuotaika jie pradėjo kelionę į Baltijos kelią. Tada, prieš 25 metus, daugelis jų dar nebuvo net gimę. Vėliau aikštėje pradėję rinktis žmonės dalijosi prisiminimais ir rašė palinkėjimus ateities kartoms. Kas nemokėjo rašyti, piešė. Žmonėms svarbiausia, kad ateities kartos išsaugotų Lietuvos laisvę. Katedros aikštėje šeštadienį sukurti palinkėjimai iškeliavo į Baltijos kelią, kur žmonės rinkosi iš visos Lietuvos 47 numatytose vietose, kaip ir prieš 25 metus, kur kiekvienas miestelis turėjo sau priskirtą kilometrą. Vykti į Baltijos kelią, dalyvauti „Baltijos kelio sąšaukoje“ ir drauge paminėti Baltijos kelio 25-metį buvo kviečiami visi, prieš 25 metus stovėjusieji Baltijos kelyje, stačiusieji atminimo ženklus, dalyvavusieji prie tų ženklų vykusiuose renginiuose ar Baltijos kelio istoriją žinantieji tik iš pasakojimų.

Štai iš Kėdainių į Baltijos kelią išvažiavo trys pilni žmonių autobusai, rajono ir miesto gyventojai vyko nuosavais automobiliais. Kelio Vilnius–Panevėžys 84-ame kilometre prie kėdainiečių pastatyto kryžiaus pliaupęs lietus neišgąsdino ir nesutrukdė dalintis prisiminimais, fotografuotis bendrai nuotraukai, rašyti palinkėjimus, skaityti Lietuvai skirtas savo kūrybos eiles, dainuoti dainas apie Lietuvą. Atvyko beveik visi pirmojo Baltijos kelio ar ankstesnių sukakčių minėjimų dalyviai. Džiugina, kad renginyje dalyvavo ir jaunosios kartos atstovai, kurie apie šią akciją žino tik iš tėvų pasakojimų. Jiems buvo puiki proga prisiliesti prie istorijos, išgirsti tikrus pasakojimus, susipažinti su šio istorinio įvykio liudininkais.

Iš Vilniaus atvykusi delegacija atvežė palaimintos duonos, Baltijos kelio knygą ir palinkėjimų dėžę, į kurią sudėti visi Lietuvos žmonių parašyti palinkėjimai Lietuvai iš kartos į kartą. Misijos „Sibiras 2014“ dalyviai kryžiaus papėdėje išbėrė saują žemės, atvežtos iš Sibiro, nuo tremtinių kapų. Bendrą kėdainiečių palinkėjimą Lietuvai į Baltijos kelio knygą įrašė Kėdainių rajono savivaldybės meras Rimantas Diliūnas. Jis iš delegacijos priėmė ir palaimintą duoną, kuri tuoj pat buvo dalinama žmonėms. Sveikinimo žodžius tarė Kėdainių rajono meras, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Apie kėdainiečių dalyvavimą Baltijos kelyje, apie kryžiaus statymą ir priežiūrą pasakojo aktyvūs sąjūdininkai kėdainiečiai Romas Sabulis ir Irena Leškienė.

Kauniečiai paminėti Baltijos kelio 25-metį apsistojo Panevėžio rajone, Raguvos seniūnijos Šilų miestelyje. Čia renginiai prasidėjo rugpjūčio 22 dieną šalia automagistralės Vilnius–Panevėžys esančioje aikštelėje – estafetės Vilnius–Ryga–Talinas bėgikų sutikimu, o vakare Šilų stadione vyko vakaronė, kurioje koncertavo Ričardas Auglys.

Rugpjūčio 23-ąją, iš ankstyvo ryto Baltijos kelio 25-mečiui paminėti sportiniuose žaidimuose (krepšinio, kvadrato ir kituose.) rungėsi Šilų ir Raguvos vaikai. 12 val. vietinių ir svečių pilnoje Šilų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčioje šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ.  Po šv. Mišių iškilminga eisena su vėliavomis, grojant Kauno orkestrui, automagistrale Vilnius–Panevėžys žygiavo į Ąžuolų giraitę, nešdami trijų valstybių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – vėliavų juostas. Ąžuolų giraitėje, pasodintoje 1989 metais Baltijos kelio metu, ir vyko šventinis 25-mečio minėjimas-koncertas. Jame  dalyvavo Kauno rajono Babtų kultūros centro kolektyvai: orkestras „Algupys“ ir jo šokėjų grupė, moterų choras „Gynia“, folkloro kolektyvas „Vėrupė“, dainininkai Arvydas Vilčinskas ir visų taip lauktas Liudas Mikalauskas. Minėjime Šiluose dalyvavo Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius SJ, Panevėžio meras Povilas Žagulis, Raguvos seniūnas Juozas Skorulskis, Kauno miesto ir rajono vicemerai, grupė Seimo narių, Kauno Sąjūdžio pirmininkas Raimondas Kaminskas, daug įžymių žmonių, tarp jų – šilaivių, kauniečių, panevėžiečių ir kitų Lietuvos vietų. Šventės metu buvo suteikti žodžiai svečiams, taip pat ir seniūnui, kuris įteikė padėkas Šilų bendruomenei labiausiai nusipelniusiems asmenims. Baigiantis renginiui prie Baltijos kelio kryžiaus buvo uždegtos žvakutės. Grįždami namo kauniečiai užsuko į Šilus, aplankyti pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos tėvų Jono ir Julijonos Smetonų kapų bažnyčios šventoriuje.

16 val. Ukmergės piliakalnio papėdėje prasidėjo jungtinis koncertas, kuriame dalyvavo Utenos, Švenčionių, Ignalinos, Kalvarijos, Marijampolės, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Šakių, Ukmergės, Jurbarko, Raseinių, Kėdainių, Jonavos ir Ukmergės rajonų meno kolektyvai, susirinkusiuosius sveikino šių savivaldybių vadovai. Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Bronislovas Vilimas pasidalino atmintyje likusia Baltijos kelio dalyvių vienybe, pasiaukojimu ir stiprybe bei pristatė koncertavusį Lazdinių–Adutiškio ansamblį. Tai – vienintelis Lietuvoje išlikęs ansamblis, kuris perėmė sutartinių atlikimą iš gyvosios tradicijos.

Apie 60 Kelmės rajono žmonių atvyko į Pasvalio rajoną, Talačkonis, prie savo paminklinio akmens, prie kurio ir vyko Baltijos kelio paminėjimas. Čia tylos minute pagerbti išėjusieji amžinybėn, padėta gėlių, sukurtas laužas. Sąšaukos dalyviai, padedant meno vadovei Genei Penikienei, smagiai dainavo lietuvių liaudies dainas, šoko, prisiminimais dalijosi apie Baltijos kelio įvykius.

Atsisveikinę su „Baltijos kelio sąšaukos“ organizatoriais, daug žmonių išvyko į baigiamąjį renginį Lietuvos ir Latvijos pasienyje, Pasvalio rajone, Saločiuose.

Vakare, 20.45 val., Saločiuose Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų pirmininkai Loreta Graužinienė, Solvita Aboltinia (Solvita Āboltiņa) ir Eikis Nestoras (Eiki Nestor) atidengė skulptoriaus Rimanto Zinkevičiaus (eskizo autorius – Bronius Leonavičius) paminklą Baltijos šalių vienybei, laisvei ir nepriklausomybei. Jį pašventino Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ ir Jelgavos (Latvija) vyskupas Edvardas Pavlovskis. Dalyvavo šių valstybių Nepriklausomybės Aktų signatarai, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, Sąjūdžio Seimo nariai, 1989 m. rugpjūčio 23 d. Baltijos kelio koordinatoriai, projekto „Misija Sibiras“ 2014 metų ekspedicijos dalyviai, jaunimo organizacijų nariai. Draugystės laužą Saločiuose įžiebė Baltijos kelio iniciatoriai Angonita Rupšytė ir Arūnas Grumadas. 19 knygų ir 20 kino filmų scenarijų autorius, Biržuose vykstančio tarptautinio šiuolaikinės literatūros forumo „Šiaurės vasara. Kūrinys ir jo kalba“ dalyvis, Ukrainos rašytojas Andrej Kurkov padėkojo lietuvių tautai už paramą Ukrainai. Atidengus paminklą prasidėjo koncertas, renginio dalyviai buvo vaišinami koše, o prie liepsnojančio laužo buvo galima ne tik pasišildyti, bet ir prisiminti prieš 25 metus vykusį Baltijos kelią.

Livijos ŠIUGŽDIENĖS, Ilonos ŠILENKOVOS (LRS),
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) ir autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija