2014 m. rugpjūčio 29 d.    
Nr. 32
(2103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Žolinė – pagrindinė atlaidų Krekenavoje diena

Lina KIRŠAITĖ

Šv. Mišių aukoti eina Krekenavos
atlaiduose dalyvavę vyskupai

Eucharistinėje procesijoje –
Vilniaus arkivyskupas
metropolitas Gintaras Grušas

Krekenavos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų Mažojoje Bazilikoje rugpjūčio 14–21 dienomis švenčiami Žolinės atlaidai. Rugpjūčio 15-ąją, pagrindinę atlaidų dieną, buvo minimos Bazilikos paskelbimo 3-iosios metinės.

10 val. šv. Mišių aukai vadovavo ir pamokslą pasakė apašt. prot. Bronius Antanaitis. Koncelebravo Krekenavos altaristas kan. Petras Budriūnas. Po šv. Mišių apašt. prot. Br. Antanaitis vedė Rožinio maldą.

11 val. Krekenavos miestelio aikštėje vyko pučiamųjų orkestro koncertas.

12 val. Suma Bazilikoje prasidėjo Švč. Mergelės Marijos litanija. Panevėžio vyskupas ordinaras Lionginas Virbalas SJ pasveikino maldininkus. Šv. Mišių aukai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, koncelebravo Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir septyni kunigai. Dar keletas kunigų bažnyčioje ir šventoriuje klausė išpažinčių. Iškilmes skambiais, darniais balsais papuošė Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios Sumos ir „Viktorijos“ chorai, vadovaujami vargonininkės Viktorijos Morkūnienės. Jie giedojo W. A. Leonard „Mišias Es-dur“.

Arkiv. S. Tamkevičius SJ pašventino žmonių atsineštus žolynus ir šoniniame Bazilikos altoriuje patalpintą naują paveikslą, skirtą šv. Jono Pauliaus II atminimui (dailininkė – Aušra Ratkevičienė), melsdamas, kad tikintieji šventojo popiežiaus užtarimo dėka sulauktų Dievo malonių šiame ir amžinajame gyvenime.

Pamoksle arkiv. S. Tamkevičius SJ kalbėjo, jog Žolinės dieną apmąstome Švč. Mergelės Marijos išaukštinimo slėpinį – jos paėmimą į dangų su siela ir kūnu. Šventajame Rašte randame dvi moteris, kurias Kūrėjas buvo vienodai apdovanojęs, – pirmąją žmonijos motiną Ievą ir mūsų Gelbėtojo Motiną Mariją. Abi jos turėjo nuodėmės nepažeistą prigimtį ir nemirtingumo dovaną.

Tačiau jos turėjo laisvę klausyti Dievo arba abejoti Jo meilės planu. Tobulas klusnumas Dievui Mariją išaukštino iki dangaus, o neklusnumas Ievą nužemino iki kančios ir pavergimo. Turint laisvę, žemėje galima kurti rojų, bet, ja neatsakingai naudojantis, galima tapti panašiems į demonus. Dabartinis feministinis judėjimas bando išgelbėti moterį, kovodamas už jos teises, tik gaila, užmiršta, kad svarbiausias ir vienintelis išsigelbėjimo kelias tiek moteriai, tiek vyrui yra tobulas klusnumas Dievui ir kito kelio nėra.

Žmogus, pabandęs atsisėsti į Dievo vietą, greitai aplink save pradeda sėti mirtį ir palieka griuvėsius. Tereikia prisiminti puikybės ir ambicijų apsėstų diktatorių elgesį, keliantį baimę beveik visam pasauliui. Kiekvienas iš mūsų esame laisvi rinktis Ievos ar Marijos kelią, o mūsų gyvenimo vaisiai bus tokie, kokį kelią pasirinksime. „Prašykime į dangų paimtąją Švč. Mergelę Mariją, kad turėtume dieviškos išminties ir drąsos visuomet rinktis jos kelią. Prašykime Švč. Mergelę Mariją, kad mūsų politikai, Seimo nariai turėtų išminties ir drąsos atmesti gundymą priimti Eutanazijos įstatymą, galintį atverti kelią nepageidaujamų kenčiančių ligonių ar neįgalių vaikų žudymui“, – kvietė ganytojas.

Šv. Mišių pabaigoje vyko Eucharistinė procesija. Atrodo, pati gamta kantriai laukė, kol Švč. Sakramentas bus apneštas aplink Baziliką ir įneštas vidun, o tada pasipylė stipri liūtis. Ji paragino gausesnį būrį tikinčiųjų grįžti į bažnyčią ir ilgiau pasimelsti. Po šv. Mišių maldininkai savo asmeninius prašymus Švč. Mergelei Marijai išreiškė pagal seną tradiciją eidami keliais aplink altorių, kuriame įkeltas šimtmečius gerbiamas stebuklais garsėjantis Krekenavos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas. Krekenavos Švč. Mergelė Marija vadinama Malonių Versme – apie patirtas malones ir sugrąžintą sveikatą liudija votai – padėkos ženklai prie paveikslo.

Lietui nulijus, gaiviame ore, aikštelėje prie Bazilikos, tęsėsi šventinė programa.

Neseniai išleistą knygą „Krekenava laiko tėkmėje“ pristatė jos sudarytoja Saulutė Genovaitė Markauskaitė. Trejus metus rengtame 750 puslapių apimties leidinyje surinkta 500 nuotraukų, 100 autorių prisiminimai, pasisakymai, apimantys daugiau nei 100 metų laikotarpį, apie Krekenavą ir jos apylinkių kaimus, jų žmones, istorijos įvykius. Šią knygą buvo galima įsigyti atlaidų metų.

Scenos primadona Judita Leitaitė ir su ja atvykusios dvi jaunos atlikėjos – solistė Emilija Dačinskaitė ir smuikininkė Paulina Daukšytė – surengė šiltą ir nuoširdų koncertą, akompanavo Jurijus Suchovas. Skambėjo „Ave Maria“, A. Raudonikio dainos bei daugelis kitų garsių kūrinių.

Visą dieną veikusioje tautodailininkų ir amatininkų darbų mugėje buvo galima įsigyti skanumynų ir puikių lauktuvių.

Vakarines šv. Mišias 18 val. aukojo Krekenavos Bazilikos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas. Jis pamoksle kalbėjo, jog mes vieni kitus sveikiname įvairiomis progomis, o Žolinės dieną sveikiname Švč. Mergelę Mariją, labiausiai iš žmonių išaukštintą danguje. Marija trokšta, kad mes visi ten susitiktume, todėl turime stengtis mylėti Dievą ir artimą, kad Viešpats galėtų ir mus apdovanoti savo artima draugyste.

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija