2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Prasmingi Šv. Baltramiejaus atlaidai

Klebonas kun. Žydrius Kuzinas sutinka
kardinolą Audrį Juozą Bačkį

RATNYČIA. Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijoje švenčiami tituliniai atlaidai kasmet sutraukia daug maldininkų iš visos Lietuvos. Parapijos Pastoracinė taryba kartu su klebonu kun. Žydriumi Kuzinu ir vikaru kun. Ronaldu Kuzmicku stengiasi vis išradingiau ir dvasingiau paminėti šią iškilmę. Nors rugpjūčio 24-osios sekmadienį visą dieną lijo, bet Dievo siųsti gyvybės lašai iš dangaus, gaivino žemę ir buvo džiugiai priimti, todėl nesutrikdė atlaidų tvarkos. Atlaidai buvo skirti Šeimos metams paminėti, jų tema – „Taip, jūs esate mūsų garbė ir džiaugsmas!“ (1 Tes 2, 20). Renginiai prasidėjo šeštadienį bažnyčioje fotografijos parodos „Didžioji šeimyna“ atidarymu. Ją žaismingai pristatė dvi merginos – Ieva Balkutė ir Korina Moisiejūtė. Šios parodos autorius – parapijos jaunimas. Nuotraukose – „Džiugučių“ vasaros stovyklos, jaunimo ir patarnautojų vasaros nuotykių akimirkos, „Džiaugsmo“ mokyklos aidai. Parodos autoriai savo darbais norėjo atskleisti bendrystės džiaugsmą. Šios nuotraukos – be jokių papildomų technologinių gudrybių: viskas natūralu, nesuvaidinta ir tikra.


Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Paminėjo bažnyčios konsekracijos 80-metį

Pabarės Švč. Mergelės
Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

PABARĖ. Rugpjūčio 15 dieną Pabarės parapijos bendruomenė šventė 80-ąsias bažnyčios konsekracijos metines. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Šalčininkų klebonas ir dekanas kun. Vaclav Volodkovič, koncelebravo Pabarės klebonas kun. Šymon Viklo ir Vilniaus (Kalvarijų) Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos klebonas kun. Ruslan Vilkel. Gausiai susirinkę parapijiečiai ir šventės svečiai dėkojo Dievui už suteiktas malones, meldė Aukščiausiojo užtarimo. Pamaldų metu parapijiečiai ir svečiai įteikė dvasininkams dovanas, viena iš jų – Pabarės bažnyčios paveikslas, kurį 2010 metais Šalčininkuose vykusio dailės plenero metu nutapė dailininkė iš Lydos Teresa Kedyk.

Žmonės susidomėję apžiūrėjo fotografijų parodą, kurioje pristatytos Pabarės bažnyčios praeities ir dabarties nuotraukos.


Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Sutvirtinimas ir pasibuvimas – per Žolinę

Pasitinkamas vysk. Arūnas Poniškaitis

TURGELIAI. Rugpjūčio 15 dieną čia tradiciškai švenčiama Žolinė – Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventė. Šiemet čia vyko ir Sutvirtinimo sakramento suteikimo iškilmės, todėl susirinko ne tik parapijos, bet ir jos apylinkių gyventojai. Šventė prasidėjo iškilmingomis šv. Mišiomis Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Jas aukojo Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, koncelebravo Turgelių klebonas kun. Jan Mackevič ir Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos Propedeutinio kurso vadovas kun. Valentinas Šiuša.

Po šv. Mišių šventės dalyviai, palydėti Šalčininkų S. Moniuškos menų mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro, susirinko Povilo Ksavero Bžostovskio vidurinės mokyklos stadione. Čia svečių laukė svetingos Turgelių seniūnijos šeimininkės. Trapūs žagarėliai, meduoliai, pyragaičiai, blynai, sūriai, mėsos gaminiai, gardūs gėrimai, vaisiai – ko tik neparuošė darbščios Turgelių seniūnijos gyventojos. Kiemelių šeimininkai taip pat sugebėjo kūrybingai juos papuošti. Kiekvienas kiemelis buvo kažkuo išskirtinis, savitas. Šventėje savo kalvystės veiklą pristatė Dieveniškių technologijų ir verslo mokykla. Susirinkusius pasveikino Turgelių seniūnas Voicech Jurgelevič, laikydamas rankose gardžios duonos kepalą, o vėliau ja pasidalinęs su svečiais.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

110 šilališkių gavo Sutvirtinimo Sakramentą

Sutvirtinimo Sakramentą teikia
vyskupas Linas Vodopjanovas OFM

ŠILALĖ. Rugpjūčio 9-osios šeštadienis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje buvo skirtas Šilalės parapijos jaunimui, kuriam iškilmingoje aplinkoje buvo suteiktas Sutvirtinimo Sakramentas. Šios apeigos vyko dviem srautais. 50 pirmo srauto jaunuolių Sutvirtinimo sakramentą suteikė Telšių vyskupijos vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM, o 60 antro srauto jaunuolių – vyskupas ordinaras Jonas Boruta SJ. Jiems talkino jų pagalbininkai sekretoriai diakonas Donatas Liutika ir kun. Haroldas Šneideraitis. Buvo meldžiamasi už sutvirtinamuosius, o vyskupai išsakė patarimus sutvirtintiesiems, jų tėvams kaip toliau tęsti bei tobulinti katalikišką gyvenimą, nepamirštant bažnyčios, tikėjimo ir prasmingos Sutvirtinimo Sakramento dienos.

Pranciškus ŽUKAUSKAS


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Išlydėjo vikarą

Kun. Justinas Palubinskas sako paskutinę
homiliją Šilalės parapijos tikintiesiems

ŠILALĖ. Rugpjūčio 17-osios sekmadienis Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos tikintiesiems buvo neįprastas. Sumos šv. Mišias paskutinį kartą Šilalės bažnyčioje aukojo parapijiečių pamėgtas vikaras kun. Justinas Palubinskas. Jaunas, energingas, darbštus, nuoširdus, gebantis bendrauti su jaunimu ir pagyvenusiais parapijiečiais Justinas Palubinskas, bažnyčioje vienerius metus išdirbęs diakonu ir trejus vikaru, Telšių vyskupo Jono Borutos SJ dekretu paskirtas į Skuodo parapiją.

Pasibaigus šv. Mišioms, kunigas Justinas pirmiausia padėkojo klebonui dekanui kan. dr. Algiui Genučiui už suteiktą didžiulę kunigystės patirtį. O klebonas dekanas kan. dr. A. Genutis dėkojo už kruopštų ir uolų darbą. Po to skambėjo linkėjimai, gėlių, suvenyrų įteikimai. Pačius gražiausius ir nuoširdžiausius padėkos žodžius bei linkėjimus kun. J. Palubinskui išsakė Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas su šeima, kiti savivaldybės vadovai bei darbuotojai, Šilalės parapijos Pastoracinės tarybos nariai Jadvyga Morta Romienė ir Romualdas Norvilas, „Caritas“ atstovai, choristai, bažnyčią aptarnaujantis personalas, jaunimas bei pavieniai tikintieji, gerbę kunigą Justiną.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Atlaidai prie Paršežerio – su vyskupu

Vyskupo Jono Borutos SJ
žodis atlaidų dalyviams

POŽERĖ. Pasukus senuoju Žemaičių plentu iš Laukuvos link Varnių, maždaug už septynių kilometrų kairėje kelio pusėje 180 ha plote tyvuliuoja Paršežeris, kuris pelkėmis ir nedideliu Sietuvos upeliuku pasiekia netgi garsųjį Varnių Lūksto ežerą. Dešinėje pusėje, netoli Medvėgalio piliakalnio, išsidėsčiusi nedidelė Požerės gyvenvietė. Joje ant kalvelės 1771 metais pastatyta nedidelė bažnytėlė, kuriai suteiktas Kristus Atsimainymo titulas. Kadangi pagal Šventąjį Raštą Kristaus Atsimainymas ant Taboro kalno yra vienas iš didžiausių Jo parodytų stebuklų, todėl ir šie atlaidai, kurie kasmet vyksta rugpjūčio pradžioje, yra garsūs ir prasmingi.

Rugpjūčio 10-osios sekmadienį, šventoriuje aidint būgnui, į Kristaus Atsimainymo atlaidus Požerėje maldininkai rinkosi gausiai. Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios klebonas kun. Virgilijus Pocius, aptarnaujantis ir Požerės parapiją, pasitelkęs būrį talkininkų bei rėmėjų, padarė viską, kad Požerės bažnytėlė ir jos šventorius primintų titulinių atlaidų iškilmingumą.


Telšių vyskupijoje

Tauragės dekanate

Sekmadienis šeimoms

Kalba psichologė
ekspertė Vanda Benaitienė
Vitalijos Šlepavičienės nuotrauka

Tauragė. Šie metai visų Lietuvos tradicinių religinių bendruomenių paskelbti Šeimos metais. Ta proga rugpjūčio 31 dieną, paskutinį vasaros sekmadienį, Tauragės Švč. Trejybės parapijos klebonas kan. Alvydas Bridikis bei Tauragės šeimos centras visus pakvietė į nuostabią šventę, kuria buvo siekiama atkreipti tauragiškių dėmesį į šeimą, šeimos vertybes. Iš Telšių krizių centro atvykusi psichologė ekspertė Vanda Benaitienė konferencijoje kalbėjo apie problemas ir iššūkius, iškylančius šeimoms, dalinosi savo 25 metų patirtimi dirbant su gyvenimo sužeistais žmonėmis, iškėlė bendravimo, išsikalbėjimo artimoje aplinkoje svarbą. Bendraudami mokomės padėti vieni kitiems įveikti sunkumus, išgyventi netektis, atleisti. Turime stengtis, kad šeimoje bendravimas būtų gilesnis, tvirtesnis, nes tai stiprina šeimos artumą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija