2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Prasmingi Šv. Baltramiejaus atlaidai

Klebonas kun. Žydrius Kuzinas sutinka
kardinolą Audrį Juozą Bačkį

Kardinolas ir svečiai
džiaugiasi šventės akimirkomis
Ievos Balkutės nuotraukos

RATNYČIA. Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijoje švenčiami tituliniai atlaidai kasmet sutraukia daug maldininkų iš visos Lietuvos. Parapijos Pastoracinė taryba kartu su klebonu kun. Žydriumi Kuzinu ir vikaru kun. Ronaldu Kuzmicku stengiasi vis išradingiau ir dvasingiau paminėti šią iškilmę. Nors rugpjūčio 24-osios sekmadienį visą dieną lijo, bet Dievo siųsti gyvybės lašai iš dangaus, gaivino žemę ir buvo džiugiai priimti, todėl nesutrikdė atlaidų tvarkos. Atlaidai buvo skirti Šeimos metams paminėti, jų tema – „Taip, jūs esate mūsų garbė ir džiaugsmas!“ (1 Tes 2, 20). Renginiai prasidėjo šeštadienį bažnyčioje fotografijos parodos „Didžioji šeimyna“ atidarymu. Ją žaismingai pristatė dvi merginos – Ieva Balkutė ir Korina Moisiejūtė. Šios parodos autorius – parapijos jaunimas. Nuotraukose – „Džiugučių“ vasaros stovyklos, jaunimo ir patarnautojų vasaros nuotykių akimirkos, „Džiaugsmo“ mokyklos aidai. Parodos autoriai savo darbais norėjo atskleisti bendrystės džiaugsmą. Šios nuotraukos – be jokių papildomų technologinių gudrybių: viskas natūralu, nesuvaidinta ir tikra.

Po to vyko Švč. Sakrameto adoracija, susitaikymas ir šlovinimas. Atsiliepta į popiežiaus Pranciškaus raginimą „Jėzus laukia mūsų Švenčiausiame Sakramente“. Parapijos maldos grupelės, kartu su jaunimo atstovais adoravo, šlovino ir garbino Viešpatį giesmėmis. Pagrindinės maldos intencijos buvo paaukotos Dievui už jaunuomenę, sekmadienį priimančią Sutvirtinimo sakramentą, jaunas šeimas, parapijos jaunimą, už visus vaikų centriuko „Džiugučiai“ ir visų šeimų vaikus, už besiruošiančius priimti Krikšto, Atgailos, Pirmosios Komunijos, Sutvirtinimo ir Santuokos sakramentus, už parapijos bendruomenę, už maldos grupeles ir kitomis intencijomis. Jaunimas ruošėsi Sutvirtinimo sakramentui. Kunigai klausė išpažinčių.

Sekmadienio atlaidų iškilmė prasidėjo Rožinio malda, kurią vedė maldos grupelės. Rožinį užbaigė parapijos Sumos choras nauja gražia, iškilminga giesme Švč. Mergelei Marijai. Po to išklausytas Ingos ir Eriko šeimos iš Vilniaus liudijimas tema „Dievo paieškos šeimoje“. Jie dalijosi mintimis, kaip pasitikint Dievu, remiantis Jo pagalba šeima brendo, tobulėjo santykiai, supratimas, meilė Aukščiausiajam ir artimui. Remdamiesi apaštalo Pauliaus žodžiais jie reziumavo: „Jei neturėčiau meilės, aš būčiau niekas“.

Prie šventoriaus vartų parapijos klebonas, kunigai, adorantės ir gausus tikinčiųjų būrys gražiai, nuoširdžiai sutiko kardinolą Audrį Juozą Bačkį. Jis aukojo šv. Mišias, koncelebravo klebonas kun. Žydrius Kuzinas ir kun. Ronaldas Kuzmickas bei kitos Druskininkų parapijos – Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės – klebonas kun. Kęstutis Masevičius. Kardinolas teikė Sutvirtinimo sakramentą 83 jaunuoliams iš abiejų Druskininkų parapijų. Jis sakė pamokslą, linkėjo, kad Šventosios Dvasios dovanos būtų išdalintos visiems sutvirtinamiesiems, sakė, jog Šventoji Dvasia padės jiems savarankiškai eiti gyvenimo keliu, gyventi tiesoje ir liudyti Kristų. Šventoji Dvasia yra Tiesos Dvasia. Sunku dabar gyventi šiuolaikiniame nenutrūkstamų žinių, gausios pasiūlos, bet stokojančiame meilės materialistiniame pasaulyje. Bažnyčia bando paaiškinti Tiesą. Šventoji Dvasia leidžia pažinti, kaip reikia melstis. Dievas iš kiekvieno žmogaus ko nors laukia, tik reikia atpažinti tas Šventosios Dvasios dovanas. Ragino prašyti Viešpatį, kad parodytų kelią. Kardinolas teigė, jog pirmiausia šeimoje, namų Bažnyčioje, išmokstama bendrauti ir mylėti. Ji yra Dievo meilės atspindys. Kardinolas ragino dalintis mintimis su kitais, kurie nepatyrė, neturi meilės, skatino melstis už šeimas, nes esant gražioms šeimoms, bus gražesnė visuomenė, priminė pagrindinę šeimos taisyklę, išreikštą trimis žodžiais: prašau, atsiprašau, ačiū.

Kardinolas papasakojo apie atlaiduose minimą šv. Baltramiejų, dar vadinamą Natanaeliu. Apie jį kalbama Evangelijoje pagal Joną. Apaštalas Pilypas paragino Natanaelį ateiti į susitikimą su Kristumi. Nors jis ir suabejojęs: „Ar iš Nazareto gali būti kas nors gero?“, bet atėjo, susitiko Kristų ir tapo Jėzaus apaštalu, skelbė Evangeliją. Pamokslininkas akcentavo, kaip svarbu ir šiandien tai daryti. Tai – ne įsakymų virtinė, o atėjimas, kitų paraginimas ateiti į susitikimą su Kristumi, Jį pažinti, būti tikėjimo liudytojais. „Kas gali šiandien atvesti jaunimą į susitikimą su Kristumi? Tik draugo žodis, gyvenimo liudijimas, kaip Pilypo Natanaeliui...“ Kardinolas linkėjo: „Tegul Tiesos ir Meilės Dvasia viešpatauja jūsų širdyse, kad būtumėte meilės ir tiesos nešėjai“.

Po šv. Mišių vyko Švč. Sakramento procesija. Pamaldų pabaigoje parapijiečiai šiltai bendravo su kardinolu. Abipusės padėkos žodžiai, kuklios dovanėlės patvirtino, jog parapijos bendruomenė – didelė Dievo tautos šeima, mažytės jos grupelių šeimos – toliau auga, stiprėja ir kartu su Viešpačiu eina šventėjimo keliu.

Šv. Mišiose Dievą garbino ir šlovino giesmėmis Sumos choras (vadovė – ses. Rita). Vienuolės talento ir kūrybiškumo dėka kasmet parapijos bažnyčia, jos altoriai pražysta vis kitomis įvairiaspalvių žiedų kompozicijomis.

Po pamaldų prie klebonijos vyko parapijos šeimos šventė „Mūsų garbė ir džiaugsmas!“. Čia dalytasi bendrystės džiaugsmu, kūrybiškai prisistatė „Džiugučiai“, Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos, šeimų, laikraštėlio „Žodis“ atstovai, grojo gitaristų būrelis, vadovaujamas kunigo Ronaldo, ir šoko parapijos jaunimas. Bažnyčios patarnautojas, jaunas pianistas, įvairių konkursų nugalėtojas Kristijonas Megelinskas padovanojo savo mėgstamą kūrinį. Koncertavo folkloro ansamblis „Racilukai“ (vadovė – Lina Dudulienė) ir Jaskonių–Naujasodės kaimo kapela (vadovė – Janina Žilvienė).

Aksanos ir Vytauto Šematovičių šeima pelnė „Parapijos šviesulio“ vardą.

Maldininkus nudžiugino ir naujas parapijos laikraštėlio „Žodis“ vienuoliktas numeris. Jo viršelyje įrašyti iš Evangelijos pagal Luką žodžiai „Kelsiuos, eisiu pas Tėvą...“ yra kiekvienam tikinčiajam priminimas, jog pas jį verta eiti..

Vyko didžiausio, gražiausio ir gardžiausio pyrago rinkimai. Jaskonių bendruomenės narės Astos Čebatorienės šimtalapis pelnė skaniausio, „Džiugučių“ pyragas – šeimyniškiausio, Gyvojo Rožinio ir Palaimintojo J. Matulaičio draugijos – didžiausio pyrago įvertinimus. Buvo ir staigmena – Baltijos kelio duona vaišino Druskininkų savivaldybės Kultūros centro direktorė Rima Viniarskaitė.

O kokie gi Šv. Baltramiejaus atlaidai be gandrų palydėtuvių?! Prie klebonijos buvo susirinkęs „gandrų seimas“. Juos jau keletą metų „sukviečia“ Elena Janulevičienė. Ji kartu su parapijos jaunimu, „Džiugučiais“ gandrus „pagamino“ iš šieno, šiaudų ir papuošė senomis „verbomis“.

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija