2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Atlaidai prie Paršežerio – su vyskupu

Vyskupo Jono Borutos SJ
žodis atlaidų dalyviams

Votyvos šv. Mišias aukoja
Rietavo klebonas
kun. Antanas Gutkauskas

Požerės bažnytėlės šventorių
užpildė atlaidų dalyviai

POŽERĖ. Pasukus senuoju Žemaičių plentu iš Laukuvos link Varnių, maždaug už septynių kilometrų kairėje kelio pusėje 180 ha plote tyvuliuoja Paršežeris, kuris pelkėmis ir nedideliu Sietuvos upeliuku pasiekia netgi garsųjį Varnių Lūksto ežerą. Dešinėje pusėje, netoli Medvėgalio piliakalnio, išsidėsčiusi nedidelė Požerės gyvenvietė. Joje ant kalvelės 1771 metais pastatyta nedidelė bažnytėlė, kuriai suteiktas Kristus Atsimainymo titulas. Kadangi pagal Šventąjį Raštą Kristaus Atsimainymas ant Taboro kalno yra vienas iš didžiausių Jo parodytų stebuklų, todėl ir šie atlaidai, kurie kasmet vyksta rugpjūčio pradžioje, yra garsūs ir prasmingi.

Rugpjūčio 10-osios sekmadienį, šventoriuje aidint būgnui, į Kristaus Atsimainymo atlaidus Požerėje maldininkai rinkosi gausiai. Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios klebonas kun. Virgilijus Pocius, aptarnaujantis ir Požerės parapiją, pasitelkęs būrį talkininkų bei rėmėjų, padarė viską, kad Požerės bažnytėlė ir jos šventorius primintų titulinių atlaidų iškilmingumą.

Votyvos šv. Mišias aukojo ir homiliją, pagrįstą konkrečiais pavyzdžiais ir giliais pamąstymais, pasakė Rietavo klebonas kun. Antanas Gutkauskas.

Sumos šv. Mišios dėl atlaidų dalyvių gausos vyko šventoriuje, prie laikinai įrengto altoriaus. Jas aukojo Telšių vyskupijos ordinaras vyskupas Jonas Boruta SJ, patarnaujant sekretoriui diak. Donatui Liutikai ir Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams. Atlaidų dalyviams vyskupas pasakė homiliją, susietą su Kristaus Atsimainymo prasme ir kaip visa tai turi suvokti kiekvienas katalikas.

Paskui vyko iškilminga procesija aplink bažnytėlę. Darniai giedojo Laukuvos parapijos choras, vadovaujamas Aivaro Šimkaus.

Kunigai A. Gutkauskas, V. Pocius ir Antanas Saunorius klausė išpažinčių.

Po atlaidų, viską gerokai apmąsčius ir pailsėjus, prie Paršežerio esančioje poilsiavietėje koncertavo „Telšių smagratis“, vyko krepšinio varžybos 3x3 Požerės kaimo bendruomenės taurei laimėti, o po to – koncertai ir bendruomenės suorganizuota vakaronė.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija