2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Rugsėjo 1-ąją Prezidentė lankėsi Lavoriškėse

Lavoriškų klebonas kun. Pavel Paliul
pasakoja Prezidentei apie bažnyčią

Šiemet Vilniaus rajono Lavoriškių vidurinių mokyklų mokiniams naujųjų mokslo metų pradžia buvo ypatinga – pirmą kartą jų ir miestelio bendruomenės pasveikinti atvyko Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Rugsėjo 1-osios minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Lavoriškių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Abiejų mokyklų (lietuvių ir lenkų ugdomąja kalba) bendruomenės prašė Dievo palaimos prasidedant mokslo metams.

Klebonas kun. Pavel Paliul, sakydamas pamokslą, pabrėžė, kad labai svarbu, kad taip, kaip šiandien dviejų skirtingų mokyklų bendruomenės susirinko kartu maldai, ir toliau ieškotume to, kas mus jungia, o ne to, kas skiria.

Po šv. Mišių, 11 valandą, į aikštę prie bažnyčios susirinkusius mokinius ir mokytojus su naujųjų mokslo metų pradžia pasveikinti atvyko Prezidentė. „Labas rytas Lavoriškėms – dviem gražioms mokykloms. Šaunuoliai tie, kas augina tokią gražią kartą tokiame gražiame miestelyje su tokia gražia bažnyčia, kad išlaikote tokią gražią tradiciją, kad esate tiek daug daugiataučiai, tokia skirtinga sudėtis vienos mokyklos ir kitos, bet gražiai sugyvenate, ir tikiuosi, kad taip išliks. Todėl noriu pasidžiaugti ir didžiuojuosi Jumis ir todėl šiandien atvykau pas Jus, – kalbėjo Prezidentė. – Visos tautos, gyvenančios Lietuvoje, mums svarbios, visi Jūs esate Lietuvos piliečiai. Lietuva – valstybė – visada rūpinsis jumis, nes esate visi mūsų vienodi Lietuvos piliečiai. Jūsų įgytos žinios, noras pažinti pasaulį yra ne tik Jūsų, bet ir Lietuvos gerovės pagrindas. Todėl Rugsėjo 1-oji – visos Lietuvos šventė. Būkite smalsūs, aktyvūs ir vieningi, nes jūs esate Lietuvos ateities kūrėjai“, – moksleiviams sakė šalies vadovė ir palinkėjo, kad tokia šventė taptų gražia, vienijančia tradicija. Pasak šalies vadovės, gyvybinga bendruomenė, sutelkianti įvairių tautybių žmones, yra laisvos ir stiprios valstybės pagrindas.


Apie žaidimus politinius ir ne visai

Valdas Kilpys

Turbūt nebus klaida teigti, kad praėjusi savaitė prabėgo su įvykių Ukrainoje ženklu. Kad ir kaip bandytume kalbėti apie įvykius Lietuvoje, jų nepavyktų aptarti be agresijos prieš Ukrainą konteksto, nes iš tiesų už Europą (neišskiriant Lietuvos) dabar kovojama Ukrainoje. Nors NATO ir ES išreiškė eilinį savo susirūpinimą, tačiau vėl buvo pakartota, kad neketinama karinėmis priemonėmis kištis į konflikto eskalavimą. Aljansas sustiprino savo narių saugumą regione ir kitą savaitę Velse viršūnių susitikimo metu svarstys naujas priemones. Galima daryti prielaidą, kad minimas susitikimas Velse bus tikrai įdomus ir gali turėti nemažai įtakos mūsų valstybės ateičiai. Pavyzdžiui, gal vis dėlto pagaliau turėsime NATO bazes ir Lietuvoje? Tai būtų šampano taurės verta naujiena kiekvienam atgal į Rusijos glėbį nenorinčiam Lietuvos piliečiui. Savaime suprantama, lieka klausimas, kokios tos bazės bus. Jų steigimas visai nereiškia, kad atvyks šimtai NATO šalių karių ir sėkmingai čia vykdys savo funkcijas. Iš anksto dera pasakyti, kad tai gali būti tik dešimtys karių, bet esmė nuo to nesikeičia – tai bus Aljanso avanpostas. Ir agresoriui jį reikia palikti ramybėje, nes kitu atveju „įsijungia“ kolektyvinės gynybos mechanizmai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija