2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Keramikų mėnuo

Bronius VERTELKA

Pirmoje eilėje – simpoziumo dalyviai su
Ispanijos ambasadoriumi Migeliu Ariasu
Estevezu (viduryje) dailės galerijoje

Miesto meras Vitalijus Satkevičius
ir miesto Savivaldybės administracijos
direktorės pavaduotoja Janina
Gaidžiūnaitė apžiūri alytiškio
Audriaus Janušonio keramikos kūrinį
Autoriaus nuotraukos

PANEVĖŽYS. Liepos 1-ąją Panevėžio Dailės galerijoje buvo atidarytas XX jubiliejinis tarptautinis keramikų simpoziumas. Iškilmėje dalyvavo Ispanijos ambasadorius Lietuvoje Miguelis Arias Estevezas ir miesto meras Vitalijus Satkevičius.

Pirmasis keramikų simpoziumas vyko prieš 25 metus Panevėžio stiklo fabrike. Iki 2002 metų jie buvo organizuojami kasmet (nuo 2002-ųjų – jau kas antri metai). Nuo 2006-ųjų simpoziumų dalyvius priima keramikos įmonė „Midenė“. Gražus menininkų bendradarbiavimas su ja tebesitęsia iki šiol. Šių metų simpoziume dalyvauja po 2 menininkus iš JAV, Ispanijos, Rumunijos ir Lietuvos, o po vieną – iš Irano ir Baltarusijos.

Ispanijos ambasadorius Lietuvoje M. A. Estevezas, kreipdamasis į susirinkusius, pasisveikino lietuviškai. Jis jau ne kartą privačiai lankėsi Panevėžyje. Aukštas svečias sakė norįs pamatyti simpoziumo metu sukurtus keramikos darbus.

Miesto meras Vitalijus Satkevičius pastebėjo, kad šiemet simpoziume dalyvauja net trijų pasaulio žemynų pasiuntiniai. Kartu jis paskelbė smagią žinią: gautos lėšos galerijos kieme statyti namą, į kurį sutilps visos keramikos skulptūros, nulietos Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų metu. Simpoziumų globėjai, dailės galerijos direktorei Jolantai Lebednykienei meras įteikė puokštę gėlių, o keramikams – simpoziumo dalyvių korteles. Kiekvienas jų prisistatė ir pasakojo savo pirmuosius Panevėžyje patirtus įspūdžius. Trumpai kalbėjo įmonės „Midenė“, įsikūrusios Dembavoje, generalinis direktorius Gražvydas Žegulis.

Rugpjūčio 1-ąją Dailės galerija pakvietė jau į simpoziumo metu sukurtų skulptūrų parodos atidarymą. Sugužėjo didelis būrys televizininkų, fotografijos profesionalų ir šiaip mėgstančių pafotografuoti. Tarp jų buvo pasaulyje išgarsėjęs fotomenininkas Leonas Grubinskas, gegužę atšventęs savo 75 metų sukaktį. Panevėžietis dirbo kaip jaunuolis ir stengėsi įamžinti svarbiausias renginio akimirkas. O jų tikrai netrūko. Dalyvavo ir kalbėjo miesto meras Vitalijus Satkevičius, Seimo narys Povilas Urbšys, prof. Juozas Adomonis, Vilniaus dailės akademijos prorektorius prof. Arvydas Šaltenis, alytiškis Audrius Janušonis (vienas iš keramikų simpoziumo dalyvių), Kauno ir Latvijos keramikų atstovės. Bet daugiausia gėlių gavo ir gražiausių žodžių savo adresu išgirdo keramikos simpoziumų įkvėpėja ir organizatorė Jolanta Lebednykienė. Dailės galerijos direktorė padėkojo simpoziumo rėmėjams ir jo metu sukurtų darbų parodos rengėjams.

Galerijoje yra sukaupta keramikos kūrinių kolekcija, sukurta 157 menininkų iš 35 pasaulio šalių. Kitais metais ją turėtų priimti naujasis galerijos priestatas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija