2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Vaikų vasara bibliotekose

Indrė Lašinytė

Panevėžio gyvūnų globos draugijos
savanoriai atsivedė įvairių veislių šunų

Stovyklautojų diena prasidėjo
kelione į Panevėžio priešgaisrinio
gelbėjimo valdybą. Vaikus
priėmė vyriausioji specialistė
Vilma Vaiginytė ir supažindino
su sudėtingu gaisrininkų darbu

Vaikų vasaros atostogos – galvosūkis daugeliui tėvų, neturinčių galimybių organizuoti vaikų laisvalaikį taip, kaip norėtų. Ne kiekviena šeima gali sau leisti vasarą keliauti, ilsėtis prie jūros ar išleisti vaikus į mokamas vasaros stovyklas. Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka tokioms šeimoms šiemet, kaip ir kasmet, siūlė puikią išeitį – leisti vaikus į nemokamą penkiose miesto bibliotekose organizuojamą vasaros stovyklą.

Tęstinis projektas „Vasara su knyga miesto bibliotekose“ „Žiburėlio“, „Židinio“, Šiaurinėje bei Smėlynės bibliotekose vykdomos jau dvyliktus, o Vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ – tryliktus metus. Bibliotekose šią vasarą atostogavo daugiau kaip 200 vaikų. Kiekvieną dieną buvo organizuojama vis nauja veikla. Tad patinkantį užsiėmimą rado visi.

Vaikai ne tik ilsėjosi, piešė, žaidė, sportavo, skaitė, bet ir įdomiai, turiningai leido laiką, tobulindami bei atskleisdami savo gebėjimus, vystydami kūrybiškumą, mokydamiesi pasitikėti savo jėgomis, įgydami bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių. Be talentų, karaokė, konkursų ir viktorinų, garsinių knygų skaitymų ar filmų peržiūrų bei aptarimų, fotosesijų, milžiniškų muilo burbulų pūtimo, sporto bei žaidimų, vyko daugybė kūrybinių užsiėmimų: apyrankių gamyba iš dviračio detalių, skirtukų bei atvirukų darymas, šukuosenų modeliavimas su lauko gėlėmis, šilko tapyba, gipsinių vabaliukų kūrimas, mylimiausių animacinių filmų personažų darymas iš modelino, salotų bei krekerių torto gamyba ir dar daug visko.

Prieš Jonines vaikai mokėsi vainikų pynimo technikos, aptarė šios šventės papročius ir apeigas, ieškojo pražydusio paparčio žiedo bibliotekoje. Artėjant Mindaugo karūnavimo dienai, mažieji rašė laišką Lietuvai, piešė, dalyvavo viktorinoje. Stovykloje buvo paminėti ir vaikų gimtadieniai.

Lankėsi keli svečiai. Vaikai su Sveikatos stiprinimo biuro specialiste mokėsi, kaip taisyklingai prižiūrėti dantis, suteikti pirmąją pagalbą. Regioninio atliekų tvarkymo centro darbuotoja supažindino su atliekų rūšiavimu. Panevėžio gyvūnų globos draugijos savanoriai papasakojo apie šunų laikymo sąlygas, priežiūrą, dresavimą, liūdnas jų patekimo į globos namus istorijas. Draugijos savanoriai atvyko ne vieni. Su vaikais „pabendrauti“ atsivedė ir haskių, kolių bei vokiečių aviganių veislės šunų, kurie sukėlė nemažą šurmulį, suteikė begalę teigiamų emocijų.

Bibliotekos skaitytojai turiningai leido laiką ne tik bibliotekoje, bet ir už jos ribų. Stovykloje būta daug išvykų. Keliauta į miesto parkus, susipažinta su aromaterapija, įvairių augalų atpažinimu, jų gydomųjų savybių išsiaiškinimu, vaistinių augalų knygos kūrimu. Aplankyta meninio stiklo studija „Glass Remis“, pamatyta, kaip gimsta spalvoti ir įspūdingi stiklo gaminiai.

Kraštotyros muziejuje dalyvauta edukacinėje programoje„Rankų darbo popierius“, išgirsta popieriaus atsiradimo priešistorė, sužinota apie popieriaus gamybos procesą ir gamtos saugojimo svarbą, išbandytas senovinis metodas ir priemonės, reikalingos unikaliam popieriaus lakštui pasigaminti. Dalyvauta ir edukacinėje programoje „Drugelio kelionė po pasaulį“. Jos metu apžiūrėta iš visų žemynų V. Straševičiaus surinkta įspūdingų formų ir spalvų 6500 egzempliorių vabzdžių kolekcija, sužinota įdomių faktų apie drugių gyvenimą.

Kraujo centre mažieji stovyklautojai susipažino su šios įstaigos veikla, išgirdo apie donorystę ir jos svarbą. Priešgaisrinėje gelbėjimo stotyje vaikai daugiau sužinojo apie sudėtingą gaisrininkų, o Policijos komisariate – policijos pareigūnų darbą.

Mieste vykusio keramikos simpoziumo akcijos „Lipdo visas miestas“ metu mažieji panevėžiečiai kartu su garsiais menininkais kūrė molio dirbinius. Žymūs keramikai susirinkusiuosius supažindino su įvairių rūšių molio plastika. O jau tuomet kiekvienas galėjo pasijusti menininku.

Išvykoje į automobilių plovyklą vaikams buvo paaiškinta, kodėl negalima automobilio plauti soduose, arti vandens telkinių, prie gyvenamųjų namų. Jiems buvo parodyta, kur plovykloje suteka ir kaip filtruojamas nešvarus vanduo, nubėgęs nuo automobilio.

Vaikams veiklas organizavo ne tik bibliotekų darbuotojos, bet ir gausus būrys savanorių – mokytojos Vitalija Daugėlienė ir Kristina Rapševičienė, tautodailinkė Dainora Guokienė, moksleiviai – Irmantas Pilius, Brigita Kursaitė, Gabija Jurkėnaitė, Vaida Jankauskaitė. Jų indėlis, organizuojant užsiėmimus, buvo labai svarus. Šių žmonių dėka buvo galima pasiūlyti vaikams įvairiapusiškesnę, įdomesnę veiklą.

Nors stovyklos uždarymo dieną bibliotekose būta daug smagių žaidimų, prizų ir siurprizų, tačiau apėmė liūdesys, kad laikas prabėgo nepastebimai. Stovyklos vadovėms beliko priminti, kad ne tik vasarą, bet ir visus metus miesto bibliotekose galima smagiai praleisti laiką, draugaujant su knyga, dalyvaujant užsiėmimuose, renginiuose, įgyti naujų žinių, patirti malonių įspūdžių bei pasisemti geros nuotaikos.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija