2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Susitikimai

Naisiai tampa kultūros, sveikos gyvensenos, naujų tradicijų ir švenčių pavyzdžiu

Asociacijos „Naisių bendruomenė“
pirmininkė Rita Žukauskienė

Naisių bendruomenės renginių akimirkos

Žvilgsnis į Naisius

Naisiai paskelbti 2015 metų Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Naisiai – gyvenvietė, esanti Meškuičių seniūnijoje, 17 kilometrų atstumu nutolusi nuo Šiaulių ir tik 7 km iki visiems gerai žinomo Kryžių kalno. Čia gyvena per 550 žmonių. Šiandien Naisiai daugeliui labai gerai žinomi iš televizijos serialo „Naisių vasara“, penktą kartą įvykusio festivalio visai šeimai „Naisių vasara“, „Naisių vasaros teatro“ spektaklių bei daugelio kitų čia vykstančių projektų. Šiemet vykęs festivalis visai šeimai „Naisių vasara“ sukvietė jau penktus metus iš eilės, tiek pat laiko jau gyvuoja ir asociacija „Naisių bendruomenė“, vienijanti per 330 Naisių ir aplinkinių kaimų ir žemių žmonių, atstovaujanti jų interesams, sprendžianti vietos problemas, organizuojanti įvairius renginius, vykdanti projektus ir visada kviečianti prisijungti. Apie turiningą veiklą pasakoja asociacijos „Naisių bendruomenė“ pirmininkė Rita Žukauskienė.

Naisiai tampa kultūros traukos tašku ne tik festivalio metu. Kokie renginiai vyksta Naisiuose?

„Naisių vasaros“ festivalis – tik vienas iš daugelio projektų, kurie vyksta Naisiuose. Jau penktąkart vykstantis festivalis – koncertų, pramogų, spektaklių, sporto varžybų šventė ne tik Naisiams, seniūnijai, rajonui ar apskričiai, bet ir visai Lietuvai. Kurdamas ir įgyvendindamas projektus mecenatas Ramūnas Karbauskis siekia išsaugoti meilės, patriotizmo, bendruomeniškumo jausmą. Per metus Naisiuose vyksta net keli festivaliai, kur vaikai ir jaunimas gali aktyviai dalyvauti, mokytis, tobulėti. Nuo 2013 metų Naisiuose vyksta akustinės muzikos festivalis „Muzikiniai penktadienio vakarai Naisiuose“. Festivalyje dalyvauja jaunieji atlikėjai iš įvairių miestų ir miestelių. Šaunu, kad festivaliai padeda jauniesiems talentams tapti žinomiems ir suteikia galimybę parodyti savo gebėjimus, susirasti bendraminčių. Spalį Naisiuose vyko Nacionalinis ASITEŽO festivalis, per tris dienas pasirodė 8 teatro trupės. Iš viso parodyta 12 spektaklių, renginiai buvo nemokami. Smagu, kad festivalyje dalyvauja profesionalūs teatrai, atvežantys profesionaliai sukurtus spektaklius, tarp jų ir „Cezario grupės“ „Drąsi šalis“, „Stalo teatro“ „Avinėlio kelionė, Vitalijaus Mazūro teatro „Raudonkepurė“; vaikai išvydo ir Panevėžio „Meno“, Kelmės mažojo teatro, Petro Mendeikos „Vaivorykštės“, „Naisių vasaros teatro“ spektaklius. O svarbiausia, kad naisiečiai visa tai gali matyti savo kaime.

Kiekvieną pavasarį į Naisius užsuka ir dar vienas festivalis – tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“. Jį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai. Naisiuose „Poezijos pavasario“ metu vyksta tradicinė poezijos šventė „Tylios mano dainos“, įteikiama respublikinė Zigmo Gėlės premija už geriausią poezijos debiutą. Premija įsteigta dar tuomečio kolūkio „Už taiką“ 1976 metais, o dabar jau per 20 metų ją teikia Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyrius. Šiais metais jau 38-ąjį kartą paskelbtas ir apdovanotas laureatas, o Laureatų parke Sereikiuose pasodintas dar vienas ąžuolas.

Padedate jauniesiems rašytojams įgyvendinti savo svajones?

Andrius Mamontovas ir Ramūnas Karbauskis, bendradarbiaudami su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi, Lietuvos rašytojų sąjunga, paskelbė Nacionalinį vaikų literatūros konkursą, o Naisiuose yra teikiamos literatūrinės premijos. Pirmasis konkursas sulaukė didelio susidomėjimo, jame dalyvavo 124 autoriai, pateikti 144 kūriniai. Pirmojo konkurso laureatai Naisiuose buvo apdovanoti kaltinėmis gandrų statulėlėmis, jų knygos bus išleistos 10 tūkstančių egzempliorių tiražu. Projekte „Vaikų bibliotekėlė“, kurios sumanytojas yra labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, vaikų bibliotekėlės bus dovanojamos mokykloms, darželiams, bibliotekoms, bendruomenėms, ligoninėms, vaikų globos namams ir t. t.

Ar galite pasidžiaugti vietos gyventojų aktyvumu?

Naisiečiai jau nuo seno ne tik šventė šventes, bet visada norėjo kuo daugiau pažinti, sužinoti, pasimokyti, aplankyti svetimas šalis, todėl Naisių bendruomenės nariai vyksta į pažintines keliones. Keliauta po pietų Lenkiją, aplankyta Neringa, Druskininkai, Vilniuje pabuvota Prezidentūroje, Gedimino pilyje, Valdovų rūmuose ir Televizijos bokšte. Pavasarį apie 50 bendruomeniečių aplankė Latvijos istorinį ir kultūrinį kraštą: Kuldygą, Ventspilį, Jūrkalnę. Smagu keliauti, kai „Agrokoncerno“ dėka sudaromos labai palankios sąlygos. Naisiečiai ne tik rengia šventes, organizuoja ekskursijas, bet ir patys stengiasi sveikiau gyventi, daugiau judėti, todėl atsižvelgdama į aktualią šiuo metu Lietuvoje problemą – sveikos gyvensenos įgūdžių stoką – asociacija „Naisių bendruomenė“ Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programai parengė projektą „Būsi sveikas – būsi turtingas“. Pagrindinis projekto tikslas – sveikos gyvensenos ugdymas ir sveiko gyvenimo būdo įgūdžių stiprinimas bendruomenėje. Šis tikslas įgyvendintas vykdant mokymų ciklą „Sveika mityba, kvėpavimas, fizinis aktyvumas ir grūdinimasis“, surengtas šiaurietiškojo ėjimo renginys „Judėk šiandien dėl rytojaus“. Renginio tikslas – skatinti įvairaus amžiaus žmonių grupių fizinį aktyvumą propaguojant šiaurietiškąjį ėjimą, kaip laisvalaikio leidimo, bendravimo ir sveikatos stiprinimo priemonę, tinkančią visokio amžiaus žmonėms.

Naisiai garsėja kaip blaiviausias kaimas ir didžiausia sveikuolių koncentracija pasižyminti gyvenvietė, čia vykusioje Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuotoje Sveikatos mokykloje labai gausiai dalyvavo vietos gyventojai. Galite būti sveikatos pavyzdžiu ir kitoms vietovėms ar net miestams?

Lapkričio 16 dieną Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro manieže vyko tradicinė fizinės kūno sveikatos įvertinimo šventė – finalinis Lietuvos Respublikos Prezidento taurės konkursas „Lietuvos sveikuolis – 2013“. Renginyje dalyvavo beveik 230 dalyvių iš sveikuolių klubų ir kitų organizacijų. Visi dalyviai varžėsi 18 amžiaus grupių (jaunuolių, moterų ir vyrų). Šiose varžybose pirmąkart dalyvavo ir naisiečiai Lukas Kauneckas, Mantas Grigalauskas ir Lukas Chodunov. Naisių mokyklos mokiniai dalyvavo EUROFIT testų amžiaus grupėse. Fizinis pajėgumas buvo vertinamas pagal 6 pratimus. LR Prezidento taurės varžybose puikiai pasirodė aštuntokas Mantas Grigalauskas, 12–13 metų amžiaus grupėje jis užėmė III vietą. Gerai sekėsi ir 9 klasės mokiniui Lukui Kauneckui. Jis 14–15 metų amžiaus grupėje pelnė IV vietą. Lukas Chodunov liko aštuntas. Šiose varžybose moterų grupėje dalyvavo naisietės Vanda Juozaitienė ir Vilma Daraškienė. Joms sekėsi gerai, tik truputį pritrūko sėkmės ir savo amžiaus grupėse užėmė ketvirtąsias vietas.

Savo pavyzdžiu stengiatės įkvėpti ir kitus?

Gyvenamosios aplinkos tvarkymas, gražinimas – vienas pagrindinių bendruomenės tikslų. Kad visiems gyventi Naisiuose būtų jaukiau ir gražiau, bendruomenė kviečia į gėlių sodinimo talką. Naisių bendruomenė dalyvauja Lietuvos kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos ir Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2014“. Birželį bendruomenė organizavo gėlių sodinimo talką, prieš ją buvo kalbama apie saugų elgesį keliuose, ypač tamsiuoju metų laiku, kai anksti temsta ir žmonės dažnai kaimuose nenešioja atšvaitų. Visi renginio dalyviai, svečiai apdovanoti saugaus eismo priemonėmis: juostiniais ir prisegamais atšvaitais, rankinėmis su šviesą atspindinčia juosta, lankstinukais „Neskubėk kelyje“, vaikiškais žaislais, atšvaitais, kalendoriais. Tai – Lietuvos automobilių kelių direkcijos dovanos. Šis renginys buvo dar viena proga priminti visiems eismo dalyviams, kad kelyje mes esame ne vieni, kad savo saugumu turime rūpintis patys.

Stengiamės, kad ir toliau bendruomenės rūpestis ir darbai džiugintų kiekvieno akį grožiu, pagarba ir savitarpio meile.

Kalbino Juozas Dapšauskas

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija