2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Parodos priminė Baltijos kelią

Parodos autorius dailininkas
Antanas Rimantas Šakalys,
dešinėje – Marija Urbšytė

Iš kairės: prof. Liudas
Mažylis, Lietuvos Sąjūdžio
Kauno skyriaus pirmininkas
Raimundas Kaminskas, bibliotekos
direktorė Nomeda Domeikienė

KAUNAS. Miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje rugpjūčio 20 dieną surengta atminimo valanda, skirta Lietuvos, kitų Pabaltijo valstybių tautoms, jų istoriniam keliui į laisvę ir nepriklausomybę. Baltijos kelio 25-mečiui paminėti skirtas renginių ciklas „Laisvės siekius sujungusi Baltija“. Parengtos virtualios, unikalios parodos iš kolekcinių rinkinių, o paroda „Baltijos keliui – 25“ eksponuojama Šv. Jurgio kankinio konvente (Papilio g. 9).

Renginio „Garbė tiems, kurie parodė vienybę ginti laisvę ir nepriklausomybę“ svečius pasveikino bibliotekos direktorė, Baltijos kelio dalyvė Nomeda Domeikienė. Tylos minute pagerbti buvę Sąjūdžio žmonės, 1989-ųjų Baltijos kelio organizatoriai, tačiau jų darbai, siekiai tęsiami. VDU prof. Liudas Mažylis pranešime apžvelgė istorines ištakas, nulėmusias tokį Baltijos šalių pasirinkimą. Jis pasidalijo prisiminimais iš 1989-ųjų, kai teko ne tik būti toje gyvoje tūkstančių žmonių rankų grandinėje, bet ir prisidėti prie šios akcijos organizavimo.

Atmintinus Baltijos kelio vaizdus užfiksavo fotografai, dailininkai, literatai, buvę to meto liudytojai. Tai byloja bibliotekoje parengtos parodos. Viena jų – iš žymaus kolekcininko Henriko Kebeikio ikonografijos rinkinių – pasakoja apie trijų Baltijos kelio valstybių sostines, jų tiltus.

Kolekcininkas Edmundas Ylius padovanojo dailininko Antano Rimanto Šakalio sukurtą 74 vokų seriją „Baltijos kelias“. Ne pirmą kartą bibliotekoje parodas rengiantis dailininkas A. R. Šakalys – plataus diapazono menininkas, daug nuveikęs grafikos, knygų iliustracijų, tapybos, ekslibriso, dizaino, estampo bei suvenyrinės filatelijos srityse, – papasakojo apie sukurtus teminius darbų ciklus, pasidalijo mintimis, kaip meno kūriniais galima plačiajai visuomenei pasakyti įvykių svarbą, įamžinti žmones, jų darbus.

Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė Irena Žukauskaitė-Jacevičienė paskaitė trioletų, sukurtų Baltijos kelio 20-mečio proga. Atmintinus 1989-uosius prisiminė ir ką tik 90-metį paminėjusi Marija Urbšytė, Nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio dukterėčia.

Apie Lietuvos žmonių laisvės siekius, sėkmes ir nesėkmes nelengvame kelyje į nepriklausomybę ir būtinybę tuos iškovojimus saugoti, tvirtinti, perduoti iš kartos į kartą kalbėjo Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Raimundas Kaminskas. Renginyje kalbėjo ir Kauno miesto savivaldybės vicemeras Vasilijus Popovas.

Ne visi renginyje dalyvavę svečiai, žiūrovai spėjo pasidalinti prisiminimais. Visus pakvietėme parašyti palinkėjimus Lietuvai iš kartos į kartą būsimai Baltijos kelio knygai.

Dalia Poškienė,
Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos
viešosios bibliotekos Ryšių su visuomene ir kultūros
renginių organizatorė, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija