2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Atmintis“, „Bendruomenėse“,
„Istorija ir dabartis“, „Naujakuriai“, „Pažintis“, „Susitikimai“,
„Tarp lietuvių“, „Tėviškės lobiai“, „Žvilgsnis“.


Istorija ir dabartis

Pagerbti žuvę Dainavos apygardos partizanai

Rūta Averkienė

Paminklą šventina Perlojos
klebonas kun. Ąžuolas Miliauskas

PERLOJA. Rugsėjo 7-ąją, sekmadienį, čia dar kartą pagerbti prieš 62 metus Zervynų–Palkabalio miške žuvę ir prieš metus Perlojos bažnyčios šventoriuje perlaidoti keturi Dainavos apygardos partizano Kazimieraičio rinktinės DLK Vytauto tėvūnijos Genio grupės štabo partizanai.

Šv. Mišias už žuvusiuosius aukojo Perlojos parapijos klebonas kun. Ąžuolas Miliauskas. Jis sakė, kad šie žuvusieji, pasirinkę ne prisitaikymo, o laisvės kelią, paaukojo savo gyvybes.

Po šv. Mišių visi susirinko bažnyčios šventoriuje prie skulptoriaus Jono Jagėlos sukurto bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) lėšomis pastatyto paminklo, kalbėjo apie šių keturių jaunų Dzūkijos sūnų patriotizmą bei tragišką lemtį, apie tai, kiek daug skaudžiu visai Lietuvai pokario laikotarpiu Dzūkija neteko jaunų žmonių. Paminklą pašventino klebonas Ąžuolas Miliauskas. Prie neseniai pastatyto paminklo sužibo atminimo žvakutės ir gėlės, o galvas prieš šiuos bei kitus Dzūkijos kovotojus už laisvę nulenkė partizanų artimieji ir giminaičiai bei kiti susirinkusieji.


Istorija ir dabartis

Prisiminti „Vanagai“

Prie paminklo Lietuvos
laisvės armijai Plateliuose

Plateliai. Rugpjūčio 16 dieną čia rinkosi Lietuvos laisvės armijos (LLA) veteranai, Lietuvos šauliai, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos atstovai, visi, kam brangi Lietuvos istorija. Vieno iš Lietuvos laisvės armijos atkūrėjų, Plungės savivaldybės mero Albino Klimo, iniciatyva buvo surengtas Lietuvos laisvės armijos „Vanagų“ organizacijos įkūrimo 70-ųjų metinių minėjimas. Šventė prasidėjo Platelių bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. Rimvydas Marozas. Pasimeldę už žuvusius kovotojus, šventės dalyviai ėjo į miestelio centrą, prie paminklo, skirto Lietuvos laisvės armijai. Čia vyko mitingas. Sugiedotas himnas, tylos minute pagerbti žuvusieji už Tėvynės laisvę. Nuaidėjo trys salvės. Minėjime dalyvavo 1944 metų „Vanagų“ mokymo stovyklos dalyviai, kariai savanoriai, atkurtos Žemaičių apygardos vadas Steponas Grybauskas ir Alfredas Dauginis. Jie pasidalijo prisiminimais.


Bendruomenėse

Prasmingai palydėjo vasarą

Žvejai verda žuvienę

VIDIŠKIAI. Rugpjūčio pabaiga – vasaros ir rudens slenkstis. Paskutinį vasaros savaitgalį čia vyko Šv. Baltramiejaus atlaidų šventė, kuri tradiciškai vyksta dvi dienas. Šeštadienis prasidėjo žvejų varžybomis. Jose dalyvavo 30 žvejų. Didžiausią laimikį sugavo ir pirma vieta džiaugėsi N. Raulinavičius. Žvejų būrelis turi ir tradiciją – po varžybų vaišintis žuviene, prie jos aptarti varžybų rezultatus, įteikti apdovanojimus.

Po pietų į Vidiškių pagrindinės mokyklos stadioną susirinko sporto entuziastai. Vadovaujant Ukmergės sporto mokyklos direktoriui V. Tutliui ir Vidiškių pagrindinės mokyklos direktorei L. Strelčiūnienei, vyko krepšinio varžybos (trys prieš tris), jaunučių futbolas, loterija ir kasmetinės futbolo varžybos tarp seniūnijos veteranų ir jaunimo. Šiemet jaunimas laimėjo 3:0. Miestelio parke pradėjo šurmuliuoti Vidiškių seniūnijos bendruomenių kiemeliai. Vidiškiečiai virė ir vaišino žuviene iš ryte pagauto žvejų būrelio laimikio, kepta duona, šventupiečiai kepė kiaušinienę ir vaišino kokteiliais, rečioniškių stalai buvo nukrauti naminiais skanėstais. Kiekviena bendruomenė parodė ir savo kultūrinę programą. Seniūnas V. Štaras pasveikino susirinkusius, pasidžiaugė švente, pasveikino gražiųjų sodybų šeimininkus, kurių dėka Vidiškių miestelis vis gražėja ir gražėja, įteikė padėkos raštus ir rėmėjams, be kurių paramos suorganizuoti šventę būtų sunku. Tai – seniūnijos verslininkai A. Pučinskas, P. Vilčinskas, G. Tamelis, UAB „Ukmergės melioracija“, Ukmergės „Versmė“, ūkininkai V. Grybinas, L. Danylienė, J. Navickas. Po to visus linksmino Paulius Stalionis. Pusantros valandos skambėjo jo atliekamos dainos ir iš senesnės, ir iš naujos programos „Aš tavim tikiu“. Prasidėjęs naktinis lietutis nesutrukdė šventę vainikavusioje diskotekoje linksmintis ir jaunimui, ir vyresniems.


Bendruomenėse

Prie Nemunėlio ir Apaščios

Kun. Ernestas Želvys su naująja
parapijos vėliava ir parapijietėmis

NEMUNĖLIO RADVILIŠKIS. Čia iškiliai švęsta triguba šventė: Žolinės atlaidai, bažnyčios 160-osios metinės ir vardo diena, nes miestelyje yra Švč. Mergelės Marijos bažnyčia.

Prie Nemunėlio ir Apaščios santakos įsikūręs miestelis, ne kartą patyręs karo negandas, vis kėlėsi iš griuvėsių. Kulkos bei gaisrai neaplenkė ir bažnyčios – tris kartus ji atkurta naujam gyvenimui. Paskutinioji bažnyčia atstatyta prieš 160 metų. Tai – retos architektūros statinys iš natūralių lauko akmenų ir dolomito bei smėlio ir kalkių skiedinio. Konstrukcinės ir dekoratyvinės dalys mūrytos iš raudonų plytų, pastatas pasižymi turtingu dekoru. Tik paskutinysis bokštas atstatytas žemesnis. Viduje – ypatingo grožio didysis altorius su natūralaus medžio kryžiumi. Parapija gali didžiuotis čia dirbusiais kunigais: rašytoju, poetu, vertėju Alfonsu Sabaliausku-Žalia Rūta, vyskupu Vincentu Sladkevičiumi, kitais dvasininkais. Vyskupas čia gyveno net 17 metų kaip tremtinys, kol vėliau tapo Lietuvos Kardinolu. Bet šiam kraštui tie metai buvo ypatingi – dvasininkas uoliai kurstė tikėjimo ugnį, nešė dvasinę šviesą ir ramybę ne tik vietiniams tikintiesiems – į Nemunėlio Radviliškį atvykdavo maldininkai iš visos Lietuvos semtis atgaivos, mokytis tvirtumo tikėjime, pasitikėjimo Dievo ir Mergelės Marijos galia bei globa.


Bendruomenėse

Miestelio ir bažnyčios gimtadienis

SIDABRAVAS. Miestelio ir Švč. Trejybės bažnyčios 185-ajam gimtadieniui bei vėliavos ir herbo 15-ajam gimtadieniui paminėti čia buvo organizuota daug renginių, kurie padėjo telkti ir burti Sidabravo bendruomenę, auginti žmonėse kultūringo ir prasmingo laisvalaikio praleidimo apraiškas. Šventinių renginių ciklas prasidėjo dviračių žygiu aplink Butėnų ir Sidabravo kraštą. Jame pedalus mynė apie 40 dviratininkų. Vakare ant papuošto Kiršino upelio tilto vyko teatralizuotas miestelio gyventojų susitikimas, vėliau visi persikėlė į sporto aikštyną, kuriame vyko sporto varžybos, laukė įvairios pramogos. Krašto žmonės, minėdami Sidabravo miestelio ir bažnyčios 185-ąsias metines, kūrė iš gėlių kompozicijas. Seniūnijos salėje Sidabravo vidurinės mokyklos mokytoja Toma Matulevičienė pristatė Sidabravo vidurinės mokyklos mokinių tapybos darbų parodą „Metų laikai“, skirtą K. Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Po parodos prie Švč. Trejybės bažnyčios žmonės laukė. Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. Jį senoviniu kabrioletu atvežė kraštietis Eugenijus Paškauskas, jaunimas vyskupą sutiko su duona. Šiaulių vyskupas bažnyčioje aukojo šv. Mišias už krašto žmones, pagerbė Sidabravo miestelio vėliavą ir herbą, sukurtus lygiai prieš 15 metų, suteikė Sutvirtinimo sakramentą gausiam jaunimo būriui. Šv. Mišių pabaigoje seniūnijos atstovai padėkojo Sidabravo klebonui kun. Remigijui Katiliui, išvykusiam dirbti į Liolių parapiją, už 10 metų tarnystę šioje parapijoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija