2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šiluvoje baigėsi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

Šiluvoje visas atlaidų dienas aikštėje
prie Bazilikos buvo daug maldininkų

Pirmadienį, rugsėjo 15-ąją, Šiluvoje baigėsi Švč. Mergelės Marijos Gimimo (Šilinių) atlaidai. Apžvelgiame paskutiniąsias šių atlaidų dienas.

Rugsėjo 10-ąją Šiluvoje buvo švenčiama Kunigų diena. Piligrimams kasdien tarnaujantys kunigai (tą dieną – daugiausia iš Jurbarko dekanato) iš visos Lietuvos susirinko į Šiluvą kartu dėkoti Dievui už Kunigystės sakramento dovaną, melstis už jiems pavestas bendruomenes, o maldininkai – melstis už Lietuvos kunigus, juos išauginusius tėvus, prašyti Viešpatį naujų pašaukimų į kunigystę.

Šv. Mišiose nuo pat ryto Apsireiškimo koplyčioje ir Bazilikoje buvo meldžiamasi už atšalusius nuo tikėjimo dėl kunigų kaltės žmones, už kunigus, kurie išgyvena pašaukimo krizes ir tarnystės sunkumus.


Kupiškyje minimas bažnyčios jubiliejus

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Po renginio Kupiškio etnografijos
muziejuje. Prie bažnyčių nuotraukų.
Iš kairės: Vyta Semėnienė, s. Dalia
Liutkevičiūtė PAMI, Kupiškio
architektė Euchrida Sipavičienė,
istorikė Aušra Jonušytė

Kristaus Žengimo į dangų titulu Lietuvoje pašventintos tik penkios bažnyčios: keturios Panevėžio vyskupijoje (Dabužių, Kupiškio, Uliūnų ir Utenos) ir viena Vilniaus arkivyskupijoje, Eišiškėse. Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia turi prasmingą ir sudėtingą istoriją. Dabartinė Kupiškio bažnyčia, kurios 100-ąjį jubiliejų šiemet minime, – trečioji (1616, 1791, 1914) – pirmosios dvi medinės – viena suseno ir sudegė, antrą pakeitė didelė mūrinė į antrąjį amžių įžengusi šventovė.

Renginiai bažnyčios 100-mečiui

Bažnyčios šimtmečio jubiliejų Kupiškio rajono savivaldybė priderino prie Kupiškio miestui skirtų 485-ųjų metinių. Į jos rengimą įsijungė Kultūros ir švietimo skyrius, Kupiškio etnografijos muziejus, Kupiškio Kultūros centras, Viešoji biblioteka.


Europos lietuvių dvasininkų suvažiavimas

Rugsėjo 8–10 dienomis Lietuvoje vyko Europos lietuvių dvasininkų suvažiavimas. Į jį sukvietė LVK delegatas užsienio lietuvių katalikų sielovadai prel. Edmundas Putrimas. Suvažiavimas pradėtas šv. Misiomis Dievo Gailestingumo šventovėje su Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu.

Antrają dieną suvažiavimo dalyviai rinkosi posėdžiauti į Lietuvos Vyskupų Konferencijos būstinę Vilniuje. Atvyko gausus būrys kunigų, besidarbuojančių Europos lietuvių sielovadoje: kun. Egidijus Arnašius iš Airijos, kun. Viktoras Bilotas iš Novosibirsko, kun. Petras Gucevičius iš Seinų, kun. Valdemaras Lisovskis ir kun. Oskaras Volskis iš Norvegijos, kun. Marius Talutis iš Punsko, kun. Petras Tverijonas iš Jungtinės Karalystės. Kartu dalyvavo ir br. kun. Gediminas Numgaudis OFM, vykdantis misijas Švedijoje, mons. Žydrūnas Vabuolas, lankantis Olandijos lietuvius, LVK generalinis sekretorius kun. Kęstutis Smilgevičius. Po pietų prisijungė kun. dr. Rimantas Gudelis, besirūpinantis Rusijoje, t.y. Sankt Peterburge, Murmanske, Karelijoje, Petrozavodske, Pskove ir kitur šiaurinėje ir centrinėje šios šalies dalyje gyvenančiais lietuviais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija