2014 m. rugsėjo 26 d.    
Nr. 36
(2107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kelionė suveda bendrystėn

Klaipėdiečiai nusifotografavo
Žygaičių bažnyčios šventoriuje
prie V. Karoso pagaminto kryžiaus

Kiekviena kelionė yra prasminga, nes ji paliečia keliaujančiojo dvasią, atveria ją bendrystei su iki tol nepažintais žmonėmis, paberia šviesių, ilgai išliekančių įspūdžių.

Neseniai Žygaičiuose svečiavosi Klaipėdos „Medeinės“ mokyklos mokinių būrelis, lydimas mokytojų. Mokykla vykdo projektą „Ištakos“, kuriuo siekia aplankyti gražias Lietuvos vietoves ir bažnyčias, susipažinti su žmonėmis.

Pirmasis klaipėdiečių stabtelėjimas buvo prie renovuotos Žygaičių gimnazijos. Čia svečius pasitiko istorijos mokytoja, kraštotyros muziejaus vadovė Danutė Jakubauskienė. Ji atkreipė svečių dėmesį, kad muziejus primena etnografinę trobą ir kiemą – tai buvusio mokytojo, vietinio kryždirbio Vytauto Karoso meniškas darbas. Muziejuje sukaupta įdomių eksponatų: senovinių buities ir darbo įrankių, akmeninių kirvukų, įvairių spaudinių, pinigų, senų knygų, maldaknygių. Svečius sudomino ypatingas eksponatas – 2000 metais iš Balskų girininkijos 81-ojo kvartalo pargabentas vėtros nulaužtos pušies kamienas, kuriame vis dar įžiūrima įrėžta data 1886. Manoma, kad tais metais prie šitos pušies buvo mirtinai sužeistas knygnešys Antanas Šeputis.

Žygaičiai didžiuojasi gražia Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia, tad mokiniai iš gimnazijos patraukė į ją. Čia svečių laukė mokytoja, literatė, Žygaičių krašto ir bažnyčios istorijos žinovė Regina Bliūdžiuvienė. Parodžiusi paminkliniame akmenyje iškaltą miestelio herbą, ji paprašė mokinius išsiaiškinti, kokie apaštalai yra šios bažnyčios globėjai. Iš sukryžiuotų rakto ir kardo jie atpažino šv. apaštalus Petrą ir Paulių. Regina, klausimais ir lengvomis užduotėlėmis įtraukdama mokinius ir mokytojus, pasakojo apie Žygaičių bažnyčią, kuri 2008 metais šventė 400 metų sukaktį.

Žygaičiai – vyskupo Antano Vaičiaus, tada kunigo, pirmoji parapija, nuoširdžiai minima jo atsiminimų knygoje „Pašaukė mane“. Svečiai pamatė šventoriuje po ąžuolu tebestovinčią senąją kleboniją, kur kun. A. Vaičiaus su mamute gyventa. Visa tai mokiniams buvo kaip gyva ir akivaizdi istorija. Pagarbios tylos ir ramybės, tikėjimo paslapties apglėbti, visi pagarbino Jėzų Švenčiausiame Sakramente, nusifotografavo šventoriuje prie V. Karoso pagaminto kryžiaus ir atsisveikino su Žygaičiais. Dabar jau šis kraštas jiems nebebus tik taškelis žemėlapyje.

Zita Jakienė,
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos
Žygaičių kaimo filialo bibliotekininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija