2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Memorialinė lenta Lietuvos laisvės gynėjui atminti

Griškabūdžio klebonas kun. Vytautas
Mazirskas kalba gimnazistams
ir jų mokytojams Kristaus
Atsimainymo bažnyčioje

Memorialinė lenta laisvės gynėjui
Apolinarui Juozui Povilaičiui
prie jo buvusios mokyklos

Kalba A. J. Povilaičio našlė
Ona Povilaitienė (kairėje).
Dešinėje – istorijos mokytoja
Virginija Puskunigienė
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

Gimnazistai Kristaus
Atsimainymo bažnyčioje

Gimnazistų eitynės su vėliava

Renginyje dalyvavo žuvusio
kraštiečio šeimos, giminaičių
ir buvusių bendraklasių būrys

GRIŠKABŪDIS. Rugsėjo 1-oji  – įsimintina diena ne tik Griškabūdžio gimnazistams, bet ir miestelio gyventojams. Prie buvusios mokyklos pastato vyko memorialinės lentos, skirtos Lietuvos laisvės gynėjui Apolinarui Juozui Povilaičiui, žuvusiam prie televizijos bokšto, atidengimo ceremonija. Joje dalyvavo ir gausus žuvusio kraštiečio šeimos, giminaičių ir buvusių bendraklasių būrys, rajono savivaldybės ir administracijos darbuotojai.

A. J. Povilaitis – pats vyriausias iš žuvusių prie televizijos bokšto kraupią sausio 13-osios naktį. Jam buvo tik 54-eri. Šis geraširdiškas ir besišypsantis žmogus paveldėjo taikų, bet tvirtą Kudirkų, kuriai priklausė ir Lietuvos prisikėlimo šauklys Vincas Kudirka, būdą. A. J. Povilaičio senelė buvo A. Kudirkaitė.

Lietuvos laisvės gynėjas gimė 1937 m. vasario 3 d. Bliuviškių kaime, mokėsi Griškabūdžio vidurinėje mokykloje. Todėl čia, prie senosios miestelio mokyklos, ir buvo atidengta memorialinė lenta, skirta žuvusio kraštiečio atminimui. Ši ceremonijos dalis buvo patikėta rajono savivaldybės merui Juozui Bertašiui ir A. J. Povilaičio našlei Onai Povilaitienei. Griškabūdžio parapijos klebonas kun. Vytautas Mazirskas ne tik aukojo šv. Mišias Kristaus Atsimainymo bažnyčioje, bet ir pašventino atidengtą memorialinę lentą. Tai vainikavo griškabūdiečių gimnazistų nacionalinį projektą „Atgal į ateitį“, kuris įgyvendintas prisijungus prie Pilietinės visuomenės instituto įgyvendinamo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“, skatinančio mokyklų bendruomenės narius pilietinei veiklai. Projekto dalyviai kartu su jiems vadovavusia istorijos mokytoja Virginija Puskunigiene domėjosi šio krašto žymių žmonių gyvenimu ir veikla bei jos įamžinimu. Todėl ir kilo idėja pagerbti žuvusį už laisvę kraštietį A. J. Povilaitį. Projektą parėmė Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė.

Paskui Griškabūdžio gimnazijoje vyko naujųjų mokslo metų atidarymo šventė.

XXIŠakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija