2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Miestelio ir parapijos šventė

KUŽIAI. 2013 metai Kužių miesteliui ir Kužių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčiai buvo jubiliejiniai. Planuojant jubiliejinių metų darbus ir renginius, buvo nutarta rengti projektą „Būk pasveikintas, mielas miesteli“ ir į miestelį pritraukti mažą dalelę Europos fondų lėšų. Projekto vykdymui pritarė Šiaulių rajono savivaldybė ir papildomai skyrė paramą iš savo biudžeto.

Šiemet, tradicinių Šilinių atlaidų metu, seniūnija pristatė projekto vykdymo metu įsigytus leidinius, stendus. Šventė prasidėjo Kužių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje. Buvo pristatytas leidinys „Bažnytėlėn sukviečia varpai“. Leidinyje Kužių vidurinės mokyklos jaunosios kraštotyrininkės Vaida Kaupaitytė, Modesta Kvietkauskaitė, Marija Rusteikaitė ir Viktorija Timinskaitė, vadovaujamos patyrusių pedagogių Violetos Laurutienės, Virginijos Steponavičienės, Teresės Hokienės, vyresniosios Kužių bibliotekos bibliotekininkės Nijolės Viktoravičienės, apžvelgė bažnyčios gyvavimo istoriją, pasakojo apie joje tarnavusius kunigus. Leidinį maketavo Kužių miestelio gyventoja Jurgita Vielavičienė. Joms raiškiu skaitymu talkino Kužių vidurinės mokyklos moksleivis Benas Jokubauskas. Pristatymo metu leidėjos dėkojo visiems, prisidėjusiems prisiminimais, asmeninėmis fotografijomis, materialine parama.

Paskui eisena, pasipuošusi bažnytinėmis, valstybine ir seniūnijos, mokyklos vėliavomis, stabtelėjo šventoriuje, prie neseniai įrengto kilnojamojo stendo, kuriame tiek kužiškiai, tiek miestelio svečiai trumpai susipažino su miestelio istorija, pasigrožėjo istorinėmis ir dabartinėmis bažnyčios fotografijomis. Apžiūrėję stendą, eisenos dalyviai patraukė prie seniūnijos, kur Europos fondo lėšomis pastatyta jauno tautodailininko – medžio drožėjo Aurimo Šimkaus – ąžuolo skulptūra, įamžinusi legendą apie Kužių miestelio vardo kilmę. Skulptūroje iškalti kužiškės, aktyvios visuomenininkės, poetės, šiemet iškeliavusios į amžinybę Jolantos Anglickaitės-Šleževičienės žodžiai iš dainos, jau tapusios miestelio simboline daina apie Kužius. Autorės atminimas pagerbtas tylos minute. Kužių parapijos klebonas kun. Povilas Šliauteris pašventino skulptūrą, kad ji stovėtų dar 360 metų. Prie skulptūros į vieną gretą buvo sukviesti Kužiuose dirbę ir dirbantys seniūnai: Pranas Grigaitis, Saulius Mickus, Jolanda Rudavičienė. Visi pasidžiaugė nuolat gražėjančiais Kužiais.

Šventė tęsėsi mokyklos stadione, kur visų žvilgsnius prikaustė šunų dresūros mokyklos „Šarmas“ pasirodymai, iliuzionisto demonstruojami stebuklai.

Miestelio aikštėje pristatyti projekto „Būk pasveikintas, mielas miesteli“ vykdymo rezultatai: priminta apie leidinį „Bažnytėlėn sukviečia varpai“, pristatyti kilnojamieji stendai, stendai su miestelio planu. Seniūnė padėkojo visiems, prisilietusiems prie projekto vykdymo, įteikė padėkas partneriams, rėmėjams. Sveikinimus sakė Seimo narė Rima Baškienė, Šiaulių rajono savivaldybės vicemeras Antanas Bezaras, savivaldybės kontrolierius, kužiškis Saulius Mickus, VVG pirmininkas Povilas Zaveckas, svečiai.

Šiemet vėl sugrąžinta tradicija rinkti gražiausiai tvarkomas sodybas. Sodybų apžiūros komisijos pirmininkė Roma Meinoriutė apžvelgė komisijos darbo rezultatus, keturių sodybų savininkams įteikė padėkas ir simbolines dovanėles. Dviejų sodybų savininkams – kužiškiams Irminai ir Vytautui Mažeikoms bei lukšiškiams Angelei ir Stasiui Samuliams – ąžuolines lenteles su užrašu „Gražiai tvarkoma sodyba – 2014“.

Visų akis glostė Kužių vaikų šokių kolektyvo „Saulė“ šokiai ir spalvingi rūbeliai, jų vadovė papasakojo apie vaikų vasaros keliones ir pasirodymus ne tik dainų šventėje Vilniuje, bet ir tarptautiniame konkurse Bulgarijoje. Šventėje skambėjo grupės „Tykiai“, TV projekto „Dvi minutės šlovės“ dalyvio Nerijaus Šukučio atliekamos dainos, Šiaulių miesto, Telšių ir Šiaulių rajonų meno mėgėjų kolektyvų melodijos ir šokiai.

Regina Slabienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija