2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Rokiškio dekanate

Dviguba sakralinė šventė

Kiekvienoje stotelėje slėpinį vaizdingai
inscenizavo vaikai ir jaunimas

Garbės slėpinius maldininkai
meldėsi eidami procesiją aplink
Salų Šv. Kryžiaus bažnyčią

SALOS. Kasmet ši parapija atgyja per Šv. Kryžiaus atlaidus rugsėjo antrąjį sekmadienį. Šiemet šventė buvo dviguba: tituliniai atlaidai ir Rokiškio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos narių susitikimas. Šv. Kryžiaus išaukštinimo šventės išvakarėse Rokiškyje Gyvojo Rožinio draugijos maldininkai tradiciškai su Rožinio malda ir giesmėmis aplankė bei pagerbė net trylika įvairiose vietose esančių kryžių. Tai buvo įžanga į įspūdingą šventę, kuri vyko Salų Šv. Kryžiaus bažnyčioje rugsėjo 14-ąją, švenčiant Šv. Kryžiaus atlaidus Salų parapijoje. Į šventę rinkosi ir Gyvojo Rožinio draugijos nariai iš visos Panevėžio vyskupijos.

Salų parapijos sielovados grupė su Stanislava Čerškute, Salų kaimo bendruomenė (vadovė – Irina Kalnietienė), Salų dvaro sodybos turizmo ir laisvalaikio organizatorė Inga Stočkutė-Tervydienė, Salų parapijos administratorius kun. Andrius Šukys titulinių atlaidų proga surengė Rokiškio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos šventę. Kasmet susitikimas vyksta vis kitoje dekanato parapijoje. Į Salose vykusią šventę atvyko draugijos nariai iš Panevėžio, Kupiškio, Pandėlio, Krekenavos, Anykščių, Svėdasų, Rokiškio ir kitur. Per 200 svečių priėmė išpuošta, šviesi, tviskanti Salų bažnyčia. Šventė prasidėjo Gyvojo Rožinio draugijos himnu „Su galinga Rožinio malda“. Garbės slėpinius maldininkai meldėsi eidami procesiją aplink bažnyčią. Kiekvienoje stotelėje slėpinį vaizdingai inscenizavo vaikai ir jaunimas, laikydami rankose Kristaus, Marijos bei kitų biblinių personažų figūrėles. Šv. Dvasios atsiuntimas parodytas laikant raudonus kaspinus lyg spindulius, sklindančius į visas pasaulio puses. Subtilų ir įspūdingą slėpinių perteikimą parengė Kamajų A. Strazdo gimnazijos tikybos mokytoja metodininkė Vilma Steputaitienė bei Kamajų ir Salų parapijų jaunimas, svečiai iš svetur.

Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė kun. Ričardas Banys, kilęs iš Urlių kaimo (Rokiškio r.), šiuo metu kunigiškąją tarnystę atliekantis Joniškėlio Švč. Trejybės parapijoje. Homilijoje dvasininkas išsamiai aiškino Kryžiaus istoriją ir mūsų laikų laikyseną Šv. Kryžiaus akivaizdoje, akcentavo pasitikėjimo Kryžiumi svarbą, išryškino sveiką nuolankumą Dievui, skatino atsisakyti prietarų ir stereotipų, ragino pasikliauti Jėzaus meile. Rožinio maldos ir šv. Mišių metu giedojo Kamajų parapijos ansamblis (vadovė – V. Steputaitienė). Po šv. Mišių vykusia procesija baigėsi Eucharistijos iškilmė.

Tikintiesiems perduotas Rokiškio dekanato dekano kun. Eimanto Noviko sveikinimas. Susirinkusius pasveikino Panevėžio vyskupijos Gyvojo Rožinio draugijos vadovė Nijolė Gylienė, Rokiškio dekanato draugijos vadovė Ona Seibutienė. Svečiams įteiktos dovanos: visos parapijos gavo leidinius apie neseniai Panevėžio katedroje vykusį X draugijos kongresą. Straipsniuose išsamiai aprašyta draugijos istorija ir dabartis.

Maloniai šildant saulei, Salų dvaro sodyboje vyko agapė. Svečiai bendravo su Salose gyvenančiais artimaisiais, svečiais, kraštiečiais. Ekskursiją ir išsamų pasakojimą apie dvaro sodybos istoriją pristatė Salų dvaro sodybos turizmo ir laisvalaikio organizatorė I. Stočkutė-Tervydienė. Pasakojimuose išryškėjo Kęsgailų, Radvilų, Morikonių, Tyzenhauzų, Pšezdzieckių gyvenimo momentai bei indėlis į Salų dvaro istoriją.

Salų miestelis iš paukščio skrydžio – lyg maža Lietuva, kurią apglėbęs laiko Dviragio ežeras. Medinė neogotikos bažnyčia (pastatyta 1888 metais), pernai šventusi 125 metų jubiliejų, yra nuolat lankoma maldininkų bei turistų iš Lietuvos ir pasaulio. Šventovės sakralumas ir šviesa, sklindanti iš Kryžiaus per Jėzų Kristų, ragina perkainoti vertybes ir į gyvenimą pažvelgti kitaip.

Kryžius su nukryžiuotuoju Kristumi – gailestingas Dievo meilės ženklas – kalba mums, jog esame be galo mylimi, svarbūs ir reikalingi. Jėzaus kryžius stoja prieš visą pasaulio blogį, siunčia žinią apie meilę, nugalinčią blogį, nuodėmę bei mirtį, apie meilę, kuriančią naują gyvenimą ir neblėstantį džiaugsmą.

Liudas Buzėnas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija