2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos karo akademijoje apdovanoti Lietuvos šviesuoliai

„Lietuvos šviesuolis 2014“, Lietuvos
karo akademijos doc. dr. Romas Batūra

„Lietuvos šviesuolis 2014“,
buvęs Lietuvos kariuomenės
vadas atsargos generolas majoras
Jonas Algirdas Kronkaitis

Choro „Kariūnas“ koncertmeisteris
Vytautas Abaris su „Lietuvos
šviesuolio 2014“ M. K. Čiurlionio
menų mokyklos auklėtinių sukurta
M. K. Čiurlionio taure

Choro „Kariūnas“
koncertmeisteris
Vytautas Abaris

Rugsėjo 25 dieną Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija kartu su M. K. Čiurlionio fondu surengė iškilmingą renginį „Lietuvos šviesuoliai 2014“, kurio metu buvo pagerbtos iškilios asmenybės, gyvenimo darbus paskyrusios krašto apsaugai, istorijai ir kultūrai.

Apdovanojimai šventėje buvo skirti buvusiam Lietuvos kariuomenės vadui atsargos generolui majorui Jonui Algirdui Kronkaičiui, Lietuvos karo akademijos docentui dr. Romui Batūrai ir choro „Kariūnas“ koncertmeisteriui Vytautui Abariui. Gen. mjr. J. Kronkaičio vardu apdovanojimą priėmė buvęs adjutantas, atsargos majoras Robertas Jurgelaitis.

Renginyje dalyvavo krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Lietuvos karo akademijos viršininkas pulkininkas Eugenijus Vosylius, M. K. Čiurlionio fondo vardu sveikinimo žodį tarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Šventėje koncertavo dainininkė Ilona Pliavgo ir Lietuvos kariuomenės orkestras.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, atsargos generolas majoras J. Kronkaitis – vienas labiausiai patyrusių karybos ir gynybos strategų Lietuvoje. Asmeninis jo indėlis į krašto apsaugą šalyje padėjo pakeisti LR kariuomenės strateginę kryptį ir integruotis į tarptautinę kolektyvinę gynybos sistemą. Baigęs kariuomenės vado kadenciją generolas pasinėrė į pilietinę veiklą. 2006 metais įkūrė valstybės viziją kuriančią visuomeninę organizaciją „Piliečių santalka“ ir dirba jos tarybos pirmininku, dalyvauja kitų pilietinių organizacijų veikloje.

Dr. R. Batūra – Lietuvos istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, nuo 2006 metų paskaitas skaito Lietuvos karo akademijoje. Nuo 1993 metų gruodžio iki 2000 metų ėjo Sąjūdžio tarybos pirmininko pareigas, yra Lietuvos kultūros fondo prezidiumo, Lietuvos aukštųjų mokyklų mokslo darbų „Istorija“ redakcinės kolegijos narys, visuotinės lietuvių enciklopedijos bendradarbis, daugelio Lietuvos istorinių leidinių ir straipsnių autorius.

V. Abaris – respublikinių dainų švenčių konsultantas ir dirigentų asistentas, įvairių chorų, vokalinių ansamblių ir solistų koncertmeisteris, daug prisidėjęs prie chorų koncertų Lietuvoje ir užsienyje programų rengimo, fondinių įrašų Lietuvos radijui ir televizijai rengimo, chorų laimėjimų konkursuose ir dainų šventėse, chorų sąskrydžiuose.

2007 metais M. K. Čiurlionio fondas, norėdamas pagerbti šviesiausius tautos žmones, ėmėsi iniciatyvos ir pradėjo rengti iškilmingas šventes „Lietuvos šviesuoliai“. Renginiais siekiama pristatyti ir pagerbti kultūros, mokslo, švietimo, verslo, diplomatijos ir kitose srityse Lietuvai ir pasauliui nusipelniusias asmenybes. Iškilmingų renginių metu pristatomos ir apdovanojamos iškilios asmenybės, įteikiant M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinių kurtas M. K. Čiurlionio taures, padėkas, skiriamas neeilinis profesionalių atlikėjų koncertas. Šventės metu pristatoma M. K. Čiurlionio ir jo amžininkų kilnojamoji fotoreprodukcijų paroda.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos informaciją
Kęstučio Dijoko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija