2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Svėdasiškiai pagerbė tauragniškį

Vytautas BAGDONAS

Vieną iš savo rankomis išdrožtų
pelėdų svėdasiškių laureatu
pripažintas Romualdas Šimkūnas
padovanojo seniūnui Valentinui Neniškiui

Svėdasų seniūnija puoselėja gražią tradiciją įteikti kasmetinę Vaižganto mažąją premiją „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“. Tokia iniciatyva atsirado neatsitiktinai. Nuo 2004 metų lietuvių literatūros klasiko, kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija įteikia respublikines literatūrines Vaižganto premijas. Buvo nuspręsta labiausiai pasižymėjusius kūryboje, visuomeniniame gyvenime svėdasiškius pagerbti, įteikiant jiems Vaižganto mažąją premiją. Pirmoji tokia premija 2009-aisiais buvo įteikta svėdasiškei šviesuolei, literatei, aktyviai visuomenininkei, meno mylėtojai, buvusiai mokytojai Irenai Guobienei. Tuomet Vaižganto gimtajame Malaišių kaime buvo organizuotas pirmasis tokio pobūdžio respublikinis renginys – „Vaižgantinės“. Nuo tada šis renginys vyksta kiekvieną rugsėjį, šventėje iškilmingai pagerbiami du Vaižganto premijos laureatai – respublikinės literatūrinės ir Vaižganto mažosios premijos. Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatais jau yra tapę žurnalistas ir kraštotyrininkas Vytautas Bagdonas, mokslininkas ir literatas doc. dr. Juozas Lapienis, aktorius Ferdinandas Jakšys, mokytoja ir kraštotyrininkė Aldona Murmienė.

Rugsėjo 20-ąją tradicinių „Vaižgantinių“ metu Malaišiuose buvo vainikuotas šeštasis Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus“ laureatas. Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis paskelbė, kad šiųmetinės svėdasiškių premijos laureatu pripažįstamas mokslininkas ir tautodailininkas, gamtos mokslų daktaras, docentas Romualdas Šimkūnas. Tai buvo maloni ir netikėta staigmena pačiam laureatui, tokia naujiena buvo neįprasta ir Svėdasų krašto žmonėms, kurie tikėjosi, kad premija bus įteikta būtent kuriam nors svėdasiškiui. O juk R. Šimkūnas kilęs iš Utenos rajono Tauragnų seniūnijos, gyvena ir darbuojasi sostinėje. Su Svėdasų kraštu jį sieja tiktai kūrybiniai saitai. Būtent už tuos kūrybinius sumanymus doc. dr. R. Šimkūnui ir buvo skirta Vaižganto mažoji premija. Apie tai „Vaižgantinių“ dalyviams papasakojo ir seniūnas Valentinas Neniškis, ir kraštietis mokslininkas, doc. dr. J. Lapienis, visiems buvo gerai matomi ir Malaišiuose esantys šio kūrybingo tautodailininko sukurti darbai.

Pakeliui link Malaišių 2005 metais atsirado originali medžio skulptūra, ženklinanti šios vietovės, menančios dar sėlių laikus, 750 metų sukaktį. Dar po poros metų Vaižganto gimtuosius Malaišius papuošė ornamentuotas didžiulis ąžuolinis kryžius, pastatytas netoli Tumų sodybvietės. Tokias dovanas gimtajam Svėdasų kraštui palikti sumanė patriotiškus jausmus gimtinei puoselėjantis uolus Vaižganto kūrybos gerbėjas, visokių sumanymų autorius doc.dr. J. Lapienis. O medžio skulptūrą, kryžių sukurti jis patikėjo savo bičiuliui ir bendraminčiui tauragniškiui R. Šimkūnui. Jam teko nemažai padirbėti, paaukoti daug laisvalaikio valandų, kol Malaišiuose atsirado šie įspūdingi meniniai akcentai. Ir už tuos darbus tautodailininkas neprašė jokio atlygio, darbavosi veltui. Be to, ponas Romualdas daug įspūdingų mažo formato medžio drožinių, skirtų Vaižganto atminimui, sukūrė ir padovanojo Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui. Ir į šiųmetines „Vaižgantines“ atvyko su įdomia medžio kompozicija, skirta Juozo Tumo-Vaižganto 145-osioms gimimo metinėms. Ši dovana buvo įteikta Kunigiškių kaime veikiančiam Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui... Šeštąjį Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatą sveikino ne tiktai Svėdasų seniūnas V. Neniškis, bet ir Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis ir pirmininko pavaduotojas Ramutis Oleka, draugijos „Žaliuojanti Vilnija“ pirmininkas Antanas Stackevičius, Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ atstovai, kiti Vaižganto mažosios premijos laureatai.

Vainikuotas ąžuolo lapų vainiku, apdovanotas gėlėmis, suvenyrais, padėkomis, R. Šimkūnas visiems nuoširdžiai padėkojo, o Anykščių rajono merui S. Obelevičiui, seniūnui V. Neniškui, aktoriui F. Jakšiui, J. Lapieniui ir kitiems įteikė dailias medines pelėdas, kurias išskobė savo darbščiomis rankomis.

Naujasis laureatas, išvykdamas iš Vaižganto gimtųjų Malaišių, žadėjo čia dar ne kartą sugrįžti ir galbūt šiame krašte įgyvendinti dar ne vieną savo kūrybinį sumanymą.

Anykščių rajonas
Simonos Bagdonaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija