2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidai

Autoriaus nuotrauka
Atlaidų Sumos šv. Mišias
aukoja kun. Vaidotas Vitė

ŠILALĖ. Spalio 5-osios sekmadienį vainikais išpuoštoje Šv. Pranciškaus Asyžiečio šventovėje vyko tituliniai Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidai. Gausiai susirinkusiems į atlaidus Votyvos šv. Mišias aukojo ir homiliją sakė klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis. Iškilmingas Sumos šv. Mišias aukojo naujasis bažnyčios vikaras kun. Vaidotas Vitė. Prie altoriaus talkino ministrantai ir pulkelis gražiai pasipuošusių adorančių, kurias papuošė ilgametė bažnyčios darbuotoja Irena Judeikienė. Kun. V. Vitė homilijoje apžvelgė šv. Pranciškaus gyvenimą, kvietė visus tikinčiuosius kuo dažniau melstis į šventąjį, pasikliauti jo užtarimu. Ypač sujaudino jauno kunigo pateiktas pavyzdys, kaip brolis, paaukojęs save sunkiam darbui anglių kasykloje, uždirbtais pinigėliais padėjo savo broliui tapti garsiu dailininku. Pasak kun. V. Vitės, mes turėtume padėti ne tik savo broliui, bet ir kiekvienam vargšui, esančiam šalia mūsų.

Atlaiduose vyko procesija, darniai giedojo Šilalės bažnyčios choras, vadovaujamas ilgamečio vargonininko Antano Kazlausko.

Dera priminti, kad kiekviena katalikų bažnyčia yra tituluota vieno arba kelių šventųjų titulais. Antrą šimtmetį stovinti Šilalės bažnyčia yra tituluota Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Giovanni Franceso Bernadone, gyvenusio 1182–1226 metais) titulu. Tai – trijų vienuolių ordinų: Mažesniųjų brolių, Seserų klarisių ir Tretininkų įkūrėjas. Jis gimė pasiturinčio Asyžiaus audinių pirklio Petro Bernadonės šeimoje. Jaunystėje Pranciškus mėgo bohemišką gyvenimą: kėlė puotas, troško pasižymėti karo žygiuose. Gana sudėtingas ir nelengvas buvo Pranciškus Asyžiečio atsivertimas, kol galiausiai, Kristaus Apsireiškimu, jis pakeitė savo gyvenimą: atnaujino griūvančią Šv. Domijono bažnytėlę, pasirinko vienuolio pranciškono kelią ir atsidėjo misijoms ir pilnutiniam Kristaus sekimui. 1228 m. liepos 15 d. popiežius Grigalius IX jį paskelbė šventuoju. Dabar šis šventasis laikomas Italijos ir viso pasaulio Katalikiškos akcijos globėju.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija