2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Profesoriui Juozui Domarkui įteiktas valstybinis apdovanojimas

Vadovavimo Lietuvos nacionaliniam
simfoniniam orkestrui 50-metį
švenčiantis prof. Juozas Domarkas
su prezidente Dalia Grybauskaite
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Spalio 4 dieną, šeštadienį, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė profesorių Juozą Domarką už Lietuvos vardo garsinimą ir ypatingus nuopelnus šalies kultūrai, menui ir švietimui apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi. Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje vykusiame koncerte šalies vadovė pasveikino maestro J. Domarką su 50 metų vadovavimo Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui jubiliejumi. Prezidentės teigimu, profesoriaus J. Domarko kūrybinė sukaktis reikšminga visai Lietuvos muzikų bendruomenei. Maestro sukūrė išskirtinį Lietuvos simfoninio orkestro braižą ir išugdė didelį būrį talentingų atlikėjų. Jo dėka Lietuva yra svarbi pasaulio muzikinio gyvenimo dalyvė. Pasak Prezidentės, prof. J. Domarkas, skirdamas daug dėmesio lietuvių kompozitorių kūriniams, nuosekliai puoselėjo ir stiprino nacionalinę kultūrą.


Kas, Seimo sprendimu, nusipelnė gyventi geriau?

Povilas URBŠYS

Seimas, pradėjęs rudens sesiją, visai Lietuvai garsiai paskelbė: atsitiesę po pasaulinio ekonominio sunkmečio, mes jau galime ir privalome padėti Lietuvos žmonėms pajusti ekonomikos augimą. Deja, stebint Seimo priimamus sprendimus, kyla klausimas: kas tie žmonės? Dar praėjusiais metais Seimas priėmė įstatymą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę iki šių metų gegužės 14 dienos paruošti valstybės tarnautojams sumažintų atlyginimų kompensavimo tvarką. Deja, Vyriausybė su ją remiančia dauguma Seime pademonstravo visišką teisinį nihilizmą ir iki nurodytos datos minėtos tvarkos neparuošė. Prasidėjus rudens sesijai, Seimo dauguma įteisino įstatymo nesilaikymą pataisa ir nukėlė kompensavimo tvarkos nustatymą kitiems metams. Jeigu Seimas ir Vyriausybė reikalauja iš valstybės tarnautojų įstatymo laikymosi, bet patys jų atžvilgiu demonstruoja teisinį nihilizmą, kalbėti apie tai, kad valstybės tarnautojas nepažeidinės įstatymų žmogaus atžvilgiu, mes jau nebegalime. Štai tokiu būdu ugdomas valstybės tarnautojų „lojalumas“ valstybei ir jos žmonėms.


Meilės Lukšienės premija įtiekta mokytojui Donatui Kriukui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Meilės Lukšienės premijos
laureatu mokytojo Donatu Kriuku
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Tarptautinės mokytojų dienos proga Prezidentūroje prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė Meilės Lukšienės premiją Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos technologijų mokytojui Donatui Kriukui. Premija siekiama įprasminti daktarės M. Lukšienės atminimą ir skatinti jaunus pedagogus aktyviai įsitraukti į švietimo plėtotės darbus. Mokytoju šioje gimnazijoje D. Kriukas dirba nuo 2008 metų. Jis pradėjo dirbti kaip programos „Renkuosi mokyti“ dalyvis. Mokytojas yra ir aktyvus visuomenininkas, daugelio projektų, parodų ir renginių kuratorius, kūrybiškai generuojantis idėjas. Gimnazijoje pedagogas sukūrė gimnazijos internetinį puslapį, aktyviai dirba su mokinių savivalda. Jo iniciatyva gimnazijos ugdymo planas tapo patrauklesnis mokiniams, vyresnėse klasėse besirenkantiems menų dalykus. Pedagogas puikiai sprendžia mokinių motyvavimo klausimą pamokose. Siekia vertinti mokinį už pastangas, o ne pasiektą rezultatą. Didelį dėmesį teikia mokinių įsivertinimui. Puikiai valdantis informacines technologijas, bendraujantis ir bendradarbiaujanti, ieškantis naujų tiek kūrybinės, tiek metodinės raiškos formų, mokytojas kuria savitą technologijų dalyko metodinę sistemą. Jis yra vienas iš vadovėlio „Technologijos 11-12 kl.“ bendraautorius. Be aktyvios veiklos gimnazijoje, D. Kriukas  dalyvauja Vilniaus miesto Technologijų mokytojų metodinės tarybos, Lietuvos  technologijų mokytojų asociacijos veikloje. Mokytojas D.Kriukas skaito pranešimus Vilniaus, šalies pedagogų konferencijose ir seminaruose. Kartu su mokiniais dalyvauja įvairiuose meniniuose projektuose, parodose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija