2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Profesoriui Juozui Domarkui įteiktas valstybinis apdovanojimas

Vadovavimo Lietuvos nacionaliniam
simfoniniam orkestrui 50-metį
švenčiantis prof. Juozas Domarkas
su prezidente Dalia Grybauskaite
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Spalio 4 dieną, šeštadienį, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė profesorių Juozą Domarką už Lietuvos vardo garsinimą ir ypatingus nuopelnus šalies kultūrai, menui ir švietimui apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi. Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje vykusiame koncerte šalies vadovė pasveikino maestro J. Domarką su 50 metų vadovavimo Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui jubiliejumi. Prezidentės teigimu, profesoriaus J. Domarko kūrybinė sukaktis reikšminga visai Lietuvos muzikų bendruomenei. Maestro sukūrė išskirtinį Lietuvos simfoninio orkestro braižą ir išugdė didelį būrį talentingų atlikėjų. Jo dėka Lietuva yra svarbi pasaulio muzikinio gyvenimo dalyvė. Pasak Prezidentės, prof. J. Domarkas, skirdamas daug dėmesio lietuvių kompozitorių kūriniams, nuosekliai puoselėjo ir stiprino nacionalinę kultūrą.

Prof. J. Domarkas yra apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi ir Didžiuoju kryžiumi. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) vadovas taip pat yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Šalies vadovė palinkėjo J. Domarkui kūrybinio įkvėpimo ir energijos.

Filharmonijos Didžiojoje scenoje ta proga maestro diriguojamas Lietuvos NSO koncertavo su pianiste Mūza Rubackyte. 50 metų prie vieno orkestro vyriausiojo dirigento pulto – retas atvejis Europos muzikos atlikimo istorijoje. Nuo tada, kai dirigavimas tapo profesija, žinomi tik trys dirigentai, penkis dešimtmečius vadovavę savo kolektyvams: šveicaras Ernestas Ansermet, vadovavęs Romanų Šveicarijos simfoniniam orkestrui (1918–1968), Jevgenijus Mravinskis, Sankt Peterburgo (Leningrado) filharmonijos valstybinio simfoninio orkestro vadovas (1938–1988), ir J. Domarkas, nuo 1964 metų vadovaująs paties suformuotam Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui.

Prityręs ir įtakingas Lietuvos dirigavimo pedagogas, raiškią interpretacinę manierą išsiugdęs Maestro mūsų muzikinėse platumose – tarsi konstanta, į kurią neįmanoma neatsižvelgti rikiuojant Lietuvos dirigentų kartas ir matuojant simfoninės muzikos atlikimo lygį. „Juozo Domarko vadovavimo orkestrui 50-metis – tai unikali sukaktis, ypatingas puslapis Lietuvos muzikos istorijoje, todėl ir šio sezono Filharmonijos viršūnės pavaldžios maestro batutai“, – pristatydama Lietuvos nacionalinės filharmonijos 74-ąjį koncertų sezoną akcentavo generalinė direktorė Rūta Prusevičienė. Šį sezoną maestro ir jo vadovaujamas orkestras publikai rengia ne vieną įdomią programą, o sezono pradžiai pasirinko kūrinius iš aukso fondo.

Sekmadienį, spalio 5 dieną, šventinis Nacionalinio simfoninio orkestro ir M. Rubackytės koncertas vyko ir Kauno valstybinėje filharmonijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija