2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Mamos palaimintas Tikėjimo keliu

Ramutė Šukienė

Kun. Artūras Stanevičius
su mama Agne Stanevičiene

Klebonas pristatė viešnią –
garsiąją Lietuvos dainininkę
Juditą Leitaitę
Autorės nuotraukos

Ant Nevėžio kranto jau daugiau kaip 600 metų stovinčioje Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje spalio 6 dieną po 12 val. vykusių Rožinio Švč. Mergelės Marijos atlaidų šventiškai ir jaukiai paminėta šios bažnyčios klebono kunigo Artūro Stanevičiaus kunigystės 20 metų sukaktis.

Šv. Mišių pradžioje jas aukojęs klebonas kun. Artūras Stanevičius paprašė prie altoriaus atnešti Šventosios Šeimos ikoną. 2014-tuosius Lietuvos krikščioniškų bažnyčių ir bendrijų vadovai paskelbė Šeimos metais. Kauno arkivyskupijos parapijose vyksta Šventosios Šeimos ikonos piligrimystė. Ta proga ji keliauja per parapijos šeimas. Ją į savo namus parsinešę žmonės kviečiami melstis drauge su visa šeima, dėkojant Dievui už visas gautąsias malones, prašant pagalbos savo ir savo vaikų šeimoms. Ikona paimama į šeimą sekmadienį šv. Mišių metu, visą savaitę meldžiamasi, o kitą sekmadienį Ji iškilmingai atnešama į bažnyčią, o po šv. Mišių ją paima kita šeima.

Tądien visuotinėje maldoje prašyta Aukščiausiojo malonės kunigams ir mokytojams: Dieve, neleisk kunigams ir mokytojams suabejoti savo pašaukimo teisingumu, paskatink juos atiduoti kitiems tai, ką gero jie turi savyje. Viešpatie, palaimink kunigus ir mokytojus jų kelyje, padėk jiems kiekviename jaunuolyje išugdyti stiprios dvasios asmenybę, matančią ne tik save, bet ir aplink esančius. Gerasis Dieve, suteik mokytojams kantrybės, išminties, jėgų ir ryžto ugdant kūrybingus ir atsakingus jaunus žmones, būsimus teisingesnės, šviesesnės ir laimingesnės mūsų valstybės kūrėjus. Gerasis Dieve, pavesk Švenčiausios Mergelės Marijos globai tuos mokytojus, kurie didesnę savo gyvenimo dalį buvo kartu su savo mokiniais nuo pirmosios raidės iki sudėtingiausių mokslo tiesų. Visagali Dieve, apgaubk savo dieviškąja globa ir ramybe visus kunigus ir mokytojus, kurie jau baigė savo žemiškąjį kelią.

Nors parapijiečių rankose „nerimavo“ gražiausių gėlių puokštės, kuklusis klebonas, nekreipdamas į tai dėmesio, pristatė viešnią – garsiąją Lietuvos dainininkę Juditą Leitaitę – ir paprašė ją padainuoti. Po bažnyčios skliautais skambėjo puikus atlikėjos mecosopranas, klebonui ji skyrė visas atliekamas dainas ir padovanojo kompaktinę plokštelę. Tada kitas garbus renginio svečias Lietuvos gydytojas, poetas, prozininkas, ilgametis „Bičiulio“ redaktorius Gasparas Aleksa, atvykęs iš ankstesnės kunigo parapijos Veliuonos, kartu su Violeta Šoblinskaite, įvardijo kunigystės jubiliejų ir sveikinti kleboną pirmąsias pakvietė Kėdainių Šv. Juozapo parapijos „Caritas“ moteris.

Doras ir darbštus kunigas nežino poilsio. Kėdainiečiai tai jau gerai suprato ir gali daug papasakoti apie klebono nuoširdumą, pareigingumą ir uolumą prikeliant ir atnaujinant parapijos veiklą. Klebonui svarbu viskas: kaip išgražinti Šv. Jurgio bažnyčią, kaip sutvarkyti zakristiją, kaip paruošti vaikus Pirmajai Komunijai, o jaunimą – Sutvirtinimo sakramentui. Jis rūpinasi choro reikalais, maldos būreliu ir rekolekcijomis, karitiečių veikla. O kur atlaidai, didžiosios Bažnyčios iškilmės, bendravimas su moksleiviais, vestuvės, krikštynos, laidotuvės?! Vien Didžioji savaitė prieš Velykas kiek pastangų ir laiko pareikalauja! Bet užtat kaip iškilmingai Kėdainiuose buvo einamas Kryžiaus kelias – nepasibodėjo Kristaus kančios pagerbti net meras Rimantas Diliūnas. Net kai kalbėjomės apie Kryžiaus kelią, kuris antri metai Didįjį penktadienį pakvietė kėdainiškius į procesiją miesto gatvėmis, kun. A. Stanevičius kuklinosi: „Reikia dėkoti visiems tikintiesiems ir mūsų miesto vadovams, o ypač Kėdainių kultūros centro direktorei Onai Mikalauskienei su šauniomis jos darbuotojomis!“

Sveikinančiųjų buvo tiek daug, kad visus vardinti būtų rizikinga – o jei kurio nepaminėsi... Gal tik vienas – Kėdainių ligoninės direktorius Stasį Skauminas – tiesiog negalėjusį neateiti, nes yra labai dėkingas klebonui už tai, kad jis kiekvieną ketvirtadienį lankosi ligoninėje ir aukoja šv. Mišias ligoninės koplyčioje.

Šv. Jurgio parapijos „Caritas“ vadovė Malenija Pivorienė jau anksčiau yra pasakojusi apie gražų kun. A. Stanevičiaus sumanymą lankyti Kėdainių ligoninės pacientus. Slaugos skyriaus ar sunkiai sužalotam ligoniui neįmanoma ateiti į ligoninės koplyčią, todėl, gavus ligoninės vyriausiojo gydytojo S. Skaumino pritarimą, kiekvieną ketvirtadienį po pietų kun. A. Stanevičius šv. Mišias aukoja tiesiog ligoninės skyriuose.

Klebonas linkęs savo triūso nesureikšminti. Iš jo lūpų visados sklinda tik padėka parapijiečiams – daug padariusiems, pilniems iniciatyvų, uoliems krikščionims.

Daug nuoširdžių, jautrių žodžių klebonui išsakyta ir per sveikinimus bažnyčioje ir Parapijos namuose vykusios agapės metu, tačiau bene giliausiai širdį grybštelėjo klebono išskirtinis poelgis. Vos įsibėgėjus sveikinimams, jis nuėjo prie bažnyčioje buvusios savo mamos, už rankos atsivedė ją prie altoriaus, su jautriu pasididžiavimu pristatė savo mamą susirinkusiesiems ir paprašė, kad mama jį palaimintų. Kunigo Artūro tėvelis mirė, kai sūnus dar buvo visai mažas, tad visa vienturčio sūnaus auginimo našta teko mamai. Pasak jos, reikėjo rūpintis tik materialiais dalykais, nes sūnus visada buvo rūpestingas, klusnus, labai pareigingas ir darbštus. Kai Artūras buvo įšventintas kunigu ir gavo savo pirmąją parapiją, jo mama išėjo į pensiją ir lydėjo sūnų visur, kur jis buvo skiriamas.

– Viskas svarbu, bet pats svarbiausias man šiandien mano mamytės palaiminimas, nes ji visus tuos dvidešimt metų kasdien su manimi, – sakė klebonas, pagarbiai atsiklaupdamas prieš savo mamą Agnę Stanevičienę.

Kėdainiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija