2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Pirmojo pasaulinio karo 100-mečiui

ALYTUS. Kraštotyros muziejuje (Savanorių g. 6) veikė paroda „Didysis karas. Suvalkų kraštas ir Užnemunė 1914–1918“. Praėjo šimtas metų nuo karo, kuris buvo vadinamas Didžiuoju karu, pradžios. Jis pareikalavo daugybės aukų ir atnešė teritorijų pokyčius Europos žemėlapyje. Priešiškai nusiteikusių galingųjų šalių kova sudarė sąlygas tam, kad po daugelio metų nelaisvės, būtų atkurta nepriklausoma Lietuva ir Lenkija. Nors karas buvo galingųjų, priešiškai nusiteikusių šalių konfliktas, bet abiejose fronto pusėse su kitų valstybių vėliavomis kovojo daug įvairių tautybių piliečių. Tiek Suvalkų krašte, tiek Užnemunėje iki šių dienų išliko šimtamečių gynybinių griovių, mūšių vietų ir kryžiais paženklintų karių kapinių pėdsakai. Šių dramatiškų įvykių pėdsakai išliko įamžinti nuotraukose.

Į parodos atidarymą susirinko ne tik alytiškiai, bet ir gausus būrys kolegų iš Šiaulių „Aušros“, Marijampolės kraštotyros, Lazdijų krašto muziejų ir Marijampolės apskrities archyvo. Atvyko svečių ir iš Lietuvos muziejų asociacijos.  Susirinkusius pasveikino Alytaus miesto savivaldybės mero patarėjas Romas Jankauskas.         

Parodos autoriai ir rengėjai – Magdalena Volovska-Rusinska ir Kšištofas Sklodovskis – Suvalkų apygardos muziejaus muziejininkai (Lenkija). Eksponuotos fotografijos ne tik iš Suvalkų apygardos muziejaus rinkinių, bet ir iš Alytaus kraštotyros, Vilkaviškio krašto, Marijampolės kraštotyros muziejų ir privačių kolekcijų.

Parodos atidarymo metu buvo pristatytas leidinys, gausiai iliustruotas fotografijomis ir atspindintis I pasaulinio karo įvykius Suvalkų krašte ir Užnemunėje. Jį galima įsigyti Alytaus kraštotyros muziejuje (Savanorių g. 6). Parodos lankytojams didelį įspūdį padarė filmuotas siužetas apie Suvalkų apygardos muziejaus vykdytą I pasaulinio karo vieno mūšio inscenizaciją. Šioje inscenizacijoje dalyvavo 80 dalyvių iš karinių rekonstrukcijos klubų. Dalyviai atvyko iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos.

Alytaus savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija