2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Vasaros palydos su tautosakos puoselėtoja

Padėkoti bei pasveikinti
atėjo ir Teresės Lorenčienės
(dešinėje) artimieji

Pakilią besibaigiančios vasaros
nuotaiką kūrė Teresės Lorenčienės
sūnaus Eriko atliekamos dainos,
pritariant gitara
Dalios Vasiliauskytės nuotraukos

ŠILUTĖ. Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka miestelėnus pakvietė į pasibuvimą su tautodailininke ir eiliuotoja Terese Lorenčiene. Prie lietuviškų žolynų ir žolelių arbatos stalo literatė pristatė žemaičių tarme ir bendrine lietuvių kalba užrašytų pasakojimų bei padavimų knygelę „Iš kartos į kartą“. T. Lorenčienė, šiltai bendraudama su gausiai susirinkusiais popietės svečiais, papasakojo apie šios knygelės atsiradimo idėją. Sumanymas išleisti smulkiosios pasakojamosios tautosakos leidinį kilo jos dukrai Janinai Lileikaitei, kuri ir užrašė pasakojimus, pateiktus knygoje „Iš kartos į kartą“. Nedidelės apimties leidinyje sudėti padavimai ir pasakojimai, girdėti Teresės Lorenčienės šeimoje. Juos būsimoms kartoms perdavė seneliai ir močiutės, tėvai ir mamos. Senolis Izidorius Lecius buvo tas žmogus, kuris davė pradžią šiems nuostabiems, originaliems ir niekur kitur negirdėtiems pasakojimams atsirasti. Renginio dalyviai susižavėję klausėsi T. Lorenčienės nepakartojama Kadagiškių ir Rimžentiškių kaimų (Šilutės r.) tarme skaitomų neilgų artimųjų pasakojimų apie Didžiosios ir Mažosios Lietuvos vietoves, sužinojo jų atsiradimo istorijas. Jiems buvo įdomu išgirsti pasienio krašte skambėjusius padavimus ir legendas apie Šilutę, Ventę, Rusnę, Grabupius, Gardamą, Kadagiškius ir kitas vietas, jų kilmę. Popietės dalyviai išgirdo tik dalį leidinyje pateiktų pasakojimų. Knygelėje „Iš kartos į kartą“ iš viso yra apie 30 legendų, padavimų ir pasakojimų.

Nauja tautosakos knyga „Iš kartos į kartą“ džiaugėsi bei T. Lorenčienės entuziazmu domėtis krašto praeitimi, vietovių kilme žavėjosi į renginį atėję svečiai: Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algirdas Gečas, folklorinio ansamblio „Verdainė“ vadovė Regina Jokubaitytė, Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė ir kiti.

Pasibuvimas su tautosakos puoselėtoja ir pasakotoja T. Lorenčiene neprailgo: skaitomus padavimus keitė skambanti akordeono muzika, atliekama jos vyro Eriko Lorenčo, bei sūnaus Eriko Lorenčo dainos, dainuojamos pritariant gitara.

Daiva Jucikaitė

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija